Η Μαντόνα γράφει μόνη της τους κανόνες, αυτό είναι άλλωστε ένα από τα προνόμια μιας βασίλισσας της ποπ. Αποφάσισε λοιπόν να πετάξει το ξυραφάκι και να μην αποτριχώνει τις μασχάλες της. Δεν ήταν όμως δική της πατέντα, για να είμαστε δίκαιοι: Η ιστορία της γυναικείας αποτρίχωσης όπως την ξέρουμε σήμερα μετρά μόλις έναν αιώνα. Μέχρι τότε, άλλωστε, σχεδόν ολόκληρο το γυναικείο σώμα ήταν καλυμμένο από ρούχα.

Ήταν το 1915 όταν ένα μοντέλο πόζαρε για πρώτη φορά με ξυρισμένες μασχάλες, στο Harper’s Bazaar, προκαλώντας αίσθηση και κάνοντάς τις μόδα. Ακόμα και σήμερα το τι θεωρείται αποδεκτό και τι όχι εξαρτάται από τον πολιτισμό – για παράδειγμα, ενώ εμάς μπορεί να μας ξενίζει η εικόνα ενός αποτριχωμένου αντρικού σώματος, αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε μουσουλμανικές κοινωνίες. Στη Δύση, ενώ θεωρούμε απόλυτα φυσιολογική την αντρική τριχοφυΐα, όποτε μια γυναίκα τολμάει να ποζάρει χωρίς να έχει κάνει αποτρίχωση σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός της πέρα από το τριχωτό της κεφαλής, βομβαρδίζεται με αρνητικές αντιδράσεις.

Από τη Sophia Lauren μέχρι το 2021

Κάτι φαίνεται πως έχει αρχίσει να αλλάζει, ωστόσο. Παρόλο που ντίβες του παρελθόντος όπως η Sophia Lauren είχαν ήδη αμφισβητήσει την αναγκαιότητα της αποτρίχωσης, για να ακολουθήσουν διάφορες celebrities (Julia Roberts, Drew Barrymore, Lady Gaga κ.λπ.), πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια ολόκληρη τάση, την οποία ακολουθεί, διόλου αναπάντεχα, και η κόρη της Μαντόνα. Για την ακρίβεια, στο φετινό Met Gala οι αξύριστες μασχάλες της Lourdes Leon ίσως έκαναν περισσότερη εντύπωση και από το φούξια, φανταχτερό Moschino σύνολό της και τα μαύρα, μακριά μαλλιά της, το piercing και τα τατουάζ, ακόμα και από τις προβοκατόρικες φωτογραφίες, όπου πόζαρε με τη γλώσσα έξω.

Στην πραγματικότητα η Lourdes δεν είναι τόσο προκλητική για τα δεδομένα της γενιάς της, όπου σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες κάτω των 25 ετών έχει σταματήσει να ξυρίζει τις μασχάλες της σύμφωνα με έρευνα (η οποία μάλιστα έγινε πριν από το lockdown, οπότε τώρα το ποσοστό ενδεχομένως να έχει ανεβεί). Για όλες αυτές τις γυναίκες δεν είναι ένδειξη «παραμέλησης» της εξωτερικής τους εμφάνισης. Πιθανότατα αποτελεί «χειρονομία αυτοπεποίθησης» (σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της «Vogue») ή ακόμα και μια «φεμινιστική επανάσταση» κατά την «Guardian». Αν το δούμε, πάντως, σαν μια δήλωση γυναικείας χειραφέτησης, ταιριάζει στο πνεύμα συμπερίληψης των τελευταίων χρόνων, όπου τα πρότυπα ομορφιάς διευρύνονται και αρχίζουν να αγκαλιάζουν, δειλά έστω, τα γκρίζα μαλλιά, τις ρυτίδες, τους πιο «γεμάτους» σωματότυπους.

Σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες κάτω των 25 ετών έχει σταματήσει να ξυρίζει τις μασχάλες της σύμφωνα με έρευνα

Ένα πνεύμα συμπερίληψης από κάθε άποψη, όπου είτε θέλουμε να εμφανιζόμαστε αποτριχωμένες από το μέτωπο μέχρι τα ακροδάχτυλα των ποδιών είτε με τη φυσική μας τριχοφυΐα, είτε επιδεικνύουμε τις ρυτίδες και τα λευκά μαλλιά μας είτε ενδίδουμε σε βαφές και αισθητικές επεμβάσεις, είναι εξίσου ΟΚ. Ίσως ήρθε ο καιρός, έστω και με αφορμή μία τουλάχιστον αμφιλεγόμενη εμφάνιση στο Met Gala, να αναρωτηθούμε μήπως ασχολούμαστε υπερβολικά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με τρίχες.

Δες το νέο λουκ της Lourdes Leon:

Photo by Theo Wargo/Getty Images

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below