Το μυαλό της 28χρονης Sole Ferragamo είναι σαν ένα μωσαϊκό από αναμνήσεις τέχνης και μόδας εμπλουτισμένο με forward thinking αρχιτεκτονικές αναφορές. Με αφετηρία τα εναπομείναντα κομμάτια δέρματος που συλλέγει από εργοστάσια στη Φλωρεντία, δημιουργεί κοσμήματα υψηλής ραπτικής σε αρχιτεκτονικές φόρμες και άλλα που μοιάζουν με βιολογικές μορφές σύστασης DNA.

«Βασικές πηγές έμπνευσής μου είναι η αρχιτεκτονική (που έχω σπουδάσει), η γλυπτική και τα μοτίβα που συναντώ τριγύρω. Οταν βρίσκομαι στο Λονδίνο, μου αρέσει να φωτογραφίζω ιδιαίτερες λεπτομέρειες από βιτρό και παράθυρα. Επίσης, πολλές ιδέες αναδύονται μέσα από τη συνεχή έρευνα αναζήτησης νέων τεχνικών επεξεργασίας.
Θέλω μέσα από τη δουλειά μου να εξερευνήσω τις δυνατότητες του δέρματος, να ξαναδώσω ζωή σ’ ένα ζωντανό υλικό, να δημιουργήσω σχήματα που θυμίζουν κίνηση και αξεσουάρ που φοριούνται εύκολα και προσαρμόζονται στο σώμα. Πολλές φορές στρέφομαι προς την κινηματική και οπτική τέχνη ακριβώς εξαιτίας αυτής της ψευδαίσθησης της κίνησης σε στατικά και αντικείμενα τριών διαστάσεων».

H ευγενική, προσγειωμένη αλλά γεμάτη ενέργεια Sole έχει καταφέρει να δώσει νέο νόημα στον όρο «πολυτέλεια», σχεδιάζοντας κοσμήματα που ενδυναμώνουν κάθε τύπο γυναίκας. Πυρήνας του SO-LE Studio είναι η δέσμευση για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

«Δεν χρειαζόμαστε νέο υλικό», σχολιάζει. «Αντίθετα, μπορούμε να φτιάξουμε σπουδαία πράγματα, τα οποία διηγούνται τη δική τους ιστορία, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους που εργάζονται για να τα δημιουργήσουν. Αν έπρεπε να διαλέξω οπωσδήποτε ένα και μόνο κόσμημα, αυτό θα ήταν τα σκουλαρίκια. Με συναρπάζουν τα statement σκουλαρίκια και πραγματικά μπορούν να αναδείξουν ακόμα και το πιο απλό σύνολο. Φοράω τo σχέδιο Gehry με μεταλιζέ φινίρισμα από το πρωί χωρίς να δείχνω υπερβολική. Επίσης, τρέφω ιδιαίτερη αγάπη για το iconic κολιέ Bella. Ηταν το σχεδιαστικό μου εφαλτήριο όταν πειραματιζόμουν με τις εμμονές μου προσπαθώντας να ενσωματώσω χαρακτηριστικά όπως η ελαστικότητα στο δέρμα». Στην ερώτησή μου αν σκέφτεται να συνεργαστεί με τον οίκο Salvatore Ferragamo και ποια τα σχέδιά της για το μέλλον μου απαντά χαμογελώντας: «Ξέρεις, υπάρχει ένα γνωμικό που λέει πως όταν κάνεις σχέδια, ο Θεός γελάει. Είμαι ανοιχτή σε οτιδήποτε το μέλλον επιφυλάσσει, αλλά προς στιγμήν έχω αφοσιωθεί στο να ενισχύσω την ταυτότητα του SO-LE Studio».

Η συλλογή φιλοξενείται στο χώρο Ileana Makri, Πατριάρχου Ιωακείμ 13-15, Αθήνα, και στο shop.so-le.studio

H Σόλε (στέκεται όρθια) με τη συνεργάτη της Λέιλα.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below