Η μόδα ήταν πάντα πόλος έλξης των ανθρώπων, είτε επιλέξουν να υιοθετήσουν τις νέες τάσεις, είτε να πειραματιστούν με διαφορετικά στυλ ρούχων. Στο blog “Something Navy”, η Sydney Mastrandrea περιγράφει τη δική της ιστορία / εμπειρία με τα ψώνια και εξηγεί πως γίνεται- ούσα 24 χρονών – να είσαι στυλάτη αλλά πάντα on budget.

“Βλέποντας ότι είμαι μια 24χρονη εργαζόμενη, που ζει στη Νέα Υόρκη με συγκεκριμένο budget, είχα μία προσωπική πρόκληση: να ψωνίζω έχοντας συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Έτσι, αποφάσισα να σου παραθέσω κάποιες συμβουλές και tips για τους τρόπους που θα διατηρήσεις το προσωπικό σου στυλ χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία.”

Ακολουθούν ορισμένες από τις ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου, πριν αγοράσεις κάτι …

1. Είναι “ευέλικτο” το ρούχο; Πώς μπορώ να το φορέσω το φθινόπωρο και το καλοκαίρι;
2. Έχω κάτι τέτοιο στην προσωπική μου συλλογή;
3. Μπορώ να το ταιριάξω με άλλα ρούχα, που ήδη έχω;
4. Θα το φορέσω πολλές φορές; Είναι μοντέρνο ή διαχρονικό;
5. Αν είναι απλά κάτι μοντέρνο… Μπορώ να βρω μια πιο προσιτή έκδοση του;

Με βάση αυτές τις ερωτήσεις και τις αναμενόμενες απαντήσεις, αυτοί είναι κάποιοι κανόνες, που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου …

1. Κάνε έρευνα. Μην αγοράσεις κάτι γρήγορα. Υπάρχει πάντα μια πιο προσιτή έκδοση αυτού που ψάχνεις.

2. Μην ψωνίζεις άμεσα όλες τις τάσεις. Αν δεν πρόκειται για item, που αν δεν το αποκτήσεις θα μείνεις ξύπνια όλο το βράδυ, μην το πάρεις.

3. Θα το φορέσεις σίγουρα; Αν έχεις κάποιες αμφιβολίες, τότε παράλειψέ το.

4. Μην ψωνίζεις περισσότερο από μία φορά το μήνα και όρισε έναν αυστηρό προϋπολογισμό για τον εαυτό σου, ανάλογα με τις άλλες δαπάνες που έχεις κατά τη διάρκεια του μήνα.

TIP: Όταν «ψωνίζεις» μην παίρνεις πολλά τεμάχια. Εγώ έχω βάλει 4 ή 5 τεμάχια κατ ‘ανώτατο όριο από online shops και από φυσικά καταστήματα 2 ή 3 κομμάτια. 

5. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις τώρα κάποια επενδυτικά κομμάτια. Αν θέλεις οπωσδήποτε να αποκτήσεις κάποιο μπορείς να απευθυνθείς σε κάποια vintage shop – π.χ Vestiaire Collective που έχουν ρούχα σε καλή κατάσταση. Ο καλύτερος τρόπος για να δείχνει ακριβό το look σου, ενώ δεν είναι, είναι να συνδυάσεις τα κομμάτια σε χαμηλή τιμή με αυτά σε υψηλή!

6. Να είσαι ευέλικτη με τις αγορές στα παπούτσια. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια μπορεί να σου κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν τα φροντίσεις καλά.

Οι βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς κατά τη διάρκεια των αγορών σου είναι… 

1. Τα ουδέτερα χρώματα στα ρούχα φαίνονται πιο κομψά και ακριβά.

2. Συνδύασε τα vintage με τα μοντέρνα ρούχα.

3. Τα πάνινα παπούτσια είναι ο καλύτερος φίλος σου και ταιριάζουν με τα πάντα. Θεωρώ βασικό ένα λευκό πάνινο παπούτσι – για τους καλοκαιρινούς μήνες πάντα.

4. Layers, Layers, Layers! Το layering μπορεί να κάνει τα πιο απλά κομμάτια να φαίνονται κομψά και δροσερά. Αγαπώ το υπερμεγέθη ρούχα, διότι προσφέρουν δύο πράγματα: άνεση και στυλ!