Είναι από τις Ελληνίδες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και που έχει κατακτήσει δύο φορές το Billboard με τα dance κομμάτια της, αλλά όταν τη συναντάς δύσκολα θα το καταλάβεις εξαιτίας της αμεσότητας και της ευγένειας που τη διακρίνει. Το όνομα της Xenia Ghali ακούγεται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της μουσικής και όχι άδικα. Γεννήθηκε στο Παρίσι αλλά η καρδιά της ανήκει στην Ελλάδα, στη χώρα που μεγάλωσε. Αυτή την περίοδο ταξιδεύει πολύ συχνά στη Νέα Υόρκη και δημιουργεί μουσικές που ξεσηκώνουν και τους πιο δύσκολους.

Η 30χρονη dj και παραγωγός μιλά για την έντονη ζωή της στο Marie Claire, μοιράζεται τις πιο ωραίες στιγμές της στα decks και σχολιάζει τον τρόπο που διασκεδάζουμε πια, έχοντας εντοπίσει αυτό που κάπως έχει χαλάσει την ποιότητα των νυχτερινών εξόδων.

Θυμάσαι την πρώτη φορά που σε φαντάστηκες στα decks να παίζεις μουσική;
Είχα ξεκινήσει ήδη να σπουδάζω στην Αγγλία μουσική σύνθεση για ταινίες, ωστόσο δεν είχα σκεφτεί τον ευατό μου πίσω από τα decks. Όταν ξεκίνησα να βγαίνω στο Λονδίνο, να πηγαίνω σε πάρτι και να βλέπω τους djs να παίζουν με βινύλια, τότε ήταν η στιγμή που με φαντάστηκα να παίζω μουσική σε clubs και να διασκεδάζω τους ανθρώπους. Στην αρχή το έκανα για βιοποριστικούς λόγους αλλά μετά ταυτίστικα και δέθηκα με αυτό το επάγγελμα.

Αν σου ζητούσα να μου περιγράψεις σε μία πρόταση την μέχρι τώρα πορεία σου, ποια θα ήταν αυτή;
Σταδιακή, με πολλή δουλειά και υπομονή, έχοντας πάντα σαν προτεραιότητα το σεβασμό, την ευγένεια και την αξιοπρέπεια.
Έχεις κατακτήσει δυο φορές το Billboard με τα singles “Under These Lights” και “Places”. Είναι κάτι που σε εμπνέει καθημερινά ώστε να συνεχίζεις με όρεξη;
Το ότι έχω κατακτήσει δύο φορές το Billboard μου προσέφερε αυτοπεποίθηση αλλά μετέπειτα εξελίχθηκε σαν μια δύναμη που με ώθησε να δουλεύω πιο σκληρά. Προσπαθώ πάντα να ξεπερνώ αυτό που έχω καταφέρει και να θέτω νέους, μεγαλύτερους στόχους.
Σε έχουν σαπορτάρει κάποιοι από τους μεγαλύτερους djs όπως ο Τiesto. Πώς αισθάνθηκες;
Υπάρχουν πολύ σημαντικά ονόματα στη μουσική βιομηχανία που έχουν υποστηρίξει τα κομμάτια μου και είμαι ευγνώμων για αυτό. Μερικοί από αυτούς είναι ο Tiesto, ο Martin Garrix, ο Don Diablo, ο Laidback Luke, ο Sam Feldt, ο EDX, οι οποίοι έχουν παίξει αρκετές φορές τα κομμάτια μου σε live τους και radio shows. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα καθώς όλοι αυτοί οι djs είναι από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες παγκοσμίως.
Με τον ανταγωνισμό τι γίνεται στον χώρο;
Είναι πράγματι ένας πολύ ανταγωνιστικός χώρος, όπως πολλοί άλλοι! Ένας επαγγελματίας μαθαίνει να ζει με αυτό και να προχωράει…
Εσύ ποιον dj ξεχωρίζεις και γιατί;
Από τους αγαπημένους μου είναι ο Fatboy Slim. Γνώρισα τη δουλειά του σε πολύ μικρή ηλικία κι “εξαιτίας” του αγάπησα την ηλεκτρονική μουσική.
Ποια είναι η σημαντικότερη συνεργασία σου μέχρι τώρα;
Είχα την τύχη να κάνω πολλές και σημαντικές συνεργασίες. Μερικές από αυτές ήταν με τον Pitbull, τον Blake Shelton, τον Wyclef Jean και τον Steve Aoki.
Αγαπημένη σου μουσική δημιουργία; Δική σου εννοώ
Το Lay In Your Arms! Όταν το έγραφα δεν περίμενα ότι θα εξελισσόταν σε ένα τραγούδι το οποίο θα είχε τέτοια απήχηση στο κοινό, λόγω του ότι ήταν η πρώτη φορά αφέθηκα μουσικά. Το έγραφα μέσα από την καρδιά μου εκφράζοντας το ποια είμαι εγώ. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί κάποιος να ακούσει την ορχήστρα που “κρύβει” μέσα του, κάτι το οποίο δηλώνει την αγάπη μου για την κλασική μουσική.

 Πώς είναι να μοιράζεσαι τη ζωή σου ανάμεσα σε Νέα Υόρκη κι Ελλάδα;
Ήταν πολύ δύσκολο γιατί ήταν σαν να έχω δύο ζωές. Αυτήν την περίοδο μένω περισσότερο στην Ελλάδα και ταξιδεύω συχνά για επαγγελματικούς λόγους. Νιώθω πιο οικεία εδώ γιατί εδώ μεγάλωσα και είμαι πολύ ικανοποιημένη που έχω φτάσει στο επίπεδο να μπορώ να διαχειρίζομαι τη δουλειά μου, από όπου κι αν βρίσκομαι.
Η πιο δυνατή στιγμή που έχεις ζήσει στα decks;
Η πιο δυνατή στιγμή ήταν το πρώτο μου live στο Ministry of Sound στο Λονδίνο. Ήταν μαγικό γιατί είχα την ευκαιρία να παίξω μόνο με βινύλια σε ένα από τα πιο θρυλικά clubs παγκοσίως.
Από πού εμπνέεσαι για τη μουσική σου;
Από τις ανθρώπινες σχέσεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες ζωής.
Πώς χαλαρώνεις;
Επειδή είναι πολύ έντονη η ζωή μου, προτιμώ να είμαι σπίτι με καλή παρέα, φαγητό και ταινίες.
Οι Ελληνίδες χορεύουν;
Οι Ελληνίδες ξέρουν να περνούν καλά και έχουν όρεξη να διασκεδάσουν. Η διασκέδαση εξάλλου είναι στοιχείο της καθημερινότητας κάθε Έλληνα. Το αρνητικό είναι πως τα social media έχουν επηρεάσει τη διασκέδαση σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ασχολείται περισσότερο με το κινητό του παρά με την παρέα του.
Ποια είναι τα συστατικά για μια επιτυχημένη χορευτική βραδιά;
Το βασικό στοιχείο είναι να έχεις όρεξη να περάσεις καλά και όχι να το κάνεις γιατί σε έχει παρασύρει η παρέα σου. Αυτό που λέω ξανά και ξανά είναι πως μια επιτυχημένη χορευτική βραδιά ή ένα πάρτι θα πρέπει να έχει καλή ενέργεια και να δημιουργείται μια δυνατή σχέση και επικοινωνία μεταξύ του κόσμου και της/του dj.