Η Λένα Παπαληγούρα πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια“. Ένα έργο του Στρατή Μυριβήλη που ανεβαινει για πρώτη φορά στη σκηνή, στο θέατρο Βέμπο, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Θέμα του είναι η περίοδος 1917 – 1922 και οι συνέπειες του πολέμου στους ήρωές του.

Ο Λεωνής Δρίβας, που υποδύεται ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, γυρίζει από τον πόλεμο της Μικρασίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ασχολείται πλέον με τη ζωγραφική. Την ίδια ώρα, δοκιμάζεται από τον έρωτα για τη δασκάλα Σαπφώ, χήρα του φίλου του που σκοτώθηκε καθώς του δημιουργεί αναστολές ο σεβασμός που τρέφει στη μνήμη του.

Οι δύο κεντρικοί ήρωες, υποδύονται κατά τη διάρκεια της παράστασης να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα μεταφέροντάς μας σε μια εντελώς διαφορετική εποχή και στιλιστικά. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τότε φορούσαν ιδιαίτερα μαγιό. Ειδικά οι γυναίκες που δεν επιτρεπόταν να αφήνουν εκτεθειμένα πολλά σημεία του σώματός τους.

Η εμφάνιση της Λένας Παπαληγούρα με μαγιό στη σκηνή μας θύμισε τι φορούσαν όλες οι γυναίκες το 1920. Ήταν συνήθως φτιαγμένα από μαλλί και αυτό τα έκανε βαριά όταν βρέχονταν. Σε κάποιες περιπτώσεις φορούσαν κάλτσες ή ακόμα και παπούτσια. Σίγουρα πάντως είναι περισσότερο αποκαλυπτικά από αυτά που φορούσαν οι γυναίκες των περασμένων δεκαετιών αφού είχαν τιράντες και κατέληγαν λίγο πιο κάτω από τους γοφούς κάνοντάς τα να μοιάζουν με κοντό σορτς.

Η Λένα Παπαληγούρα με την συμπρωταγωνίστριά της Γιούλικα Σκαφιδά.

Πέντε σημαντικά πράγματα που μάθαμε αναζητώντας την ιστορία των μαγιό:

1.Το μαγιό προέρχεται από τη γαλλική λέξη maillot. Το 1530, η λέξη maillto σήμαινε ένα κομμάτι ύφασμα στο οποίο τύλιγαν το σώμα του νεογέννητου. Το 1820, ήταν ένα είδος καλσόν, που φορούσαν οι χορεύτριες στη σκηνή του θεάτρου και το 1900 καθιερώθηκε ως “costume de bain” = κοστούμι για μπάνιο.

2. Στην αρχαία Ελλάδα είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σύμφωνα με ρωμαικές τοιχογραφίες του 4ου αιώνα μ.Χ. που δείχνουν τις γυανίκες να συμμετέχουν σε αθλήματα φορώντας κοστούμια 2 τεμαχίων.

3. Το 1825 φορούσαν ειδικές τουαλέτες για να κολυμπούν οι γυναίκες που προφανώς ήταν πάρα πολύ δύσχρηστες λόγω βάρους. Το 1870 φτιάχτηκαν μαγιό που άφηναν τα πόδια τους γυμνά.

4. Το 1912 η Αυστραλή Ολυμπιονίκης  Annette Kellerman λανσάρει στους Ολυμπιακούς αγώνες κολύμβησης ενιαίο μαγιό. Συνελήφθη σε παραλία της Βοστώνης για άσεμνη έκθεση και στη συνέχεια αναγκάστηκε να φοράει μαγιό που κάλυπτε τα πόδια της.

5. Από το 1920 άρχισαν τα μαγιό να θυμίζουν λίγο αυτά που φοράμε σήμερα ενώ το πρώτο μπικίνι σχεδιάστηκε από τον Γάλλο Λουί Ρεάρ τον Ιούλιο του 1946.

Η Λένα Παπαληγούρα με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλικα Σκαφιδά, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης.Στο ρόλο του Δημάρχου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Συμμετέχουν αλφαβητικά: Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Βαγγέλης Κρανιώτης, Άννα Κωνσταντίνου, Πατρίκιος Κωστής, Βασίλης Λέμπερος, Ανδρέας Λόντου, Σταύρος Μερμήγκης, Αλεξία Μουστάκα, Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Όλγα Σκιαδαρέση, Ντίνος Σπυρόπουλος, Αλμπέρτο Φάις.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below