Ο «γίγαντας» της μόδας André Leon Talley, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, βρήκε το ησυχαστήριο του στον κόσμο της μόδας , «ένα μέρος όπου δε συμβαίνουν ποτέ κακά πράγματα», όπως είχε δηλώσει κάποτε. Μέσα στο βαθιά θρησκευόμενο περιβάλλον ανατροφής του, η βιβλιοθήκη αναδείχτηκε στο αγαπημένο του μέρος. Εκεί ανακάλυψε τα περιοδικά και ξεκίνησε να κάνει όνειρα για μία ζωή γεμάτη δημιουργία δίπλα σε σπουδαία ονόματα. Ο πιο ξεχωριστός άνθρωπος στη ζωή του υπήρξε η γιαγιά του, στο σπίτι της οποίας γεννήθηκε το πάθος του για τη μόδα. Στο παιδικό του δωμάτιο, γεμάτο με εξώφυλλα της αμερικανικής Vogue της εποχής, στη Βόρεια Καρολίνα αγάπησε τη γαλλική ιστορία και την υψηλή αισθητική.

Και ενώ σχεδίαζε να γίνει καθηγητής γαλλικών, η ζωή τον οδήγησε δίπλα στην εμβληματική φιγούρα της Driane Vreeland στο πλάι της οποίας μαθήτευσε για τρία χρόνια στο Μετροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, προτού βρεθεί στο περιοδικό Interview του Andy Warhol και από εκεί απευθείας στην πρωτεύουσα της μόδας, το Παρίσι. Η άφιξη του στην Πόλη του Φωτός, το 1978, συνοδεύτηκε από ένα αίσθημα αποδοχής. «Το γεγονός πως ήμουν μαύρος δεν ήταν πλέον σημαντικό. Αυτό που μετρούσε ήταν το γεγονός πως ήμουν έξυπνος. Πάντα καθόμουν στην πρώτη σειρά των show υψηλής ραπτικής και των ready-to-wear ντεφιλέ, ο μόνος μαύρος μέσα σε μία θάλασσα λευκών τιτάνων του στυλ», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Διέθετε ένα σπουδαίο ταλέντο να ανακαλύπτει ανερχόμενα ταλέντα και να τους δίνει φωνή. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής της αμερικανικής Vogue, από το 1987 έως το 1995, και μετέπειτα editor-at-large, από το 1998 έως το 2013, υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς και επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο της μόδας. Η ζωή του ήταν γεμάτη σπουδαίες φιλίες με μεγάλα ονόματα του χώρου, από τον Karl Lagerfeld μέχρι τον Manolo Blahnik, την Diane Von Furstenberg και τον Valentino.

Getty Images

Ήταν το 1975 στο ξενοδοχείο Plaza της Νέας Υόρκης όταν γνώρισε τον Karl, τον άνθρωπο που αργότερα έμελλε να γίνει ένας από τους πιο κοντινούς του φίλους. Ανέπτυξαν απευθείας μία αδελφική σχέση εμπιστοσύνης, η οποία οδήγησε σε πολλά ταξίδια και ακόμη περισσότερες μεταμεσονύχτιες συνομιλίες. Ο Karl τον μύησε στη λογοτεχνία, την ιστορία της μόδας και τον κόσμο των τεχνών. Τους ένωνε ένας κύκλος πολλών κοινών φίλων, μεταξύ των οποίων o σχεδιαστής μόδας Yves Saint Laurent και η σχεδιάστρια κοσμημάτων Paloma Picasso.

Getty Images

Ο Manolo Blahnik είναι το άτομο με το οποίο μοιραζόταν τη βαθιά του αγάπη για τη χάρη της γυναικείας φύσης. Η γνωριμία τους φαντάζει βγαλμένη από τιανία. Όλα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι στη διάρκεια της επίσκεψής του στην έπαυλη της Bianca Jagger, στη νήσο Fire της Νέας Υόρκης, όταν ο André πήγε να τον παραλάβει από τον σιδηροδορμικό σταθμό. Το θέαμα του Manolo, ντύμενου με ένα periwinkle κοστούμι Yves Saint Laurent και ταιριαστά oxford του κέντρισε απευθείας την προσοχή. Ήταν λίγο αργότερα που ανακάλυψε πως αυτός ο συνδυασμός θα αποτελούσε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο του εμβληματικού σχεδιαστή παπουτσιών.

Αντίστοιχα διασκεδαστική υπήρξε η γνωριμία του με τον σχεδιαστή Halston στα 70s, με τον οποίο μοιραζόταν μία στενή φιλία. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Instagram, ο Halston τού έστελνε κομμάτια από τις συλλογές του, μεταξύ των οποίων έξι από τα διάσημα σουέτ σακάκια του, ενώ ήταν εκείνος που του χάρισε τα πρώτα του aviator γυαλιά σε μία τιρκουάζ απόχρωση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andre Leon Talley (@andreltalley)

«Η μόδα έχει υπάρξει πολύ καλή μαζί μου», υποστήριζε. Το ντοκιμαντέρ “The Gospel According to André” που κυκλοφόρησε το 2017, σε σκηνοθεσία του Kate Novack, παρομοιάστηκε από τον ίδιο ως μία εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Γυρισμένο στο αποικιακού στυλ σπίτι του στη Νέα Υόρκη, το σπίτι της γιαγιάς του στη Νότια Καρολίνα αλλά και τους πολυτάραχους δρόμους του Μανχάταν, ακολουθεί την ενδιαφέρουσα πορεία της ζωής του, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια. Υπήρξε συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη μόδα, όπως το “Little Black Dress”, το “Diane Von Furstenberg: The Wrap¨αλλά και το “Valentino: At the Emperor’s Table”, ενώ η αυτοβιογραφία του με τίτλο “The Chiffon Trenches” (τα σιφόν στα χαρακώματα), που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, είναι γεμάτη με ιστορίες από τη συναρπαστική ζωή του.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below