Ύστερα, από τα αλλεπάληλα χτυπήματα που έχει δεχτεί ο πληθυσμός της Βηρυτού το τελευταίο έτος, με αποκορύφωμα την έκρηξη της τετάρτης Αυγούστου, που σκότωσε 204 ανθρώπους, τραυμάτισε 6.500 και κατέστρεψε μεγάλο κομμάτι της LGBTQ+  κοινότητας της Βηρυτού μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι από καλλιτεχνικά κέντρα, εμφανίζεται μία ομάδα καλλιτεχνών που πασχίζει να βοηθήσει το Λίβανο να ορθοποδήσει.

“Οι πληγές μου θα αρχίσουν να επουλώνονται την μέρα που θα επουλωθούν και οι πληγές της πόλης μου” αναφέρει χαρακτηριστικά ο σχεδιαστής Rabih Kayrouz. Αποτελεί έναν από τους πολλούς Λιβανέζους σχεδιαστές, που αδημονούν να δουν την χώρα τους να ανακάμπτει και να εισέρχεται σε μία νέα πιο ασφαλή ζώνη, όπως μαθαίνουμε στο ρεπορτάζ των Financial Times.

Η έκρηξη που προκλήθηκε από την ανάφλεξη 2,750 τόνων νιτρικού αμμωνίου και έλαβε χώρα στις 4 Αυγούστου του περσινού έτους προκάλεσε ανείπωτα μεγάλες ζημιές, που σκόρπισαν θλίψη σε όλους τους κατοίκους της Βηρυτού και μπήκαν εμπόδιο, στον δρόμο της εξέλιξής τους. Το ατελιέ του Kayrouz, μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο της έκρηξης καταστράφηκε. Ωστόσο, παρά το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε ο σχεδιαστής μόδας ένα χρόνο αργότερα στέκεται μπροστά από το ανοικοδομημένο ατελιέ του, προσεγγίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο σχεδιαστής, που έχει επιδείξει τεράστια αντοχή και επιμονή και έχει μοιράσει την καριέρα του, ανάμεσα στη Βηρυτό και το Παρίσι, ακόμη και μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2019, δεν επέλεξε να εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στην πόλη του φωτός. Αντιθέτως διατήρησε το κομμάτι της επιχείρησής του, στην γενέτειρα του, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα ενός ανθρώπου, που προσπαθεί και επιβιώνει.

Μετά την έκρηξη, συνέβαλε στην ανέγερση $400.000 μέσω τoυ ταμείου της ένωσης Λιβανέζων καλλιτεχνών, που βοήθησε στην αναδόμηση χώρων για πλήθος νέων σχεδιαστών του ιδρύματος Starch, μίας Μ.Κ.Ο. της οποίας είναι συνιδρυτής. “Αυτό που μετράει περισσότερο για μένα σήμερα είναι να προσαρμοστώ στην οικονομική κρίση που βιώνει ο Λίβανος. Κάποιος θα σκεφτόταν, ότι η μόδα δεν έχει νόημα πια, αλλά προτιμώ να το εξετάζω διαφορετικά. “Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε ρούχα, ενώ συμπεριλαμβάνουμε ένα νέο σύστημα που θα ταιριάζει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και θα επιδεικνύει σεβασμό απέναντι στους πελάτες μας;” αναφέρει χαρακτηριστικά στην συνέντευξη του, στους Financial Times.

Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, Ellie Saab αποτελεί ακόμη έναν καλλιτέχνη, που βρίσκεται ανάμεσα στο Παρίσι και τη Βηρυτό και δωρίζει ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του αρώματός του, Le Parfum, για το έτος 2021, στο πρόγραμμα της Unicef, που βοηθά νεαρά κορίτσια τα οποία έχουν πληγεί στο Λίβανο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ELIE SAAB (@elliesaaab)

Επίσης, ένα σύνολο κοσμηματοποιών, συμπεριλαμβανομένων, του Gaelle Khouri και του Noor Fares, δώρισαν σχέδια σε μία εθελοντική δράση του καταστήματος Auverture, που φρόντισε να συγκεντρώσει 51,000 ευρώ για τον Κόκκινο Σταυρό και την Τράπεζα Τροφίμων του Λιβάνου, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Τεράστια έμπνευση συνιστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι της τέχνης, που πασχίζουν μέσα σε τόσο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, να βρουν την απαιτούμενη έμπνευση για να προχωρήσουν μπροστά και να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές. Χαρακτηριστικά, ο κοσμηματοποιός Selim Mouzannar, ο οποίος αποτελεί ακόμη ένα θύμα της έκρηξης, το μαγαζί και το ατελιέ του οποίου καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από την έκρηξη δηλώνει ότι “Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η πολυτέλεια μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα, αλλά έχει ζωτική σημασία για τον οικονομικό τροχό κάθε κοινωνίας”.

Δύο γυναίκες, η Tatiana Fayad και η Joanne Hayek, συνιδρύτριες του brand Vanina που στελεχώνεται από μία ομάδα  70 τεχνιτριών δηλώνουν, πως παρόλο που βρήκαν τα ατελιέ τους και το μαγαζί τους κατεστραμμένα, δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. “Δεν μπορούμε να πέσουμε” είναι το μότο τους. Την ίδια οπτική μοιράζεται και η καλλιτεχνική διευθύντρια του brand Renaissance Renaissance δηλώνοντας, πως παρόλο που χρειάστηκε να μετακομίσει στο Παρίσι μετά την έκρηξη για τις ανάγκες του brand της, διατηρεί το ατελιέ της στη Βηρυτό και προσμένει να ταξιδέψει εκεί το καλοκαίρι προκειμένου να δουλέψει στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού του τμήματος. “Είναι σημαντικό για μένα να συνεχίσω να βρίσκω τρόπους για να βοηθάω την τοπική οικονομία της μόδας εκεί. Ελπίζω ότι μόλις η πανδημία τελειώσει, θα είμαι ελεύθερη να πηγαινοέρχομαι περισσότερο” δηλώνει η νεαρή σχεδιάστρια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @renaissance_renaissance

Η εξέλιξη της καλλιτεχνικής σκηνής της Βηρυτού εναποτίθεται στις ενέργειες όλων αυτών των καλλιτεχνών και σχεδιαστών, που με το σθένος τους και την τεράστια ψυχική τους δύναμη, ως μοναδικά εφόδια, προσπαθούν καθημερινά για ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below