Ο χρυσός 24 καρατίων, που χρησιμοποιείται συνήθως στα κοσμήματα, είναι ένα αμετάβλητο αλλά πολύ μαλακό μέταλλο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, τα χρυσά κοσμήματα μπορεί να καταστραφούν και να εμφανίσουν σημάδια φθοράς, όπως γρατσουνιές ή αλλοίωση των λεπτομερειών του.

Γυαλισμένο ή επίχρυσο;
Αν τυχαίνει να έχεις ένα κατεστραμμένο ή λιγότερο γυαλιστερό χρυσό κόσμημα, μπορείς πρώτα να επιλέξεις να το ανακατασκευάσεις σε έναν κοσμηματοπωλείο, που αναλαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις.

Πρόσεξε, ωστόσο, αν έχεις ένα παλιό κόσμημα, είσαι έτοιμη να θυσιάσεις αυτήν την ελαφρά οξείδωση που το κάνει γοητευτικό για να δημιουργήσεις ένα καινούριο; Αν ναι, μπορείς να ζητήσεις ένα γυαλισμένο κόσμημα επιμεταλλωμένο με ρόδιο για να το κάνεις πιο λευκό. Επειδή σε αντίθεση με τον κίτρινο και το ροζ χρυσό, ο λευκός απαιτεί ειδική συντήρηση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HERMINA ATHENS (@herminaathens)

Πρέπει να γνωρίζεις ότι περίπου το 95% των κοσμημάτων λευκού χρυσού είναι καλυμμένα με στρώμα ροδίου, ένα αμετάβλητο και ανοξείδωτο λευκό μέταλλο, που δίνει μια άσπρη και φωτεινότερη λάμψη στον λευκό χρυσό.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια, τα κράματα δεν είναι απόλυτα λευκά και απαιτούν επιμετάλλωση ροδίου κάθε δύο χρόνια κατά μέσο όρο. Το ίδιο ισχύει και για το μαύρο χρυσό, το οποίο είναι επικαλυμμένο με χρωματιστό ρόδιο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cartier Official (@cartier)

Χρυσά κοσμήματα: οι συνήθεις προφυλάξεις
Από άποψη υγιεινής, πρέπει να καθαρίζεις τα κοσμήματά σου τακτικά, ειδικά σκουλαρίκια ή ρολόγια των οποίων η πλάτη συσσωρεύει ακόμη περισσότερα βακτήρια.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφύγεις να τα κρατάς όταν κάνεις ντους, ειδικά για vintage κοσμήματα, καθώς το σαπούνι εισέρχεται στο μετάλλο και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Το ίδιο ισχύει και για κρέμες που αφήνουν σημάδια και αμαυρώνουν το κόσμημα με την πάροδο του χρόνου. Αφαιρούμε επίσης τα κοσμήματά μας για να παίξουμε αθλήματα, γιατί τρίβοντας τα επαναλαμβανόμενα καταστρέφουμε το χρυσό.

Για τον καθαρισμό στο σπίτι, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό: άφησε το κόσμημά σου να μουλιάσει για λίγα λεπτά σε ένα μικρό μπολ με ζεστό νερό αναμεμιγμένο με μερικές σταγόνες ήπιο σαπούνι, για να διαλύσει τη συσσωρευμένη σκόνη. Χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα με πολύ μαλακές τρίχες για να αφαιρέσουμε τα ίχνη. Τέλος, ξεπλένεις με καθαρό νερό και σκουπίζεις με ένα μαλακό πανί.

Στην περίπτωση που δεν το φοράς, είναι σημαντικό να αποθηκεύσεις το χρυσό κόσμημά σε ένα δικό του κουτί ή μια θήκη για να αποφύγεις τις γρατσουνιές. Το ίδιο ισχύει και για τις αλυσίδες, αν θέλεις να αποφύγεις τον πονοκέφαλο του ξεμπερδέματος που συχνά καταστρέφει τους συνδέσμους.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below