Όλων μας οι ντουλάπες έχουν αρκετά κομμάτια που ανήκουν στην κατηγορία “δεν έχω ιδέα τι σκεφτόμουν”, προσφορά στο βωμό του θεού του απύθμενου πηγαδιού όπου πετάμε ευλαβικά τα λεφτά μας όταν η κρίση μας βρίσκεται σε σύγχυση. Υπερβολικά παπούτσια, πολύ λάθος παντελόνια, τοπ με μονό αριθμό μανικιών, όλες έχουμε αγορές που κρύβουμε κυριολεκτικά για να μην τις βλέπουμε, κυρίως λόγω τύψεων για την τρύπα του όζοντος που ανοίξαμε στο μπάτζετ μας για να τις πραγματοποιήσουμε. Και δεν φορέσαμε ποτέ, διότι απλά δεν μας πήγαιναν. Ή δεν μας άρεσαν ποτέ στην πραγματικότητα.

Προφανώς η μόδα πάντα θα δημιουργεί νέες τάσεις που θα στέκονται ανά σεζόν δίπλα στις κλασικές βασικές αρχές της, κάνοντας τα πράματα πιο ενδιαφέροντα και ανανεώνοντας την αισθητική μας. Δεν είναι όμως όλα τα trends πάντα του γούστου μας και μερικές φορές είναι απολύτως εντάξει να μην ακολουθήσεις μια μόδα που δεν σου αρέσει. Ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν τάσεις που μοιάζουν να δημιουργήθηκαν ειδικά για δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας να μείνουμε ενδυματολογικά ενημερωμένες, όπως για παράδειγμα οι περσινές γούνινες σαγιονάρες. Ή τα φουσκωτά κοντά μανίκια. Ή τα prairie φορέματα με τη λαιμόκοψη στο σαγόνι. Παρασυρόμαστε από τις φωτογραφίες όπου τα λανσάρουν μοντέλα που θα ήταν ωραίες ακόμα κι αν φορούσαν το κάλυμμα του αυτοκινήτου, τα αγοράζουμε και, επειδή στο τέλος ευτυχώς επικρατεί η λογική, δεν τα φοράμε ποτέ.

Ασφαλώς τίποτα δεν γίνεται στην τύχη και ακόμα και “άσχημη μόδα” (υπαρκτή κατηγορία και όχι απλά ένα τρεντ) εξυπηρετεί το σκοπό της αντισυμβατικότητας, της ρήξης με το κατεστημένα ωραίο, της τολμηρής φρεσκάδας. Κάποιοι την φορούν και έχουν στιλ. Όμως δεν είμαστε όλες η Ριάννα ή η Ζόι Κράβιτζ, οπότε μάλλον δεν πειράζει να μην ψυχαναγκαζόμαστε να ακολουθήσουμε οτιδήποτε βλέπουμε στα εντιτόριαλ αν κατά βάθος δεν μπορούμε – ή δεν θέλουμε – να υποστηρίξουμε.

Αν, για παράδειγμα, φέτος φορεθούν πολύ τα φρικτά σανδάλια του Βαυαρού τουρίστα, δεν θα φορεθούν απ’ όλες. Κάποιες θα καθίσουμε πολύ ευχαρίστως στον πάγκο, όχι επειδή δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τη μόδα, αλλά επειδή μπορεί το επόμενο τρένο που θα περάσει να είναι περισσότερο του γούστου μας.