Πολυδιάστατη, αποδομημένη αισθητική που θυμίζει έντονα τη σχεδιαστική φιλοσοφία της σχολής της Αμβέρσας σε διασταύρωση με τη μινιμαλιστική προσέγγιση του Helmut Lang και μια δόση Alexander McQueen. Η νεαρή σχεδιάστρια Nensi Dojaka, με καταγωγή από την Αλβανία, ακολουθεί την αισθητική της δεκαετίας του ’90, πειραματιζόμενη με διάφανα υφάσματα και ασύμμετρα σχέδια. Σκεφτείτε τη Helmut Lang εκδοχή της Kate Moss μέσα από ένα νέο πρίσμα για τη σύγχρονη θηλυκότητα.

«Εχω ερευνήσει τόσο πολύ για περιοδικά της δεκαετίας του ’90 επειδή λατρεύω τα ρούχα, την αισθητική, ακόμη και τον τρόπο που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες εκείνη την εποχή. Υπάρχει κάτι ακατέργαστο και συναισθηματικό όπου πραγματικά θέλω να επιστρέψω», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της.

Το νέο αστέρι της μόδας αποφοίτησε πρόσφατα από το Central Saint Martins, ενώ ίδρυσε το ομώνυμο brand της το 2017 λίγο πριν ολοκληρώσει το προπτυχιακό της στο London College of Fashion. Φέτος κέρδισε ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία που μπορεί να αποκτήσει ένας νέος σχεδιαστής, το βραβείο LVMH, που θα της δώσει την ευκαιρία να λάβει για ένα χρόνο την καλλιτεχνική καθοδήγηση από τον όμιλο.

Η Dojaka έχει γίνει ήδη η αγαπημένη πολλών διασήμων τον τελευταίο χρόνο και με την τελευταία της διάκριση η δημοτικότητά της αναμένεται να εκτοξευτεί. Έχοντας μελετήσει αρκετά τον σχεδιασμό εσωρούχων, το στυλ της είναι αισθησιακό και ντελικάτο, αλλά με τολμηρές λεπτομέρειες, όπως έντονα κοψίματα και ακατέργαστες ραφές. Οι διαφάνειες των ρούχων δεν έχουν σχεδιαστεί για να επικοινωνούν μόνο τη σεξουαλικότητα, αλλά αντιπροσωπεύουν μια νέα δύναμη –η γυναίκα είναι απελευθερωμένη και ατρόμητη– που εξερευνά τις πολλές πτυχές της θηλυκότητας.

Σύμφωνα με την ίδια, η θηλυκότητα και ο αισθησιασμός έχουν να κάνουν με το να δείχνεις τον εαυτό σου όπως θέλεις να σε βλέπουν. Κύριος στόχος της; Να χρωματίσει ξανά την εικόνα των γυναικών, δείχνοντας και τις δύο πλευρές: την ευάλωτη, αλλά κυρίως τη δύναμη που τις χαρακτηρίζει, όπως αναφέρει στο site της.  

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below