Ένα από τα πιο τρυφερά επεισόδια στην 3η σεζόν του Στέμματος είναι αυτό με τον τίτλο Bubbikins («μπόμπιρας»), όπου η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδος και αποξενωμένη μητέρα του Φίλλιπου μετακομίζει στο Μπάκινγχαμ λόγω του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967. Εκεί, σε κάποιο δωμάτιο του παλατιού, δίνει μια μακροσκελή συνέντευξη στον Ιρλανδό ρεπόρτερ Τζον Αρμστρονγκ, ο οποίος έχει ήδη γράψει μια σειρά από φλογερά και σαρκαστικά άρθρα στα οποία επιτίθεται στους Γουίνσδορ για τις σπατάλες τους και τον τρόπο ζωής τους που επιβαρύνει τους βρετανούς φορολογούμενους. Όταν όμως η Αλίκη του αφηγείται την μυθιστορηματική και βασανισμένη ζωή της φαίνεται να αλλάζει γνώμη και δημοσιεύει ένα πολύ θετικό προφίλ της οικογένειας με τον τίτλο «Η γαλαζοαίματη Αγία». Αυτή η εξέλιξη μας αφήνει γοητευμένους (για να μην αναφερθούμε στον ωραίο και μποέμ νέο με τον ανήσυχο πνεύμα και την πολύ καλή πένα που γοήτευσε εμάς τους δημοσιογράφους λίγο παραπάνω, ειδικά στην ατάκα «κράτησέ μου 600 λέξεις στην πρώτη σελίδα και δεν θα το μετανιώσεις που λέει νωρίτερα στον διευθυντή του).

Nωρίτερα στο επεισόδιο ο Αρμστρονγκ έχει γράψει μια πολύ κακή κριτική για το περίφημο ντοκιμαντέρ του BBC που είχε στόχο να κάνει την βασιλική οικογένεια να φανεί πιο οικεία και ανθρώπινη στους υπηκόους της (μια προσπάθεια που δεν στέφθηκε ακριβώς από επιτυχία)

Όμως τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά δεν συνέβησαν ποτέ.

Όπως αναφέρουν οι Times: «Δεν υπήρξε κανένας Τζον Αρμστρονγκ και ακόμη και αν υπήρχε δεν θα είχε γράψει ένα πρωτοσέλιδο άρθρο όπου θα κατακεραύνωνε το ντοκιμαντέρ στην Guardian. Εκτός αυτού, το ντοκιμαντέρ έπαιξε ένα Σάββατο βράδυ, οπότε θα ήταν παλιά νέα ως τη Δευτέρα. Αντίθετα, στην πραγματικότητα, η τηλεκριτικός της εφημερίδας Στάνλεϊ Ρέινολντς έγραψε ότι η βασίλισσα ήταν «μια ευχάριστη έκπληξη».

Θα απογοητευτείτε, αλλά η άρρωστη και ετοιμοθάνατη πριγκίπισσα Αλίκη και πεθερά της Ελισσάβετ δεν έδωσε ποτέ συνέντευξη στον «Τζον Αρμστρονγκ» της Guardian, ή απ’ ότι διαβάζουμε στην βιογραφία της από τον Χιούγκο Βίκερς (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Φερενίκη), ούτε σε κανέναν άλλον.

Εκείνο που είναι αληθινό γεγονός είναι ότι ο Φίλλιπος επανασυνδέθηκε την μητέρα του τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below