Οι διαφωνίες που υπήρχαν τη δεκαετία του ’70 σε σχέση με την ισότητα των φύλων συνεχίζουν να υφίστανται μέχρι και σήμερα, ισχυρίζεται η Cate Blanchett.

Η 51χρονη ηθοποιός που τελευταία υποδύεται την ακτιβίστρια και αντιφεμινίστρια Phyllis Schlafly στη μίνι σειρά του BBC 2, Mrs America, θέλησε μέσα από μία συνέντευξή της στο Radio Times να μας υπενθυμίσει ότι ζητήματα όπως ο γάμος μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου και οι κοινές «ουδέτερες» τουαλέτες μας απασχολούν εδώ και 50 χρόνια.

«Πάντα ήξερα από το DNA μου ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άντρες. Δε μπορούσα να καταλάβω καλά για ποιο λόγο η βιομηχανία και το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο «εκτοξεύθηκα» δεν εξέφραζε κάτι τέτοιο, οπότε αισθανόμουν εντελώς ασυγχρόνιστη για πολύ καιρό. Σε κάποια φάση, άρχισα να μετράω “κεφάλια” της αναλογίας ανδρών-γυναικών σε κάθε γύρισμα που πήγαινα. Σε όλη μου την καριέρα, μέχρι και πριν από 4 χρόνια, ήμουν η μοναδική γυναίκα ανάμεσα σε 35 άνδρες. Η μοναδική ανάμεσα σε 27, σε 16… Απλώς σκεφτόμουν ότι είναι φυσιολογικό»
, εξομολογήθηκε επιμένοντας ότι η ώθηση προς την ισότητα δεν είναι μία ακόμη κίνηση στο πλαίσιο της… μόδας ή ενός σκόπιμου παιχνιδιού εντυπώσεων.

Φοβήθηκε μάλιστα ότι ο ρόλος της συντηρητικής συνταγματολόγου θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις γυναίκες από το να διεκδικήσουν ό,τι τους αντιστοιχεί στη δουλειά τους, καθώς η σειρά με φόντο την Τροπολογία Ίσων Δικαιωμάτων για τα δυο φύλα -που εγκρίθηκε τελικά από το Κογκρέστο το 1972- αφηγείται το πόσο πολύ η Schlafly «πολέμησε» την εν λόγω τροπολογία αλλά και γενικότερα το κίνημα του φεμινισμού.

«Οι συζητήσεις που έκαναν πίσω στο 1971 και το 1972 συνεχώς εμφανίζονται στα μίντια σήμερα. Κοινές τουαλέτες για άνδρες και γυναίκες, γάμος με άτομα του ίδιου φύλου. Θα στρατολογούνται οι γυναίκες; Αυτό προέκυψε νωρίτερα αυτόν το χρόνο με τα γεγονότα στο Ιράν. Δε μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρο. Εμπνεύστηκα από τον τρόπο με τον οποίο θα μιλούσαν οι γυναίκες στα ’70s», πρόσθεσε.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below