Με αφορμή την παρουσίαση της συλλογής  Métiers d’art 2021/22, που θα πραγματοποιηθεί στο le19M την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, ένα μέρος αφιερωμένο στη δημιουργία και την διαιώνιση των τεχνών, o οίκος Chanel προσκαλεί το studio REMEMBERS να δημιουργήσει μία σειρά από μοναδικά εικονογραφημένα βίντεο κινουμένων σχεδίων. Οκτώ μοντέλα «φίλες» του οίκου,  οι Fran Summers, Pan Haowen, Mariam de Vinzelle, Rianne Van Rompaey, Loli Bahia, Mica Argañaraz, Lola Nicon και Akon Changkou, απεικονίζονται σε φανταστικούς κόσμους εμπνευσμένους από τους οκτώ οίκους χειροτεχνίας Métiers d’art Lesage, Lemarié, Massaro, Maison Michel, Goossens, Desrues, Atelier Montex και Lognon. 

Tο 19M, που αντλεί το όνομά του από την ημερομηνία γέννησης της Gabrielle Chanel, την περιοχή που φιλοξενεί το κτίριο αλλά και έναν από τους τυχερούς αριθμούς του οίκου, συστεγάζει έντεκα art houses και γίνεται το φόντο για αυτά τα εικονογραφημένα βίντεο κινουμένων σχεδίων, που εμπνέονται τόσο από τον κόσμο των manga όσο και από τα avant-garde κινούμενα σχέδια. Ένας φόρος τιμής στον καλλιτεχνικό διάλογο της CHANEL με τις τέχνες, τα βίντεο αντηχούν τη μαεστρία των σπουδαίων καλλιτεχνών που εξυμνούν, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά τα σύμβολα του οίκου με την ιστορία της μόδας και την ανεπανάληπτη αρχιτεκτονική του le19M, ένα μέρος όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Από το κλασικό tweed ύφασμα μέχρι τα κεντήματα, τα καπέλα, τις διακοσμητικές καμέλιες αλλά και τα διαχρονικά two-toned παπούτσια η αισθητική του οίκου επαναδημιουργείται διαρκώς από το καλλιτεχνικό στούντιο της Chanel και την ασύγκριτη δεξιοτεχνία του.

DESRUES

Συνεργάτης της CHANEL από το 1965, ο οίκος Desrues ήταν ο πρώτος που έγινε μέρος των Métiers d’art το 1985. Στο χωριό Plailly, 250 τεχνίτες πλάθουν, βάφουν, σμιλέυουν και γυαλίζουν, ένα-ένα, τα κεκοσμημένα κουμπιά που κοσμούν τις Ready-to-Wear συλλογές. Το μοναδικό αποτέλεσμα αποτελεί έναν συνδυασμό τεχνολογίας, παράδοσης και δεξιοτεχνίας.

LEMARIÉ

Aπό το 1960, οι εμβληματικές καμέλιες της Chanel -όπως και όλα τα διακοσμητικά λουλούδια του Lemarié– κατασκευάζονται πέταλο πέταλο. Στα εργαστήρια του le19M, πλήθος φτερών επιλέγονται προσεκτικά, χτενίζονται και προετοιμάζονται για να κολληθούν ή ακόμη και να υφανθούν στα κομμάτια των συλλογών. Ενσαρκώνοντας έναν απαραίτητο συνεργάτη για τη Chanel, ο οίκος Lemarié ξεχωρίζει για τις ικανότητές του στο couture ράψιμο και την δημιουργία πιετών και φραμπαλάδων.

MAISON MICHEL

Κληρονόμος μίας τεχνογνωσίας που εμφανίστηκε στο Παρίσι τον 14ο αιώνα, ο οίκος Maison Michel διατηρεί και μεταβιβάζει τα μυστικά της κατασκευής καπέλων. Οι μπερέδες, τα πέπλα και τα καπέλα του εξελίσσονται με βάση τους κώδικες της CHANEL και εμφανίζονται σε κάθε συλλογή.

LESAGE

Μία καλλιτεχνική ιδιοφυΐα που έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους σχεδιαστές, ο οίκος Lesage σχεδιάζει και κεντάει πολυτελή μοτίβα. Από το 1996, κρύβεται πίσω από την αναδημιουργία του χαρακτηριστικού tweed υφάσματος του οίκου, μπλέκοντας το μαλλί με τα πιο αναπάντεχα υλικά.

MASSARO

Τα κομψά και συνάμα άνετα παπούτσια που σχεδιάζει ο οίκος υποδηματοποιίας για την CHANEL είναι 100% χειροποίητα. Η συνεργασία ανάμεσα στους δύο οίκους ξεκίνησε το 1957 με το εμβληματικό δίχρωμο παπούτσι της Gabrielle Chanel.

GOOSSENS

Σχολαστικός σχεδιασμός και ακριβείς κινήσεις συνθέτουν το έργο του οίκου Robert Goossens. H τεχνογνωσία του εξελίχθηκε από το 1954, όταν επαναδημιούργησε βυζαντινά κοσμήματα με την Gabrielle Chanel. O οίκος χρυσοχόων συνεχίζει να εμπνέει το όραμα του οίκου μέχρι σήμερα.

ATELIER MONTEX

Η μαγεία του ατελιέ Montex κρύβεται στην ικανότητά του να συνδυάζει παραδοσιακές με σύγχρονες πρακτικές. Τα σοφιστικέ και παράλληλα μοντέρνα μοτίβα, που μεγαλοποιούν σε κάθε συλλογή της CHANEL, είναι όλα φτιαγμένα στο χέρι είτε με την χρήση βελόνας είτε με μία Cornely -ραπτομηχανή αντίκα.

LES ATELIERS LOGNON

Ο οίκος Lognon διαθέτει παραπάνω από 3.000 καλούπια για πιέτες, που θυμίζουν origami. Κάποια είναι παραπάνω από 100 χρονών, ενώ άλλα έχουν μόλις δημιουργηθεί -καθώς οι τεχνίτες του Lognon ψάχνουν διαρκώς για νέες ιδέες. Το art house έγινε μέλος του οίκου Lemarié και των Métiers d’art το 2003.

Σύντομα θα δούμε όλα τα βίντεο στο επίσημο κανάλι του οίκου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below