Τα κοσμήματά του διηγούνται μια ιστορία: από τους αστρικούς συμβολισμούς της συλλογής «Mécaniques Célestes» μέχρι τα πολυτελή ερπετά της «Magica Naturae».
«Χρειάζομαι μια ιστορία για να ξεκινήσω να σχεδιάζω», αναφέρει χαριτολογώντας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Μερικές μέρες πριν, είχα τη χαρά να τον συναντήσω στο Ίδρυμα Σπύρου Γουλανδρή στην Κηφισιά, όπου παρουσίασε την πρόσφατη συλλογή του, καλεσμένος της Ειρήνης Ντέρου και του i-D Fine Jewelry.


Ο οραματιστής κοσμηματοποιός έκανε αίσθηση στον κόσμο της μόδας δίνοντας με τις πληθωρικές δημιουργίες του νέα πνοή στον όρο statement jewelry. Η αστείρευτη φαντασία του, αλλά και η πολυετής συνεργασία του με τον θρυλικό couturier Alber Elbaz, οδήγησαν τον ευφυή καλλιτέχνη στη δημιουργία κοσμημάτων που θυμίζουν κειμήλια και μεταφέρουν στο σήμερα το ρομαντισμό περασμένων εποχών. Για τον ίδιο, το κόσμημα έχει τη σημασία της «ασπίδας», ενώ θα ήθελε καθώς τα περιεργάζεται κανείς να έχει την αίσθηση ότι θα του αποκαλύψουν κάποιο μυστικό. Εξάλλου, η ιδιαίτερη σχέση του με τα σύμβολα, τις γοτθικές αναφορές, τους πολύπλοκους αστρικούς μηχανισμούς και το βιομηχανικό σχεδιασμό γίνεται αισθητή από την πρώτη κιόλας συλλογή.
Στο δημιουργικό του πέρασμα από την «Magica Naturae», ερπετά και πτηνά του ζωικού βασιλείου μεταμορφώνονται σε αριστοτεχνικά κοσμήματα που αφήνουν τα τροπικά δάση για να κατοικήσουν στο αστικό τοπίο. Όπως διευκρινίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά γι’αυτή τη συλλογή: «Στην αρχή, αυτό που ήθελα να παρουσιάσω με την συλλογή «Mécaniques Célestes» ήταν κάτι πιο πρωτοποριακό. Είχε να κάνει περισσότερο με το σχέδιο παρά με τους πολύτιμους λίθους και η εξέλιξη ήρθε χρόνο με το χρόνο έπειτα από πολλούς πειραματισμούς. Θα έλεγα πως τα κοσμήματα με έμπνευση από το ζωικό βασίλειο ήταν μια σουρεαλιστική «άσκηση». Τα ερπετοειδή υπάρχουν από την προϊστορία και ήθελα να δω πως θα καταφέρω να μετατρέψω τις σιλουέτες τους σε κοσμήματα. Θεωρώ ότι τα ζώα γενικότερα είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον κόσμο των κοσμημάτων και ήθελα να παρουσιάσω μια σύγχρονη εκδοχή τους». Και πραγματικά κάθε σχέδιο, από τον κροκόδειλο μέχρι τη χελώνα, είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης με πολλά κρύσταλλα και περίτεχνες λεπτομέρειες.

«Πάντα συνδυάζω το χρυσό με το ασήμι», διευκρινίζει, «αλλά σε αυτή τη συλλογή ανέμιξα διαφορετικά ήδη χρυσού όπως ροζ και κίτρινο χρυσό για να αποτυπώσω καλύτερα το δέρμα και το κέλυφος των ζώων, το οποίο μου θυμίζει τα πλακόστρωτα πεζοδρόμια του Παρισιού. Ξέρεις, με τα ερπετά ήταν η πρώτη φορά που ονειρεύτηκα πολύτιμα κοσμήματα. Στις προηγούμενες συλλογές ήμουν πιο φειδωλός με τους πολύτιμους λίθους, αλλά για τη «Magica Naturae» οραματίστηκα να πειραματιστώ με την υψηλή κοσμηματοποιία.

Και πως μας προτείνει να φορέσουμε τα εντυπωσιακά κοσμήματα στην πόλη; «Κρατήστε το σύνολο cool. Ακόμα και με T-shirt και παντελόνια, τα τολμηρά κοσμήματα δίνουν statement χαρακτήρα. Θέλετε να δείχνετε μοναδικά φαντεζί, αλλά όχι υπερβολική. Οι γραμμές τους παραπέμπουν σε θεατρικά κοσμήματα όμως με ένα μαγικό τρόπο εναρμονίζονται στο καθημερινό στυλ και προορίζονται να φορεθούν από γυναίκες που είναι αισιόδοξες και δεν παίρνουν τον εαυτό τους πολύ σοβαρά».

Οι συλλογές κοσμημάτων “Elie Top” διατίθενται στα καταστήματα i-D Fine Jewelry.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below