Οταν η H&M ανακοίνωσε τον Μάιο του 2019 ότι η επόμενη designer συνεργασία της θα ήταν με τον Giambattista Valli, εκπλαγήκαμε ευχάριστα, καθώς πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του brand με σχεδιαστή υψηλής ραπτικής. Η Κένταλ Τζένερ αποκάλυψε τη συλλογή στο ετήσιο, λαμπερό γκαλά amfAR στο Φεστιβάλ των Καννών, φορώντας ένα μίνι φούξια τούλινο φόρεμα. Η εντυπωσιακή της εμφάνιση προκάλεσε υστερία στα social media, λειτουργώντας ως προάγγελος της συλλογής η οποία χαρακτηρίστηκε από το σουηδικό brand ως «μια εκλεκτική γιορτή θηλυκότητας». Σύμφωνα με τον ίδιο τον Valli, αυτή η συλλογή σχεδιάστηκε για «το jet set κορίτσι που ζει σε ένα παλάτσο στη Ρώμη». Aπό το 2005 που ο Ιταλός σχεδιαστής Giambattista Valli ίδρυσε στο Παρίσι το ατελιέ του, εκείνο έγινε συνώνυμο της avant-garde θηλυκότητας. Φορέματα ή, καλύτερα, τουαλέτες σε λαχταριστές σορμπέ αποχρώσεις που θυμίζουν μια ονειρική έκρηξη από τούλι έχουν γίνει ο άσος στο μανίκι του σχεδιαστή και οι σύγχρονες δημιουργίες του έχουν σαγηνεύσει τα It-girls της πρώτης γραμμής – που έχουν γίνει γνωστά ως «Valli Girls».

Ο 53χρονος couturier, γνωστός για τις θηλυκές σιλουέτες θεατρικών διαστάσεων, παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ο σχεδιαστής που ντύνει τη γυναίκα για να πάει στη δουλειά». Η limited edition συλλογή αποτελεί μια ρομαντική συγχορδία από τούλι, βολάν και εμπριμέ μοτίβα, ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της υψηλής ραπτικής. Η συνεργασία ξεχωρίζει για τη διάχυτη αίσθηση πολυτέλειας, συνδυασμένη με μια ροκοκό πινελιά γαλλικής αριστοκρατίας, που αφήνει παράλληλα μια υπόνοια ρευστότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Αλλωστε, για το ντεμπούτο του στο ανδρικό ντύσιμο δανείστηκε στοιχεία από τη γυναικεία γκαρνταρόμπα. Φορέματα αντάξια εμφανίσεων στο κόκκινο χαλί βρίσκονται στο επίκεντρο της συλλογής: μακριές τουαλέτες κεντημένες με δαντέλα στο τελείωμα, μίνι φορέματα με βολάν, φλοράλ μοτίβα και, φυσικά, αρκετές στρώσεις από τούλι. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από tailored καθημερινά κομμάτια, όπως ένα σακάκι με φαρδιά πέτα, δερμάτινα παντελόνια και T-shirt με λογότυπα που αντανακλούν τον ίδιο ανέμελο ρομαντισμό σε ροκ διάσταση. Για τα αξεσουάρ πειραματίστηκε με πέρλες, τις οποίες λατρεύει να φοράει και ο ίδιος, animal prints, μικροσκοπικές τσάντες ώμου και statement παπούτσια που συνδυάζονται ανάλογα με το προσωπικό στυλ κάθε γυναίκας.

H καλλιτεχνική σύμβουλος της H&M Ann-Sofie Johansson και ο Giambattista Valli μας μίλησαν περισσότερο γι’αυτή τη συνεργασία:

Χ-Μ.Κ: Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με έναν σχεδιαστή μόδας υψηλής ραπτικής. Πώς επιλέξατε τον Giambattista Valli;

Ann-Sofie Johansson: Ο Giambattista Valli  είναι ο αδιαμφισβήτητος master της σύγχρονης υψηλής ραπτικής και διαθέτει την εκπληκτική ικανότητα να δημιουργεί δυναμικές σιλουέτες. Τόσο εμείς στην H&M όσο και ο Giambattista θέλαμε να μοιραστούμε αυτό το σχεδιαστικό χάρισμά του με τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο. Εντυπωσιαστήκαμε επίσης από την απήχηση που έχει στη σύγχρονη γυναίκα και από την αριστοτεχνεία πίσω από κάθε σχέδιό του, την οποία μπορείτε να δείτε σε όλη τη συλλογή.

Χ-Μ.Κ: Τι σημαίνει υψηλή ραπτική σήμερα για έναν διεθνή κολοσσό μόδας όπως η H&M;

Πέρα από το προφανές επίπεδο αριστοτεχνείας, η υψηλή ραπτική αφορά επίσης τις προσωπικές σχέσεις που καλλιεργούνται κατά τη διαδικασία κατασκευής κάθε δημιουργίας. Αυτό αποτέλεσε για εμάς τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης καθ’όλη τη διάρκεια συνεργασίας μας με τον Giambattista Valli.

Χ-Μ.Κ: Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν η ομάδα H&M εξέφρασε το ενδιαφέρον να συνεργαστεί μαζί σας; Είχατε σκεφτεί ποτέ πριν αυτή τη συνεργασία και ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση;

Giambattista Valli: Αισθάνθηκα αρκετά κολακευμένος όταν με προσέγγισε η ομάδα της H&M. Δεν νομίζω ότι η H&M χτυπά στην πόρτα κάθε σχεδιαστή. Αλλά ήρθαν στην δική μου και αυτή ήταν μια συναρπαστική στιγμή για το οίκο. Πέρα όμως από την τιμή που μου έκαναν να συνεχίσω ένα project στο οποίο έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα τόσο αξιόλογοι συνάδελφοι, ενθουσιάστηκα με το γεγονός ότι αυτή η συνεργασία θα μου επέτρεπε να μοιραστώ με ένα ευρύτερο κοινό την αγάπη μου για την ομορφιά και να κάνω ένα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων ευτυχισμένο φορώντας τις δημιουργίες μου σε σημαντικές  στιγμές της ζωής τους. Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η επιλογή ανάμεσα από όλα τα όμορφα πρωτότυπα σχέδια που δημιουργήθηκαν από τα σκίτσα της συλλογής. Ολες οι ομάδες έδειχναν πραγματικά ενθουσιασμένες και καταλήξαμε να έχουμε περισσότερο υλικό από ό, τι χρειάζεται, αλλά η διαδικασία της τελικής επιλογής των ιδιαίτερων κομματιών ήταν λίγο γλυκόπικρη.

Χ-Μ.Κ: Ποιά είναι τα αγαπημένα σας κομμάτια από τη συλλογή και πως θα προτείνατε να τα φορέσουμε;

Giambattista Valli: Αγαπώ κάθε κομμάτι της συλλογής – για μένα, φαντάζουν σαν μοναδικές συλλεκτικές δημιουργίες και όχι σαν ρούχα μιας σεζόν που έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τις τάσεις. Είναι διαχρονικά και προορίζονται να μείνουν στη γκαρνταρόμπα ενός ατόμου για πολλές σεζόν ολοκληρώνοντας το προσωπικό του στυλ. Αυτή είναι μια προσέγγιση με βάση μια πολύ σημαντική έννοια που όλοι μας στη βιομηχανία πρέπει να αγκαλιάσουμε: την βιωσιμότητα.

Χ-Μ.Κ: Πως καταφέρνετε να προσεγγίσετε σήμερα τη νέα γενιά καταναλωτών σύμφωνα με το καλλιτεχνικό όραμά σας;

Giambattista Valli: Οι μούσες μου είναι ανέμελες, ασυμβίβαστες και αφουγκράζονται τις έννοιες: «διαχρονικότητα», «χωρίς ηλικία» & «χωρίς προσπάθεια». Σχεδιάζοντας επιτυγχάνω μόνο το 50% της δουλειάς, το άλλο μισό εξαρτάται από τις πελάτισσες που φοράνε τα ρούχα μου, τα οποία πρέπει να αναδεικνύονται από τις προσωπικότητές τους, την ευφυΐα και τον δικό τους ορισμό του στυλ. Πάντα μου αρέσει να σκέφτομαι ότι η δουλειά μου είναι ένας τρόπος για μένα να είμαι μέρος των «ευτυχισμένων στιγμών» της ζωής τους. Μου αρέσει επίσης να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως αφηγητή μιας ιστορίας που δημιουργεί μια ισορροπία μεταξύ των αντιέσεων. Αντί να εργάζομαι στο να κάνω κάτι επαναστατικό, μια ιδέα που βρίσκω συχνά επιθετική, μου αρέσει να δημιουργώ ιστορίες αγάπης, μια αρμονία ανάμεσα σε διαφορετικές και αντίθετες έννοιες, μια ωδή στην ομορφιά στο αβίαστο στυλ και τη διαχρονική κομψότητα.

Η limited-edition Giambattista Valli x H&M συλλογή θα είναι διαθέσιμη από τις 7 Νοεμβρίου στο κατάστημα H&M, Ερμού 54 και online στο hm.com.

Ο Giambattista Valli με την fashion expert Giovanna Battaglia η οποία επιμελήθηκε το styling της καμπάνιας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below