Η Vivienne Westwood ντύθηκε «καναρίνι», μπήκε σε ένα τεράστιο κλουβί που βρισκόταν στον αέρα έξω από το Old Bailey στο Λονδίνο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της έκδοσης του Julian Assange στις ΗΠΑ. Η 79χρονη Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας δε φόρεσε κάποια στολή, αλλά ένα… συμβολικό κίτρινο κοστούμι, που παρέπεμπε στα συγκεκριμένα πουλιά που χρησιμοποιούνταν από ανθρακωρύχους για να ανιχνεύονται τα δηλητηριώδη αέρια σε σπηλιές και σήραγγες. «Αν το καναρίνι πέθαινε, όλοι έβγαιναν έξω. Ο Julian Assange είναι σε ένα κλουβί και πρέπει να βγει. Μην τον εκδώσετε στην Αμερική. […] Ο Julian Assange είναι το καναρίνι στο κλουβί, που έχει παγιδευτεί από ένα μεγάλο δίχτυ μακριά από το φως του ήλιου. Η σύλληψή του ήταν στημένη. Για το υπόλοιπο της ζωής του θα γίνει σύμβολο του τι θα σου συμβεί όταν τολμάς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Το να λες την αλήθεια δεν είναι έγκλημα», ανέφερε η σχεδιάστρια στους δημοσιογράφους.

Ο Julian Assange παραμένει έγκλειστος στο βρετανικό σωφρονιστικό ίδρυμα υψηλής ασφαλείας του Μπέλμαρς στο Λονδίνο, ενώ η ακρόαση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο δικαστήριο στις 7 Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ, θα έρθει αντιμέτωπος με 17 κατηγορίες για συνωμοσία και παραβίαση του νόμου για κατασκοπία, οι οποίες «μεταφράζονται» σε φυλάκιση τουλάχιστον 175 ετών.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο 48χρονος ιδρυτής των WikiLeaks αφορούν τη φερόμενη ως συνωμοσία του με την αναλύτρια της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Chelsea Manning για την εξασφάλιση εμπιστευτικών στρατιωτικών εγγράφων το 2010, αναφορικά με τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below