Ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών στο εξής έχει νομική ισχύ στη Βόρεια Ιρλανδία. Από χθες για την ακρίβεια, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να κινούν τις απαραίτητες διαδικασίες για να παντρευτούν, με τις πρώτες τελετές να πραγματοποιούνται από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Παράλληλα, τα ήδη παντρεμένα ζευγάρια θα αναγνωρίζονται πλέον από το νόμο, ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για όσα έχουν υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, καθώς σε αυτό το στάδιο δε θα μπορούν να το μετατρέψουν σε γάμο.

Παρόλα αυτά, μέσα στη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσουν σχετικές διαβουλεύσεις από τον αρμόδιο φορέα για ανάλογες μετατροπές, αλλά και αναφορικά με τον ρόλο της εκκλησίας στους ομοφυλοφιλικούς γάμους. Από χθες επίσης, τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια έχουν την επιλογή του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως δήλωσε ο Patrick Corrigan από τη Διεθνή Αμνηστία πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Ιρλανδία: «Για υπερβολικά πολύ καιρό, η LGBT+ κοινότητα αντιμετωπιζόταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έτσι, σήμερα είναι μία απίθανη στιγμή για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που επιτέλους μπορούν να παντρευτούν και να αναγνωρίζονται ως ίσες οι σχέσεις τους».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below