Η επόμενη μεγάλη έκθεση μόδας του Μουσείου V&A θα είναι αφιερωμένη σε τσάντες και θα περιλαμβάνει την πρώτη Hermès Birkin που ανήκε στην ίδια την Jane Birkin, όπως και τα μοντέλα της Mulberry που κράτησαν οι Kate Moss και Alexa Chung.

Η έκθεση «Bags: Inside Out» που εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει σχεδόν 300 κομμάτια και θα είναι η πιο ολοκληρωμένη έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου αφιερωμένη στο «απόλυτο αξεσουάρ».

Η Lucia Savi, επιμελήτρια της έκθεσης στο V&A, είπε μεταξύ άλλων σε μια δήλωση: “Η Birkin είναι μια από τις πιο περιζήτητες και διάσημες τσάντες του 20ου και 21ου αιώνα και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παρουσιάσουμε το πρώτο κομμάτι που φτιάχτηκε για τη Jane Birkin. Αυτή είναι μια πραγματικά μοναδική τσάντα που χρησιμοποιήθηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε από την πρώην ιδιοκτήτριά της και δείχνει σημάδια φθοράς στην επιφάνειά της. Αυτά τα πολύ προσωπικά στοιχεία μας υπενθυμίζουν ότι οι τσάντες είναι σύμβολα στάτους, αλλά και πρακτικοί σύντροφοι στην καθημερινή μας ζωή. ”

Η τσάντα Birkin από το 1984 που θα παρουσιαστεί στην έκθεση ήταν η πρώτη που κατασκευάστηκε ποτέ και σε αντίθεση με όλες όσες ακολούθησαν, είναι εξοπλισμένη και με ένα λουράκι ώμου. Επίσης φέρει τα αρχικά της ηθοποιού, και χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ίδια. Επιπλέον είναι ευδιάκριτα επάνω της τα κατάλοιπα κόλλας από τα αυτοκόλλητα που της άρεσε να εφαρμόζει επάνω της. Η τσάντα δωρίστηκε από την Jane Birkin σε δημοπρασία για την καταπολέμηση του AIDS το 1994 και αγοράστηκε το 2000 από την Catherine B, συλλέκτρια και ιδιοκτήτρια της μπουτίκ «Les 3 Marches» στο Παρίσι.

Στην έκθεση θα εμφανιστούν επίσης δύο από τα πιο αναγνωρίσιμα σχέδια της Mulberry, η Baywater, που σχεδιάστηκε από τον Nicholas Knightly, και η Alexa, εμπνευσμένη από την Alexa Chung, η οποία φωτογραφήθηκε πολλές φορές με την αγαπημένη τσάντα Mulberry Elkington όταν αυτή κυκλοφόρησε το 2010.

Getty Images

Η θεματική έκθεση θα εξερευνήσει την παγκόσμια κληρονομιά της τσάντας από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, εξερευνώντας τη λειτουργικότητα, το στάτους και τη χειροτεχνία πίσω από το αξεσουάρ. Η πρώτη ενότητα θα είναι αφιερωμένη στην εξέταση της τσάντας ως πρακτικό αντικείμενο που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τα υπάρχοντά μας, από ρούχα διακοπών μέχρι προσωπικά έγγραφα, χρήματα ή μακιγιάζ. Προχωρώντας στο στάτους και την ταυτότητα, εξετάζει τον κεντρικό ρόλο της τσάντας στην κουλτούρα των διασημοτήτων καθώς και τη φήμη της ανάμεσα στην πολιτική και κοινωνική ελίτ, και την άνοδο του φαινομένου «It bag» στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η έκθεση ολοκληρώνεται με τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής από το σκίτσο μέχρι το δείγμα και την κατασλευή έως την πώληση.

Getty Images

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below