Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ενδοιασμούς για τις αμβλώσεις στις οποίες υποβάλλονται.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό έντυπο Social Science & Medicine, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία δε μετανιώνει για την απόφαση που πήρε. Για την ακρίβεια, το 95% του συνόλου που συμμετείχε στη μελέτη πιστεύει ότι πήρε τη σωστή απόφαση να προχωρήσει σε άμβλωση.

Η έρευνα διήρκεσε πέντε χρόνια, διεξήχθη σε 21 Πολιτείες της Αμερικής και συμπεριέλαβε 667 γυναίκες που ρωτήθηκαν για το πώς βίωσαν τη συγκεκριμένη εμπειρία, πριν και μετά. Μεταξύ των ερωτήσεων, υπήρχε μία που ζητούσε να διευκρινιστεί το συναίσθημα που ένιωσαν σε σχέση με την απόφασή τους: Είχαν να επιλέξουν μεταξύ της λύπης, της ενοχής, της ανακούφισης, της μετάνοιας, του θυμού και της ευτυχίας. Η ανακούφιση ήταν το πιο σύνηθες συναίσθημα που δήλωσαν οι συμμετέχουσες.

«Επί χρόνια… διακηρυσσόταν η πεποίθηση ή υπήρχε ο ισχυρισμός ότι πρέπει πραγματικά να προστατεύσουμε τις γυναίκες από τη συναισθηματική “βλάβη” που θα υποστούν όταν κάνουν έκτρωση. […] Δεν υπήρξαν ποτέ στοιχεία ότι κάτι τέτοιο ήταν αλήθεια»
, δήλωσε η Corinne Rocca, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Μάλιστα, επεσήμανε πως ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για μία απόφαση με γνώμονα τη… φορολογία έχει χρησιμοποιηθεί από πολέμιους της άμβλωσης για να δικαιολογήσουν την περιορισμένη πρόσβαση στην επέμβαση.

Πολλές πολιτείες απαιτούν υποχρεωτικές συμβουλευτικές περιόδους, αλλά και χρονικά διαστήματα αναμονής που περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα αρνητικά συναισθήματα και αντιδράσεις που προκαλεί το «μετά» της άμβλωσης. Υπάρχει συνεχής ώθηση από ομάδες κατά των αμβλώσεων και κοινωνικά συντηρητικούς πολιτικούς να περάσουν σκληρούς νέους νόμους  σε όλες τις ΗΠΑ – επιδιώκοντας να ανατρέψουν την απόφαση ορόσημο Roe v Wade που τις νομιμοποίησε.

Η συγκεκριμένη έρευνα παράλληλα, σημειώνει ότι τα μεικτά συναισθήματα, όπως για παράδειγμα η ενοχή που αναμειγνύεται με ανακούφιση, είναι συνηθισμένα για τις γυναίκες αμέσως μετά την έκτρωση, αλλά «τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα μειώθηκαν κατά τα πρώτα δύο χρόνια και εξομαλύνθηκαν στη συνέχεια, ενώ η πεποίθηση ότι αποτέλεσε ορθή απόφαση παρέμεινε “δημοφιλής” και σταθερή».

Τέλος, οι συντάκτες γράφουν ότι η μελλοντική έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στους εξειδικευμένους παράγοντες που προκαλούν τα προαναφερθέντα αρνητικά συναισθήματα, ενώ επιμένουν στο εξής: Παρότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους δεν είναι απαραίτητη, αν όντως προσφέρεται συμβουλευτική περίοδος στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε άμβλωση, θα πρέπει να εστιάσει στο να τις βοηθά να συνεχίζουν τη ζωή τους έχοντας το «στίγμα» του «έχω κάνει έκτρωση».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below