Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ έλεγε πως η κατάσταση δε μπορούσε να μείνει μετέωρη για πολύ, το εννοούσε. Η χθεσινή ανακοίνωση του παλατιού για το μέλλον του Πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle επισημαίνει όλα όσα αλλάζουν για το ζεύγος στο εξής.

«Έπειτα από αρκετούς μήνες σκέψεων και περαιτέρω πρόσφατες συζητήσεις, είμαι ικανοποιημένη που μαζί βρήκαμε έναν εποικοδομητικό και υποστηρικτικό τρόπο για να προχωρήσει ο εγγονός μου και η οικογένειά του. ο Πρίγκιπας Harry, η Meghan Markle και ο Archie θα είναι πάντα πολύ αγαπημένα μέλη της οικογένειάς μου», αναφέρει η ανακοίνωση της Ελισάβετ.

Αναγνωρίζω τις προκλήσεις που έχουν βιώσει ως συνέπεια της έντονης προσοχής τα τελευταία δύο χρόνια και υποστηρίζω την επιθυμία τους για μια πιο ανεξάρτητη ζωή. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την αφοσιωμένη δουλειά τους σε αυτή τη χώρα, την Κοινοπολιτεία και αλλού και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για το πώς η Μέγκαν έγινε τόσο γρήγορα ένα με την οικογένεια.

Ελπίδα όλης της οικογένειάς μου είναι η σημερινή ανακοίνωση να τους επιτρέψει να αρχίσουν να χτίζουν μια ευτυχισμένη και ήρεμη νέα ζωή», γράφει το πρώτο μέρος, αναγνωρίζοντας ότι Harry και Meghan ενδεχομένως να έχουν φοβηθεί με όλα όσα γράφονται ακατάπαυστα για τους ίδιους, αλλά και από τη στενή παρακολούθησή τους δεδομένων των όσων συνέβησαν στη μητέρα του Harry, Diana. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που θεωρούν τα ΜΜΕ υπεύθυνα για τον άδικο χαμό της.

Το δεύτερο σκέλος της ανακοίνωσης μεταξύ άλλων διευκρινίζει ότι οι τίτλοι αφαιρούνται τυπικά αφού το ζευγάρι δεν θα κάνει χρήση τους, ωστόσο θα τους διατηρήσει: «Το ζευγάρι θα γίνει γνωστό από την άνοιξη ως Harry, ο Πρίγκιπας του Σάσεξ, και Meghan, η Δούκισσα του Σάσεξ. Παρόλο που δεν θα χρησιμοποιούν του τίτλους, θα τους διατηρήσουν. Ο Χάρι που γεννήθηκε πρίγκιπας της Ουαλίας θα παραμείνει Πρίγκιπας».

Ωστόσο, δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί επίσημα τη βασίλισσα, ούτε θα χρησιμοποιεί τον τίτλο «αυτού υψηλότητα», διότι δεν θα είναι εν ενεργεία βασιλικά μέλη. «Όπως συμφωνήθηκε, (οι Harry & Meghan) κατανοούν ότι απαιτείται να κάνουν πίσω από τα βασιλικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων στρατιωτικών θέσεων. Δεν θα λαμβάνουν πλέον δημόσια χρηματοδότηση για βασιλικά καθήκοντα», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το ζεύγος ζήτησε να αποπληρώσει τις δαπάνες που για την ανακαίνιση της κατοικίας τους, Frogmore Cottage, το οποίο θα παραμείνει η κατοικία της οικογένειάς τους στη Βρετανία, άσχετα αν στην προκειμένη δείχνει να αδειάζει. Τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν στα 2,4 εκατ. λίρες και αρχικά καλύφθηκαν από τα δημόσια ταμεία. Τα παραπάνω θα τεθούν σε ισχύ από την άνοιξη του 2020, όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

Ωστόσο το μέλλον του Archie κρίνεται αβέβαιο, ο οποίος ως Mountbatten-Windsor, προφανώς και δε φέρει τον τίτλο «αυτού υψηλότητα», αλλά δεν είναι ακριβώς… πρίγκιπας, αφού απέχει πολύ από το ενδεχόμενο της διαδοχής. Ο Harry και η Meghan θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για εκείνον τον τίτλο ευγενείας Κόμης του Dumbarton, όπως επίσης θα είχε το δικαίωμα να λέγεται Λόρδος Archie Mountbatten-Windsor. Αποφάσισαν ωστόσο να τον «βαφτίσουν» απλώς «κύριο», ενδεχομένως λόγω της επιθυμίας του Harry όταν ήταν ο ίδιος μικρός να είναι ένα κανονικό παιδί και όχι Πρίγκιπας. Παρόλα αυτά, μεγαλώνοντας και όταν ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ανέβει στον θρόνο, ο Archie θα έχει το δικαίωμα να «ξαναγίνει πρίγκιπας» και να επαναφέρει τον τίτλο «αυτού υψηλότητα», άσχετα αν οι γονείς του αυτήν τη στιγμή είναι αντίθετοι σε κάτι τέτοιο.

Θυμίζουμε ότι η Diana, μετά το διαζύγιο από τον Πρίγκιπα Κάρολο αφαίρεσε επίσης τους τίτλους, α λα Harry και Meghan, ενώ ο αδερφός της Κόμης Spencer στον επικήδειό του είχε τονίσει ότι «η πριγκίπισσα απέδειξε τον προηγούμενο χρόνο ότι δε χρειαζόταν κανέναν βασιλικό τίτλο για να συνεχίσει να παράγει τη δική της μαγεία».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below