Έχοντας συνδέσει το όνομά της με την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των κοριτσιών παγκοσμίως, η Malala Yousafzai στρέφει τώρα την προσοχή της στον αθλητισμό. Σε συνέντευξή της στο People, μιλά για τη νέα της πρωτοβουλία, την εταιρεία Recess Capital, που δημιούργησε μαζί με τον σύζυγό της, Asser Malik, με στόχο την ενίσχυση του γυναικείου αθλητισμού σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο.

«Πιστεύω ότι η πραγματική εκπαίδευση είναι να δίνεις στα κορίτσια πρόσβαση σε όλους τους πιθανούς δρόμους που μπορούν να επιλέξουν για τον εαυτό τους. Και ο αθλητισμός είναι ένας πολύ δυνατός από αυτούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ιδέα για το Recess Capital γεννήθηκε από τις διαφορετικές εμπειρίες που είχαν οι δύο σύζυγοι μεγαλώνοντας στο Πακιστάν. Ενώ ο Malik είχε πρόσβαση σε αθλήματα όπως το κρίκετ, το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ στο σχολείο του, η Malala δεν είχε αντίστοιχες ευκαιρίες. Το κοινό τους ενδιαφέρον για τον αθλητισμό έγινε αφορμή να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα project που στοχεύει στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τις γυναίκες στον χώρο.

 

Το όνομα «Recess» (διάλειμμα) εμπνεύστηκε από την ιδέα να επαναπροσδιοριστεί ο χρόνος του σχολικού διαλείμματος για τα κορίτσια, ως μια περίοδος έκφρασης, παιχνιδιού και ελευθερίας. Όπως εξηγεί η ίδια, ο αθλητισμός μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση, να αμφισβητήσει στερεότυπα γύρω από τον ρόλο των γυναικών και να στείλει θετικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Παρά το γεγονός ότι η Malala είναι γνωστή κυρίως για την ακτιβιστική της δράση στον τομέα της εκπαίδευσης, η ίδια και ο Malik είναι και οι δύο φανατικοί φίλοι του αθλητισμού. Μάλιστα, το κοινό τους ενδιαφέρον για το κρίκετ ήταν αυτό που τους έφερε κοντά, όπως αποκάλυψε η Malala στο έντυπο: «Δούλευε στον χώρο του κρίκετ και ήταν ένας από τους λόγους που με τράβηξε – κάθε παίκτης του κρίκετ μου φαινόταν έξυπνος και γοητευτικός».

Γνωρίστηκαν το καλοκαίρι του 2018, όταν η ίδια σπούδαζε στην Οξφόρδη και ο Malik εργαζόταν ως μάνατζερ κρίκετ στο Πακιστάν. Παρά την απόσταση, την πανδημία και τις πολιτισμικές προσδοκίες (οι «γάμοι από έρωτα» παραμένουν κοινωνικά αμφιλεγόμενοι στο Πακιστάν), η σχέση τους άντεξε και το 2021 παντρεύτηκαν.

Ο Malik την μύησε σε νέα αθλήματα, όπως το γκολφ και το pickleball, ενώ μέσα από τη δουλειά της, η Malala έχει έρθει σε επαφή με εμβληματικές αθλήτριες όπως η Lindsey Vonn, με την οποία διατηρεί φιλική σχέση. Η Serena Williams και η Billie Jean King έχουν επίσης συμβάλει ως μέντορες στη νέα της προσπάθεια. Σύντομα, η Malala ελπίζει να γνωρίσει και την Caitlin Clark, της οποίας είναι μεγάλη θαυμάστρια.

Η Malala έχει επίσης στηρίξει την προσπάθεια της γυναικείας ομάδας κρίκετ του Αφγανιστάν για αναγνώριση από τη FIFA, καθώς οι αθλήτριες παραμένουν σε εξορία μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Η ίδια επισημαίνει πως η στήριξη του γυναικείου αθλητισμού δεν είναι μόνο θέμα ενδυνάμωσης, αλλά και ισότητας. «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και να αποτελεί εργαλείο για την ισότητα των φύλων. Για μένα, είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι ο γυναικείος αθλητισμός αξίζει και από επιχειρηματικής άποψης», τονίζει.

Μαζί με τον Malik, παρακολουθούν συχνά αγώνες γυναικείου τένις, WNBA και Παγκόσμια Κύπελλα. Μάλιστα, σκέφτονται να ταξιδέψουν στη Βραζιλία για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2027.

Ο ίδιος ο Malik, που σήμερα είναι διευθυντής ανάπτυξης ομάδων στην πακιστανική ομάδα κρίκετ Multan Sultans, ελπίζει πως το Recess Capital θα μπορέσει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου χάρτη αθλητικής ισότητας. «Η πρόοδος δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα μόνο σημείο του κόσμου. Αυτό είναι που με παρακινεί: να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τη δράση μας και σε άλλα μέρη», είπε, δείχνοντας πως στηρίζει και ο ίδιος τον αγώνα της συζύγου του.

κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram.com/@malala

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below