Ο κόσμος της μόδας μετράει μία ακόμη σημαντική απώλεια στις αρχές του 2022, καθώς ο σπουδαίος Γάλλος σχεδιαστής, Thierry Mugler, πέρασε στην αιωνιότητα την 23η Ιανουαρίου. Έχοντας υπάρξει μία εμβληματική μορφή των 80s και των 90s, ο «τιτάνας» του fashion φουτουρισμού κρύβεται πίσω από κάποιες από τις πιο πρωτοποριακές στιγμές της σύγχρονης μόδας.

Η οξύνοιά του σε συνδυασμό με την ακατανίκητη επιθυμία του να ξεπεράσει τα συμβατικά όρια και να χτίσει ένα σύμπαν βασισμένο σε δυναμικά σύμβολα, τον ανέδειξε σε ένα από τα μεγαλύτερα icon της χρυσής εποχής των μεγάλων αισθητικών και κοινωνικών αλλαγών. Η εκκεντρική του ιδιοφυία οδήγησε σε μία σειρά από avant-garde συλλογές και show που όρισαν τις τάσεις της εποχής τους.

Θρυλικά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των David Bowie, Iman, Naomi Campbell και Linda Evangelista ντύθηκαν με τις θεατρικές και συνάμα αισθησιακές δημιουργίες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το καταπράσινο κοστούμι από την ανοιξιάτικη συλλογή 1992, που φόρεσε ο Bowie στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού “You Belong in Rock ‘n’ Roll”, αλλά και το oyster κατάλευκο φόρεμα που επέλεξε η Iman για την ημέρα του γάμου τους, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1992 στην Ελβετία.

Ανάμεσα στο πλήθος των εντυπωσιακών συλλογών τού διακρίνουμε τα ιδιαίτερα σχέδια που παρουσιάστηκαν το 1995, με αφορμή την 20η επέτειο του οίκου, τα οποία ενείχαν έντονο το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας, αλλά και τις σαγηνευτικές cut-out σιλουέτες που γέμισαν το ανοιξιάτικο ντεφιλέ του 1999. Ενώ ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει το βίντεο κλιπ του George Michael για το τραγούδι “Too Funky”,  που ξεσήκωνε τα πλήθη στις αρχές των 90s, και ήταν γεμάτο από την κρεμ ντε λα κρεμ των τοπ μόντελ της εποχής μέσα σε δημιουργίες του Μιγκλέρ, μεταξύ των οποίων ένα grunge κορμάκι-κορσές γεμάτο φλόγες, το οποίο στο μπούστο θύμιζε μηχανή μοτοσικλετιστή.

Η robot woman από τη ready-to-wear συλλογή φθινόπωρο/χειμώνας (1995)/getty images
Το μοντέλο Emma Sjöerg Wiklund στη διάρκεια των γυρισμάτων του βίντεο κλιπ του George Michael για το τραγούδι “Τοο Funky” , στο Παρίσι, 1992. Με look από τη s/s (1992) ready-to-wear συλλογή του οίκου Μιγκλέρ/getty images

 

Ο Mugler λάτρευε να παντρεύει τη θηλυκότητα με τη θεατρικότητα με τους πιο αναπάντεχους τρόπους, η συλλογή “La Chimere” (1997) ήταν γεμάτη από εκκεντρικές σιλουέτες που συνδύαζαν κάτι απόκοσμο με μία μεγάλη δόση δυναμισμού. Το κολλητό μάξι φόρεμα γεμάτο φτερά με τον κορσέ από «λέπια» και την επιφάνεια καλυμμένη με κρύσταλλα Swarovski αποτελεί μία από τις πιο avant-garde δημιουργίες του. Κάποιες από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του, συμπεριλαμβανομένου αυτού του φορέματος, είναι διαθέσιμες στην έκθεση “Thierry Mugler, Couturissime”, η οποία ξεκίνησε από το Montreal Museum of Fine Arts το 2019 και πλέον φιλοξενείται στο Museé Des Arts Decoratifs, στο Παρίσι.

Το κενό που σημειώθηκε από τη στιγμή που αποσύρθηκε από τη διεύθυνση του οίκου του το 2003, ήρθε να καλύψει η αναβίωση σπουδαίων κομματιών του από σύγχρονα icon του καλλιτεχνικού χώρου, όπως η Bella Hadid, η Cardi B αλλά και η Kim Kardashian. Η εμμονή των παραπάνω με τις vintage δημιουργίες του σχεδιαστή κατάφερε να τον επαναφέρει στην επικαιρότητα, λίγο πριν το τέλος του.

Η Bella Hadid στο Harper’s Bazaar Icon’s Party με custom made ολόσωμη φόρμα Mugler (2018)/ splash news
Η Cardi B με το “Venus” φόρεμα, από τη συλλογή “Cirque d’Hiver” για τη σεζόν άνοιξη/ καλοκαίρι 1995, στα Grammys’ (2019)/ Splash news
Η Κim Kardashian με custom made Mugler φόρεμα στο Met Gala (2019)/ Splash news

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below