Πόσο συχνά αλλάζεις εσώρουχο; Φοράς εσώρουχο κατά τη διάρκεια του ύπνου; Μετά από πόσο καιρό πρέπει να πετάξεις το εσώρουχό σου; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που ταλανίζουν το γυναικείο μυαλό αρκετά συχνά. Ψάχνοντας γρήγορα στη Google σχετικά με τη συχνότητα της αλλαγής εσωρούχου, το πρώτο πράγμα που βγαίνει στην αναζήτηση ήταν ένα ανδρικό blog μόδας που ανέφερε ότι ο «κανόνας» λέει ότι πρέπει να ανανεώνεις τα εσώρουχά σου κάθε έξι έως 12 μήνες.

Ψάχνοντας εκτενέστερα, βρήκαμε στο Refinery29 την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ο Philip M. Tierno, Ph.D., καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας στο New York University School of Medicine και συγγραφέας του επερχέμονου βιβλίου “First, Wear A Face Mask: A Doctor’s Guide to Reducing Risk of Infection During the Pandemic and Beyond” ανέφερε ότι όσο πλένεις τα εσώρουχα σου μετά από κάθε χρήση, δεν υπάρχει λόγος να τα πετάξεις μετά από κάποια αυθαίρετη χρονική περίοδο. Δεν έχουν ημερομηνία λήξης. “Εφ ‘όσον πλένετε και απολυμαίνετε τα εσώρουχα σας και είναι χωρίς τρύπες και δεν είναι λερωμένα, μπορείτε να τα κρατήσετε”, λέει ο Tierno. “Όταν ξεφτίσουν ή το λάστιχο χαλαρώσει, θα πρέπει  να τα αντικαταστήσετε.”

Από την άλλη, για να καθαρίσεις σωστά τα εσώρουχα, πρέπει να πλύνεις στο πλυντήριο κατά προτίμηση με απορρυπαντικό που περιέχει υπεροξείδιο, στην πιο ζεστή ρύθμιση που συνιστάται στην ετικέτα του εσωρούχου.

Παρ’όλα αυτά, ακόμα και μετά το πλύσιμο τους, πιθανότατα θα έχουν μείνει κάποια βακτήρια στο ύφασμα – υπάρχει περίπου το ένα δέκατο ενός γραμμαρίου στο κάθε εσώρουχο, σύμφωνα με έρευνα του 2001 από το Journal of Infection. “Αλλά η συντριπτική πλειονότητα των βακτηρίων θα εξαλειφθεί με το κατάλληλο πλύσιμο”, λέει ο Δρ Tierno.

“Τα πλυντήρια μπορεί να μην σκοτώνουν όλους τους μικροοργανισμούς, αλλά υπάρχει ένα άλλο φαινόμενο εξίσου επικίνδυνο για την ευαίσθητη περιοχή, το φαινόμενο της μόλυνσης, που προκύπτει όταν υπολειπόμενοι μικροοργανισμοί, που έχουν παραμείνει σε μια επιφάνεια χωρίς να απομακρυνθούν, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση”, λέει. Αν θέλεις να είσαι πολύ προσεκτική, απολύμανε το πλυντήριο σου σε μηνιαία βάση, βάζοντας το σε λειτουργία μόνο με απορρυπαντικό, για να βεβαιωθείς ότι δεν έχουν απομείνει επιπλέον βακτήρια μέσα στον κάδο του.

Έτσι, όπως αποδεικνύεται, τα εσώρουχα δεν είναι σαν τις οδοντόβουρτσες και δεν χρειάζεται να αντικαθίστανται ετησίως για βακτηριολογικούς λόγους. Εφόσον αλλάζεις εσώρουχο κάθε μέρα και τα πλένεις μετά από κάθε χρήση, μπορείς να τα φορέσεις μέχρι να χρειαστεί να τα πετάξεις.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below