Από την Ελένη Κοντογιάννη

Ο Kansai Yamamoto θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο μαέστρος της ιαπωνικής μόδας τη δεκαετία του ’70. Γεννημένος το 1944 στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, είχε εκδηλώσει από μικρή ηλικία ένα έντονο ενδιαφέρον για τις τέχνες. Η ιαπωνική κουλτούρα έπαιζε με τις αισθήσεις του, δημιουργώντας φουτουριστικές συλλογές με ζωντανά χρώματα και gender-fluid ταυτότητα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Ο φιλόδοξος Yamamoto είχε υψηλούς στόχους. Η ζωή του ήταν η τέχνη και η τέχνη του ήταν η ζωή. Το 1971 έγινε ο πρώτος Ιάπωνας σχεδιαστής που παρουσιάσε τη συλλογή του στο Λονδίνο, προσελκύοντας ταυτόχρονα διασημότητες όπως ο Stevie Wonder, Elton John και, κυρίως, τον Bowie.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του έμεινε γνωστός για τα εκκεντρικά “Super shows” στα οποία συνδύαζε τη μόδα με τη μουσική, το χορό με την ψυχαγωγία. Στα συγκεκριμένα shows συμμετείχαν πάνω από 100.000 άτομα παγκοσμίως.

Οι “ρευστές” συλλογές του

Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης, σαν ένας Kurosawa της μόδας, σμίγει πολλά είδη τέχνης πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα διατηρώντας πάντα αμείωτο το σχεδιαστικό του όραμα. Στις συλλογές του παρατηρείται ένα μωσαϊκό έργων τέχνης με έντονα χρώματα, ιδιαίτερα prints και φουτουριστικά πατρόν.

Η μοντέρνα παραποίηση των εμβληματικών κιμονό σε avant-garde σχέδια που μοιάζουν με γλυπτά και η χρήση ζωντανών χρωμάτων και μοτίβων, δηλώνουν μια πολυεπίπεδη προσέγγιση του ταλέντου του Yamamoto.

Η σχεδιαστική του αρχή

Η φιλοσοφική ιδέα BASARA ακούγεται σαν mantra στην καριέρα του. Η ιαπωνική φιλοσοφία επιτάσσει μια ενδυματολογική ελευθερία τοποθετημένη σε μια κομψή πολυτέλεια. Η λέξη έρχεται σε αντίφαση με την ιαπωνική αισθητική wabi-sabi, η οποία υποτιμάται από τον ίδιο. “Αυτό που επιδιώκω στα ρούχα μου είναι η πολυχρωμία και το στοιχείο του εκκεντρισμού, που βρίσκεται στην καρδιά του σχεδίου μου”, είχε δηλώσει παλαιότερα στην παρουσίαση της συλλογής “Fashion in Motion” στο μουσείο V&A.

O David Bowie μαζί με τον Yamamoto 

Η φιλοσοφική του αρχή βρέθηκε και στα κοστούμια του David Bowie, όταν ο γνωστός σχεδιαστής ανέλαβε όλες τις εμφανίσεις του rock star στην περιοδεία του ως Ziggy Stardust, το 1972 και αργότερα, στην περίοδο του Aladdin Sane. “Όταν τον γνώρισα ήταν ο νούμερο ένα σταρ που αναδείχθηκε μέσα από τη μουσική του. Εγώ ήθελα να καταφέρω το ίδιο, να είμαι νούμερο ένα στη μόδα που δημιουργώ.”

Ο Bowie εκτιμούσε το ταλέντο του Yamamoto προτού ακόμα συνεργαστούν, αγοράζοντας πολλά ρούχα του από ένα κατάστημα στο Kings Road.

Η μακροχρόνια καλλιτεχνική του συνεργασία με τον Bowie θα συνέχιζε να εμπνέει πολλούς νεότερους σχεδιαστές μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Jean Paul Gaultier, Hedi Slimane και Raf Simons και έγινε μια σημαντική αναφορά για τη μοντέρνα μόδα που αψηφά το φύλο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below