Είναι από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές παγκοσμίως και πολύ πρωτοποριακός για την εποχή που γεννήθηκε και μεσουράνησε. Ο Christian Dior είχε μια εκ φύσεως καλλιτεχνική ματιά που δεν περιοριζόταν. Ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που κόσμησε το εξώφυλλο του θρυλικού περιοδικού ΤΙΜΕ και υπήρξε το αντίπαλον δέος της Gabrielle Chanel.

“Η ευτυχία είναι το μυστικό στην ομορφιά. Δεν μπορεί να υπάρξει ομορφιά χωρίς ευτυχία” – Christian Dior

Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1905 στις ακτές της Νορμανδίας και ήταν το δεύτερο από τα πέντε αδέρφια της οικογένειας Dior. Είχε όνειρα και φιλοδοξίες, που – ευτυχώς – δεν χωρούσαν την επιθυμία του πατέρα του να γίνει διπλωμάτης. Από μικρός είχε καταλάβει την κλίση του στη μόδα και για να έχει ένα “χαρτζιλίκι” δεν δίστασε να πουλήσει τα σχέδιά του έξω από το σπίτι του, προς 10 cents το ένα. Οι προσπάθειες του για να αφοσιωθεί στην τέχνη ξεκινούν το 1928, όταν παρατάει τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες για να ανοίξει τη δική του γκαλερί. Αυτό το επίτευγμα στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία, λόγω του οικονομικού κραχ.

@baturrobizarro

Η μόδα μπαίνει στη ζωή του το 1937 και ο ίδιος κλήθηκε να σχεδιάσει για τον Robert Piguet 6 συλλογές. Μάλιστα το φόρεμα “Cafe Anglais” έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του πολέμου, εργάστηκε μαζί με τον Pierre Balmain στο ατελιέ του Lucien Lelong μετά από απόφαση του τελευταίου να κρατήσει ζωντανή τη γαλλική μόδα.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1946, με την υποστήριξη του Marcel Boussac, γνωστού ως “του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γαλλία”, ο Dior ιδρύει το δικό του Οίκο δίνοντας στον όρο μόδα μια πιο κομψή και θηλυκή διάσταση.

“Ονειρεύομαι να κάνω τις γυναίκες όχι μόνο όμορφες, αλλά και χαρούμενες” – Christian Dior

@divina_ispirazione

Η περίοδος του πολέμου ήταν μια εποχή που το ηθικό όλων βρισκόταν σε σύγχυση. Οι γυναίκες είχαν ανάγκη να ανακτήσουν τη θηλυκότητά τους και να αισθανθούν ξανά “μοναδικές.”  Το New look είχε τα στοιχεία που χρειαζόταν μια γυναικεία ντουλάπα για να χαρακτηριστεί θηλυκή. Μέχρι σήμερα θεωρείται το magnum opus της καριέρας του. Ο στόχος του ήταν να αναδείξει το γυναικείο σώμα, τονίζοντας τις καμπύλες και δίνοντας ένα εφέ κλεψύδρας.

@divina_ispirazione

Η παρθενική collection του Dior προτείνει αφθονία υφάσματος και κομψότητα – πράγμα πρωτάκουστο, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρησιμοποιούσαν ελάχιστο ύφασμα στα ρούχα τους λόγω πολέμου. Ο ίδιος τονίζει το στήθος, σμιλεύει τη μέση και δίνει έμφαση στους γοφούς. Η φούστα, σε πατρόν ομπρέλας, σταματά στη μέση της γάμπας πείθοντας κάθε γυναίκα να τη δοκιμάσει.

Μετά το θάνατο του Dior, σε ηλικία 52 ετών, τα ηνία του γνωστού οίκου πήρε ο, τότε 21 ετών, Yves Saint Laurent, που θα αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της μόδας στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

“Μετά τις γυναίκες, τα λουλούδια είναι τα πιο θεϊκά δημιουργήματα” – Christian Dior

Ο Dior αγαπούσε πολύ τις γυναίκες εκφράζοντας το πάθος του σε κάθε του βήμα. Το γνωστό άρωμα Miss Dior ήταν αφιερωμένο στην αδελφή του, η γνωστή Lady Dior bag είχε ονομαστεί έτσι από την πριγκίπισσα Diana – Lady D και το fashion icon, Marlene Dietrich, ντυνόταν αρκετά συχνά με τις δημιουργίες του.

Οι θεμελιώδεις στυλιστικές αρχές του Dior

Η Dior γυναίκα είναι ελκυστική, θηλυκή και ανεπιτήδευτα sexy. O Γάλλος μόδιστρος λάτρεψε το γυναικείο φύλο δίνοντάς του πίσω την κομψότητά, που ήταν καλά κρυμμένη λόγω πολέμου. Και όλα αυτά μέσα σε μόλις 10 χρόνια!

1. Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει στη διάρκεια του πολέμου. Το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του.

@harpersbazaargermany

2. Αυτός ήταν επίσης που συνέλαβε την ιδέα του «τέλους αδείας», που σήμαινε ότι έπαιρνε αμοιβή για καθένα από τα σχέδιά του.

@vogue_sans_blague

3. Καθιέρωσε τις γραμμές Tulip, Η, Α και Υ.

@vania_toni_management

4. Έκανε τη γυναίκα θελκτική χωρίς να φαίνεται καθόλου το δέρμα της.

@alessandro_falcomer

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below