«Πιστεύουμε στην έξυπνη μόδα που νοιάζεται», δήλωσε ο ισραηλινής καταγωγής σχεδιαστής Αλμπέρ Ελμπάζ για το νέο του πρότζεκτ AZ Factory (χρησιμοποίησε το πρώτο και το τελευταίο γράμμα του ονόματός του), το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή του στη μόδα αλλά και μια δυναμική αλλαγή κατεύθυνσης από έναν από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές. Η απόλυσή του από τον οίκο Lanvin το 2015 μπορεί να άφησε άφωνη τη διεθνή κοινότητα, όμως για τον ίδιο στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει ένα  ταξίδι δημιουργικής αναζήτησης που τον οδήγησε στην ίδρυση του δικού του εργοστασίου μόδας ή αλλιώς ένα hub ψηφιακής, εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής αλληλεπίδρασης.

Φορώντας ένα μαύρο πουκάμισο και ένα κόκκινο παπιγιόν, ο Ελμπάζ παρουσίασε το εναλλακτικό fashion show του, εξηγώντας με τον χαρακτηριστικό, θεατρικό τόνο της φωνής του την έμπνευση πίσω από κάθε δημιουργία. Σε σύγκριση με τις εντυπωσιακές, γεμάτες φαντασία δημιουργίες του για τον οίκο Lanvin, κάθε σχέδιο του AZ Factory είναι σαφώς πιο απλοποιημένο, ολόκληρη η συλλογή στοχεύει να επαναπροσδιορίσει τα βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας διευρύνοντας παράλληλα το αγοραστικό κοινό. «Σχεδιάζουμε όμορφη, πρακτική μόδα που δίνει λύσεις και λειτουργεί για όλους», ανέφερε στο δελτίο τύπου. «Τα προϊόντα μας είναι εδώ για να λύσουν προβλήματα και να δημιουργήσουν χαρά. Βοήθεια, όχι εμπόδιο». Στον πυρήνα αυτής της συλλογής βρίσκεται το Μικρό Μαύρο Φόρεμα, για την ακρίβεια οι έντεκα εκδοχές του και οι χρωματικές του παραλλαγές. Για την κατασκευή τους χρησιμοποίησε το πρωτοποριακό ‘Anatoknit’, όπως το ονομάζει, μια εργονομική πλέξη που χαρίζει μέγιστη κίνηση ενώ παράλληλα υποστηρίζει σαν ανατομική ζώνη την πλάτη. Τα “Μηχανικά φορέματα” όπως τα ονόμασε διαθέτουν εντυπωσιακά μανίκια, φιόγκους αλλά και ένα “έξυπνο” φερμουάρ που επιτρέπει στη γυναίκα να κουμπώνει το φόρεμα μόνη της ενώ σε μία προσπάθεια να ενδυναμώσει όλες τις σιλουέτες διεύρυνε τα νούμερα από ΧΧSmall μέχρι ΧΧΧ extra large.

Η άλλη τολμηρή του απόφαση ήταν να φορέσει στις ηρωίδες του σόου του υβριδικά sneakers (ένα μέρος αθλητικά παπούτσια και ένα γόβες) τα οποία ονόμασε «Sneaky Pumps» και να στολίσει το λαιμό τους με αστραφτερά κολιέ με στρας αλλά και xl πέρλες.

Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης αναγκαία κομμάτια για το εργασιακό περιβάλλον, όπως κοστούμια, κολάν και λειτουργικά τοπ, μια loungewear σειρά από pyjama sets σε φανταχτερά μοτίβα ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει η couture σφραγίδα του, που σε αυτό το σχεδιαστικό του πρότζεκτ συμβαδίζει με την άνεση και την πολυμορφικότητα. Τι θα λέγατε αν μετά το γυμναστήριο μπορούσατε να πάτε απευθείας σ’ένα βραδινό κάλεσμα; Aλμπέρ Ελμπάζ, χαιρόμαστε που επέστρεψε το χιούμορ και η σχεδιαστική σου ευφυΐα.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below