Συγκλονισμένη – όπως όλοι μας- δήλωσε η Μαίρη Συνατσάκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της την 1η Απριλίου έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Εξέφρασε την αποψή της για το θέμα της βίας κατά των γυναικών, τον σεξισμό και την πατριαρχία σε ένα video στο Youtube, όπου μίλησε για τον πατέρα της κόρης της και το πώς τη μεγαλώνουν.

«Είχα πολύ έντονη την ανάγκη να μιλήσω. Δεν θέλω αρνητικά σχολια, θέλω μόνο να συμφωνήσουμε σε αυτό το video. Ήταν πάρα πολύ κακή η προηγούενη εβδομάδα. Η γυναικοκτονία που συνέβη μπροστά σε αστυνομικό τμήμα. Είναι ο χειρότερος φόβος όλων των γυναικών. Δεν μπορώ να το χωνέψω ακόμα. Μου κόβει την ανάσα.

Η πατριαρχία φταίει για όλη αυτή τη βία» είπε μη εξαιρώντας τους άνδρες – θύματα της πατριαρχικής συμπεριφοράς.

«Θα πω ότι θύματα της πατριαρχίας είναι και οι άντρες. Αναγκάζονται να κρύβουν συναισθήματα και να βγάζουν λεφτά και να αγοράζουν αυτοκίνητα, μόνο επειδή έτσι τους δέχεται η πατριαρχία».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mary Synatsaki (@mairiboo)

Πώς μεγαλώνει την κόρη της μαθαίνοντάς τη συναίνεση από μικρή ηλικία

Όσο για το πώς μεγαλώνει ένα κορίτσι μέσα στην πατριαρχία δήλωσε προβληματισμένη και είπε μεταξύ άλλων: «Ο μπαμπάς της είναι φεμινιστής. Αυτό σαν παράδειγμα είναι το καλύτερο που μπορώ να δώσω στην κόρη μου. δεν θα μπορούσα να μοιραστώ έναν τόσο δύσκολο ρόλο σαν αυτό της γονεικότητας με έναν άνθρωπο που δεν θα συμφωνούσαμε σε τόσο βασικά πράγματα.

Οι θέσεις του είναι τέτοιες που θεωρούν εντελώς ίσα τα φύλα. Δεν είναι μόνο στα λόγια. Η Ολίβια θα δει τον μπαμπά της να πλένει τα πιάτα και θα δει εμένα με τρομερή χαρά και ικανοποίηση να βιδώνω την παπουτσοθήκη. Θα το δει, δεν θα το ακούσει μόνο.

Το περιβάλλον της είναι ένα τέτοιο περιβάλλον. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πολύ πολύ κοντά της, αντίστοιχα είναι τέτοιοι άνθρωποι. Αν έρθει κάποιος απομακρυσμένος συγγενής, έχω αποφασίσει πως θα μιλάω μπροστά της και θα στηρίζω τις φεμινιστικές μου ιδέες, γιατί αυτό θα είναι το σωστότερο παράδειγμα για εκείνη.

Θεωρώ σημαντικό και το τι βιβλία διαβάζω στη μικρή. Προσπαθώ μέσα από τις εικόνες και τις ιστορίες να δείχνω ότι υπάρχει ορατότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν ξεκίνησα να αγοράζω ρούχα για την μικρή – αυτό έγινε όταν ήμουν 7 μηνών έγκυος – που έμπαινα σε sites και έπρεπε να αγοράσω ρούχα για το βρεφάκι και είχε κατηγορία στα βρεφικά ρουχαλάκια αγόρι και κορίτσι.

Γιατί αποφασίσαμε από την πρώτη στιγμή ύπαρξης ενός ατόμου πρέπει να φορτιστεί αυτό με συγκεκριμένα χρώματα, συγκεκριμένες εικόνες, όχι δεν το καταλαβαίνω καθόλου!

Ήθελα να έχει η μικρή και φορμάκια με δεινοσαυράκι και αμαξάκι και έμπαινα στα αγορίστικα. Αυτός ο διαχωρισμός σε τόση μικρή ηλικία. Τα κοριτσάκια αποτυπώνονται σαν πράα, γλυκά κοριτσάκια. Επίσης, μαθαίνουμε στην κόρη μας την έννοια της συναίνεσης. Το Stop. Δεν θέλω να αγκαλιαστώ, δεν μου αρέσει αυτό.

Το σώμα και η ύπαρξη της δεν είναι διαθέσιμα για όλους, έτσι χωρίς τη δική της συναίνεση. Από τώρα ξέρει αν θέλει να της δίνουμε αγκαλιά ή φιλί. Συναίνεση απέναντι και σε εμάς. Πρέπει να λέει και σε εμάς όχι, και εμείς να το σεβόμαστε».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mary Synatsaki (@mairiboo)

Τι ζητούσε από τους φίλους της πριν ακόμα γεννηθεί η κόρη της

Στο ίδιο video η Μαίρη Συνατσάκη αποκαλύπτει τη χάρη που ζητούσε από τους δικούς της ανθρώπους, πριν ακόμα γεννηθεί η κόρη της.

«Επειδή στη μικρή ηλικία γίνονται όλα, έλεγα στους φίλους μου, πριν ακόμα γεννηθεί η Ολίβια, να μην της λέμε κοπλιμέντα μόνο για την εμφάνιση. Κι αυτό θεωρώ ότι είναι σημαντικό. Βγαίνει πολύ εύκολα να πεις σε ένα κοριτσάκι “πόσο όμορφη είσαι”, αντί να πούμε “πόσο έξυπνη αντίδραση ήταν αυτή”, “πόσο δυνατή ήσουν!”. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mary Synatsaki (@mairiboo)

Η άποψή της για τη βία σήμερα

Στη συνέχεια μίλησε για τη βία και το πόσο έχει πια γίνει κομμάτι της κοινωνίας και γιατί μπορεί αυτό να συμβαίνει. «Η βία θεωρώ ότι έχει ξεφύγει τον τελευταίο καιρό έχει ξεφύγει, επειδή σείεται το θεμελίωμα της πατριαρχίας. Οι άνθρωποι δεν θέλουν αυτή την αλλαγή είτε επειδή δεν τους συμφέρει είτε επειδή φοβούνται επειδή δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Είναι δυνατόν να έχουμε ως πρότυπο στα έφηβα παιδιά τον Andrew Tate;

Καμιά φορά σκέφτομαι τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε όλα αυτά. Ακόμα και μια απάντηση να δώσουμε σε ένα πατριαρχικό σχόλιο έχουμε κάνει κάτι. Πρέπει και οι άντρες να κάνουν τη δική τους δουλειά, για να εκλείψει και ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός».

Δείτε παρακάτω το video:

Κεντρική Φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @mairiboo.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below