Fashion Editor: Elina Sygareos, Photographer: Nikos Papadopoulos, Συνέντευξη: Μελίνα Σιδηροπούλου

Η ελληνοκυπριακής καταγωγής Σοφία Χατζηπαντελή γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον και μεγάλωσε σε δύο ηπείρους μοιράζοντας το χρόνο της ανάμεσα σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υπερασπίζεται το δικαίωμα στη μη συμβατική ομορφιά, προωθώντας την αντίληψη της διαφορετικότητας στην εξωτερική εμφάνιση σε αντίθεση με την κοινωνική αντίληψη που θέλει να κρύβουμε ή να διορθώνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά. Είναι ιδρύτρια του #UnibrowMovement και έχει φωτογραφηθεί για περισσότερα από 50 διεθνή μέσα -μεταξύ των οποίων Vogue, Elle, Harper’s Bazaar, New York Times και Vanity Fair-, έχοντας δουλέψει με κορυφαίους σχεδιαστές, όπως με τον Ζαν-Πολ Γκοτιέ. Eκρηκτική, αποφασιστική, χαρισματική ομιλήτρια, όπως απέδειξε στο πρόσφατο συνέδριο Marie Claire Power Trip στο Σούνιο, διεκδικεί για εκείνη και τους άλλους να είμαστε όλοι απλώς ο εαυτός μας. Ισως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τη γιαγιά Σοφία γι’ αυτό…

Τι στοιχεία νιώθετε ότι έχετε κληρονομήσει από τις γυναίκες προγόνους σας, που είναι μάλιστα ελληνοκυπριακής καταγωγής;

«Είμαι πολύ περήφανη για την καταγωγή μου γιατί πιστεύω ότι με έχει βοηθήσει να επιλέγω τι να κρατήσω και τι όχι από τη δυτική κουλτούρα στην οποία μεγάλωσα στις ΗΠΑ. Δεν έχω μόνο ένα πρότυπο ομορφιάς, ακριβώς γιατί μεγάλωσα με τις γιαγιάδες και τις θείες μου που ήταν πολύ διαφορετικές από τις διάσημες ηθοποιούς στις ΗΠΑ, αλλά ήταν πολύ όμορφες για εμένα. Μου έμαθαν πως ένας άνθρωπος είναι όμορφος εξαιτίας του τρόπου που δρα και συμπεριφέρεται και όχι εξαιτίας της εμφάνισής του και μόνο».

«Δεν έχω μόνο ένα πρότυπο ομορφιάς, ακριβώς γιατί μεγάλωσα με τις γιαγιάδες και τις θείες μου που ήταν πολύ διαφορετικές από τις διάσημες ηθοποιούς στις ΗΠΑ, αλλά ήταν πολύ όμορφες για εμένα».

Η γιαγιά Σοφία εμφανιζόταν πολύ συχνά στο λογαριασμό σας στο Instagram. Τι σήμαινε για εσάς; Τι σας έμαθε;

«Πώς να κάνω τα πάντα να λειτουργήσουν για εμένα. Μετακόμισε από την Κύπρο στο Λονδίνο σε ηλικία μόλις 16 ετών με τον παππού και τον θείο Μιχάλη. Δεν ήταν σίγουρη τι βρισκόταν στην άλλη άκρη, εκεί που θα προσέγγιζε το πλοίο, ήξερε όμως ότι θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να τα καταφέρει η οικογένειά της. Κάθε φορά που την επισκεπτόμουν, όσο μεγάλωνα, διαπίστωνα πως ήταν το πιο αποφασισμένο άτομο που ήξερα, μπορούσε να πείσει οποιονδήποτε ότι είχε δίκιο και δεν δεχόταν το «όχι» ως απάντηση. Νομίζω πως η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητά μου προέρχονται από τη μικροσκοπική μου γιαγιά Σοφία (είχε ύψος μόλις 1,50 μ.!). Ηταν ο εαυτός της χωρίς να νιώθει ότι πρέπει να απολογηθεί για κάτι. Πάντα θαύμαζα τη φωτιά που έτρεφε μέσα της. Η γιαγιά “έφυγε” το καλοκαίρι και θα θυμάμαι πάντα πως μου έμαθε να μην επιτρέψω σε κανέναν να με αλλάξει».

Όταν ήσασταν παιδί, σας πείραζαν οι συμμαθητές σας για τα φρύδια σας ή ίσως για κάτι άλλο;

«Από παιδί πίστευα ότι θα κάνω κάτι για να αλλάξω κάπως τον κόσμο, μόνο που δεν ήξερα πώς. Φτάνοντας με fast forward στο σήμερα, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι εμπνέω άλλους ανθρώπους να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και να αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητά τους. Θα ήθελα πολύ να είχα κι εγώ ένα πρότυπο τέτοιο όταν ήμουν μικρή. Τώρα, αν με πείραζαν; Με πείραζαν για τα πάντα: από τον τρόπο που ντυνόμουν μέχρι το γούστο μου στην τέχνη και όσα ζωγράφιζα, όμως εγώ δεν ντράπηκα ποτέ».

«Με πείραζαν για τα πάντα οι συμμαθητές μου: από τον τρόπο που ντυνόμουν μέχρι το γούστο μου στην τέχνη και όσα ζωγράφιζα, όμως εγώ δεν ντράπηκα ποτέ».

Αλήθεια, πώς θα περιγράφατε η ίδια το στυλ σας;

«Σαν Halloween στο σπίτι της γιαγιάς! Είναι λίγο σκοτεινό και γκόθικ, αλλά και κάπως κλασικό παράλληλα με κάποια πιο απαλά στοιχεία που θα άρεσαν πολύ στη γιαγιά μου».

Έχετε χάσει ποτέ κάποια δουλειά ως μοντέλο εξαιτίας των φρυδιών σας;

«Δεν έχω χάσει ποτέ κάποια δουλειά, ίσως γιατί δεν με έχει επιλέξει εξαρχής κάποιος. Νομίζω πως πλέον ξέρουν ότι, όταν με προσλαμβάνουν, δεν προσλαμβάνουν ένα μανεκέν – προσλαμβάνουν συγκεκριμένα τη Σοφία και ό,τι σημαίνει και εκπροσωπεί αυτό».

Μα, είναι αλήθεια ότι λένε το φρύδι σας «Βερόνικα»; Είναι τόσο αστείο…

«Πριν από χρόνια με ρώτησε ένας δημοσιογράφος αν έχω δώσει κάποιο όνομα στο φρύδι μου, κάτι που ασφαλώς δεν είχα κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, έτσι είπα για πλάκα: “Αφού πια τραβάει την προσοχή του κόσμου περισσότερο και από εμένα, ας του δώσουμε ένα μεγαλοπρεπές όνομα, όπως Βερόνικα!”. Από τότε μου κόλλησε – είναι κουλ και το αγαπάω!».

«Πριν από χρόνια με ρώτησε ένας δημοσιογράφος αν έχω δώσει κάποιο όνομα στο φρύδι μου, κάτι που ασφαλώς δεν είχα κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, έτσι είπα για πλάκα: “Αφού πια τραβάει την προσοχή του κόσμου περισσότερο και από εμένα, ας του δώσουμε ένα μεγαλοπρεπές όνομα»

H πρώτη που έκανε διάσημα τα ενωμένα φρύδια και μάλιστα τα έκανε να φαίνονται cool ήταν βέβαια η Φρίντα Κάλο, χάρη στην εκρηκτική προσωπικότητα και το απίστευτο ταλέντο της. Τόσα χρόνια μετά και πάλι τα πράγματα δεν είναι αυτονόητα. Εσείς τι θα θέλατε να πετύχετε με τη διαδικτυακή καμπάνια σας;

«Η Φρίντα ήταν ένας απίστευτος άνθρωπος που επέκτεινε τα όρια της ομορφιάς και της τέχνης στη Λατινική Αμερική κάνοντας έπειτα γνωστό το έργο της ανά την υφήλιο, άφησε πίσω της μια σπουδαία κληρονομιά. Ελπίζω να αφήσω και εγώ ένα τόσο σημαντικό έργο ώστε οι άνθρωποι να θυμούνται ποια ήμουν για το τι εκπροσωπούσα και όχι για το πώς φαινόμουν».

Δείτε ένα βίντεο από τη φωτογράφιση της Σοφίας Χατζηπαντελή για το Marie Claire Greece:

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below