«Θέλω να ανακαλύψω τι μπορώ να κάνω με τους κορσέδες ακολουθώντας έναν πιο σύγχρονο τρόπο», λέει η σχεδιάστρια Dilara Fındıkoğlu, πριν την επίδειξη της φθινοπωρινής/ χειμερινής 2024 συλλογής του ομώνυμου οίκου της κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Λονδίνου. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από αποδομημένα σακάκια, πουκάμισα, παντελόνια και αθλητικά ρούχα, επανασχεδιασμένα χρησιμοποιώντας κορσέδες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DILARA (@dilarafindikoglu)


Η Fındıkoğlu ονόμασε τη συλλογή “Femme Vortex” – μια εξερεύνηση των έμφυλων προτύπων και των “συστημικών κανόνων που δημιουργούνται από ετερο-πατριαρχικούς άνδρες”, αναφέρει η ίδια σε μία συνέντευξή της.

Η εμμονή της μόδας με διάφορα σχέδια του κορσέ που δίνουν νέα σχήματα στο σώμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Στην πολυσυζητημένη επίδειξη υψηλής ραπτικής για την άνοιξη του 2024 του οίκου Maison Margiela, ο John Galliano έβαλε τον κορσέ στο επίκεντρο τόσο στα ανδρικά όσο και στα γυναικεία μοντέλα. Για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2024, οι οίκοι Mugler, Simone Rocha, Schiaparelli και Sergio Hudson ήταν μεταξύ αυτών που εξύψωσαν τον κορσέ και ό,τι έχει σχέση με αυτόν.


Η χρήση των κορσέδων παραμένει αμφιλεγόμενη. Οι θαυμαστές της ηθοποιού Anya Taylor-Joy εξέφρασαν ανησυχία όταν δημοσίευσε μια εικόνα στο Instagram φορώντας κορσέ, πριν βάλει μία δημιουργία του οίκου Maison Margiela για την πρεμιέρα του Dune: Part Two στη Νέα Υόρκη. Ενώ κάποιοι την εκθείασαν επειδή έδειξε την πραγματικότητα, άλλοι το χαρακτήρισαν «ανθυγιεινό» και αμφισβήτησαν το μήνυμα το οποίο η ηθοποιός έστελνε για τα σώματα των γυναικών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anya Taylor-Joy (@anyataylorjoy)


Κάποιες μέρες αργότερα, η Kim Kardashian δημοσίευσε μια φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram φορώντας έναν κορσέ Mugler, και συγκέντρωσε παρόμοια σχόλια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim Kardashian (@kimkardashian)


Οι υποστηρικτές αυτού του trend λένε ότι, αν και ιστορικά περιοριστικός, ο κορσές παίρνει μια διαφορετική μορφή σήμερα. Οι σχεδιαστές αξιοποιούν στοιχεία των κορσέδων, όπως η εφαρμοστή μέση, το γάντζο, οι λεπτομέρειες και χρησιμοποιούν σύγχρονα υλικά, όπως πλαστικό ενισχυμένο με ίνες, αλουμίνιο και λινό, για να δημιουργήσουν ένα εφέ γλυπτικής το οποίο τονίζει το σώμα αλλά με άνετο τρόπο.

«Κάποτε οι κορσέδες αποτελούσαν σύμβολα περιορισμού και καταπίεσης, επιβάλλοντας μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς στις γυναίκες, όμως σήμερα έχουν επανεξεταστεί και σχεδιαστεί για να προσφέρουν μεγαλύτερη κινητικότητα, ενισχύοντας και κολακεύοντας παράλληλα τις φυσικές καμπύλες, ώστε να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους», λέει η Marguerite Le Rolland, επικεφαλής ένδυσης και υπόδησης στην Euromonitor International.

«Στους ανθρώπους πάντα άρεσε να παίζουν με το σώμα τους», λέει η σχεδιάστρια Alice Pons, η οποία ξεκίνησε τον ομώνυμο οίκο κορσεδοποιίας της- Alice Pons Milano– με έδρα το Μιλάνο το 2021 και συνεργάστηκε με τον οίκο Gucci τον Μάρτιο του 2023, δημιουργώντας ένα σετ αποκλειστικών κορσέδων από τα αρχειακά υφάσματα του οίκου.

«Οι κορσέδες ως επέκταση των shapewear προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, έναν τρόπο αλλαγής του σώματός σας για μια μέρα» λέει η σχεδιάστρια.

Για την AW24, αυτό που είδαμε είναι δύο προσεγγίσεις: η πρώτη είναι η εστίαση σε κορσέδες σαν ρούχα που μπορούν να φορεθούν σε διάφορες περιστάσεις. Και η δεύτερη, είναι μια πιο ρομαντική εκδοχή που εντάσσεται στην τάση “nu-historics”, με τον κορσέ να θυμίζει στυλ εσωρούχων.

«Λατρεύω τον κορσέ ως κομμάτι υψηλής ραπτικής, αλλά και με έναν πιο καθημερινό τρόπο: ως εσώρουχα ή ως λειτουργικό κομμάτι shapewear», «Μπορεί ο κορσές να προέρχεται από την ιδέα του περιορισμού του γυναικείου σώματος και ναι, έχει προκαλέσει πολύ κακό, αλλά νομίζω ότι ως γυναίκα σχεδιάστρια, μου αρέσει να τα βλέπω με διαφορετικό τρόπο» επισημαίνει η Dilara Fındıkoğlu.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DILARA (@dilarafindikoglu)

«Είμαστε όλοι ανασφαλείς για ορισμένα μέρη του σώματός μας, και καθώς τα χρόνια περνούν, τα σώματα αλλάζουν. Η ιδέα του κορσέ μπορεί να ληφθεί υπόψη στη μορφή shapewear – άνεση αλλά και διαμόρφωση ταυτόχρονα. Οι κορσέδες δεν χρειάζεται να είναι περιοριστικοί» προσθέτει.

Ο Yash Patil, δημιουργικός διευθυντής και ιδρυτής του brand That Antique Piece με έδρα το Δελχί, εμπνεύστηκε από το ινδικό kanchli (ένα βαθύ εσώρουχο με στρογγυλό λαιμό, κορδόνια στο πίσω μέρος και με πολύχρωμες φούντες, παρόμοιες με τον ευρωπαϊκό κορσέ).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yash Patil (@that.antiquepiece)


«Οι κορσέδες που φτιάχνουμε φοριούνται κυρίως για συγκεκριμένες περιστάσεις και όχι καθημερινά», εξηγεί ο Patil. Ωστόσο, η ζήτηση για off-the-rack κορσέδες σε τυπικό μέγεθος έχει αυξηθεί και αποτελεί επίκεντρο για επέκταση.  Δεδομένου ότι όλοι οι κορσέδες είναι κατασκευασμένοι με ένα στρώμα από μέσα και το κέλυφος είναι περαιτέρω διακοσμημένο και στρωμένο με λεπτότερα υφάσματα, μπορούν να φορεθούν ως έχουν, χωρίς εσώρουχα στο εσωτερικό. Δηλαδή ο κορσές λειτουργεί και σαν εσώρουχο αλλά και σαν κανονικό ρούχο» προσθέτει.

Για αυτούς τους σχεδιαστές, η κορσεδοποιία είναι μια τέχνη που μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να τονίσουν τις καμπύλες τους ή να επιτύχουν το επιθυμητό σχήμα του σώματός τους, χωρίς τους επώδυνους, δεσμευτικούς και καταπιεστικούς συνειρμούς του παρελθόντος.

Featured Image Credits: Alice Pons Milano / Instagram

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below