Πριν από μια δεκαετία, η Amanda Gorman ήταν ακόμα έφηβη μαθήτρια στο Los Angeles και περνούσε τις ώρες της ταξιδεύοντας νωερά, διαβάζοντας ποιήματα και γράφοντας οργισμένα τις σκέψεις της σε τετράδια. Από μικρή ηλικία είχε αποφασίσει το μέλλον της, να γίνει συγγρφέας. Το 2014 κέρδισε το πρώτο βραβείο ποίησης και τρία χρόνια αργότερα της απονεμήθηκε ο τίτλος της «καλύτερης νεαρής ποιήτριας» της χώρας. Χθες η 22η Gorman έφτασε στο μεγαλύτερο ορόσημο της επαγγελματικής της πορείας: παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden και απήγγειλε ένα πρωτότυπο ποίημα της, με τίτλο «The Hill We Climb», μια αναφορά στον λόφο του Καπιτωλίου, όπου υποστηρικτές του Donald Trump εισέβαλαν στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου.

H Gorman πρόσεφερε ένα βάλσαμο σε όσους υποφέρουν αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που μόνο η ποίηση μπορεί. «Δεν λέω ότι είμαι καλύτερη από οποιονδήποτε άλλη, αλλά με κάλεσαν οι Bidens για έναν λόγο, οπότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να εμφανιστώ και να κάνω το καλύτερο δυνατό». 

WASHINGTON, DC – JANUARY 20: Poet Laureate Amanda Gorman prepares to speak at the inauguration of U.S. President Joe Biden on the West Front of the U.S. Capitol on January 20, 2021 in Washington, DC. During today’s inauguration ceremony Joe Biden becomes the 46th president of the United States. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Εκτός από τα λόγια που έβγαιναν με θάρρος και πίστη από το στόμα της, τα βλέμματα μαγνήτισε και η “αισιόδοξη” εμφάνισή της. Συγκεκριμένα, η νεαρή μαύρη ποιήτρια επέλεξε ένα look δια χειρός Miuccia Prada, μιας σχεδιάστριας – σύμβολο της ιταλικής μόδας για την οποία η Gorman τρέφει μεγάλο θαυμασμό με αφορμή τις εξαιρετικά διαχρονικές φεμινιστικές τάσεις που προτείνει. Την ίδια στιγμή, ένα διακριτικό αξεσουάρ της εμφάνισής της έγινε talk of the town στα ξένα μέσα. Ένα ζευγάρι ολόχρυσα σκουλαρίκια του Έλληνα μπιζουτιέ, Νίκου Κούλη, από την συλλογή του Energy.


Η γυναίκα μάλιστα που την προέτρεψε να τα φορέσει στη σημαντικότερη μέρα των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν η σιδηρά κυρία των media Orpah Winfrey. Η γνωστή παρουσιάστρια και οπαδός της Gorman, ήρθε σε επαφή μαζί της, πριν από λίγες ημέρες. Όταν η Maya Angelou μίλησε το 1993 στην ορκωμοσία του Bill Clinton, η Winfrey έστειλε στην ποιήτρια ένα παλτό Chanel και ένα ζευγάρι γάντια για να φορέσει στην εκδήλωση. Αντίστοιχα το 2009, στην ορκωμοσία του Barack Obama, είχε δωρίσει στην Elizabeth Alexander ένα caged bird διαχτυλίδι. Έτσι, για να συνεχίσει την παράδοση χρόνων, έστειλε και στην Gorman ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια Nikos Koulis και ένα δαχτυλίδι Of Rare Origin για να φορέσει στη δική της μεγάλη ημέρα. «Κάθε φορά που μου στέλνει μήνυμα η Oprah πέφτω στο πάτωμα», λέει η Gorman, γελώντας. Είναι η τέλεια τελική πινελιά σε μια εμφάνιση που “χτίστηκε” με τεράστια φροντίδα και σκέψη. “Η μόδα έχει τόσο μεγάλο νόημα για μένα, και είναι ο τρόπος μου να βασίζομαι στην ιστορία που υπήρχε πριν από εμένα και σε όλους τους ανθρώπους που με υποστηρίζουν.”

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below