Μια φορά κι ένα καιρό, γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου στην Ατλάντα του Τέξας η Bessie Coleman, μια γυναίκα που μπορεί να θεωρηθεί ότι απλά πάλεψε για τα αυτονόητα, όμως είναι κάτι παραπάνω. Ένας άνθρωπος που είχε γεννηθεί για να πετύχει και να επανατοποθετήσει τα φυλετικά και εργασιακά στερεότυπα σε μια καινούρια κοινωνική βάση. Και όλα αυτά στο διόλου φιλελεύθερο 20ο αιώνα.

Ήταν το δέκατο παιδί, σε μια αγροτική οικογένεια με συνολικά δεκατρία παιδιά. Άριστη μαθήτρια και ιδιαίτερα στα μαθηματικά, στα 18 της γράφτηκε σε πανεπιστήμιο για μαύρους στην Οκλαχόμα, αλλά το εγκατέλειψε μετά από ένα χρόνο, επειδή τα χρήματα δεν έφταναν να πληρώσει τα δίδακτρα.

Η Coleman, ως μια προγενέστερη μορφή του Martin Luther King, είχε όνειρο από μικρή να πετάει μακριά από τους ανθρώπους, από ρατσιστικές συμπεριφορές και πολιτικά “δρώμενα”, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η ανάγκη για εναέριες περιπέτειες φυτεύτηκε στο μυαλό της από τις ιστορίες που άκουγε από πιλότους που πήραν μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή της η απόφαση την οδήγησε να κάνει δυο δουλειές για να τα καταφέρει. Όμως, όταν, τελικά, μάζεψε το απαιτούμενο ποσό, καμία σχολή στις ΗΠΑ δεν την δέχτηκε για δύο λόγους: επειδή ήταν γυναίκα και επειδή ήταν Αφροαμερικανίδα. Εκείνη την εποχή, η κατά το ήμισυ εθνικότητά της δεν ήταν αποδεχτή στις ΗΠΑ, οπότε ούτε οι επαγγελματικοί της στόχοι μπορούσαν να επιτευχθούν. Έτσι το 1920 πέρασε στην απένταντι όχθη του Ατλαντικού στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία, με σκοπό να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AFRIMUNDO (@africanas_por_el_mundo) στις

Γράφτηκε σε σχολή και στις 15 Ιουνίου 1921 έλαβε το δίπλωμα χειριστή αεροσκάφους. Έτσι, έγινε η πρώτη Αμερικανίδα αφρικανικής καταγωγής, αλλά και η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα – ο πατέρας της είχε ρίζες στη φυλή των Τσερόκι -, που έγινε πιλότος. Αργότερα, επέστρεψε στις ΗΠΑ για να δώσει εκκίνηση στην καριέρα της.

Μετά από πολλά χρόνια στην ανεργία στις ΗΠΑ και εξειδικευμένα μαθήματα σε Γαλλία και Γερμανία, η βασίλισσα Bess  – το παρατσούκλι της – έλαβε μέρος σε αεροπορική επίδειξη βετεράνων, όπου εντυπωσίασε με τις εναέριες φιγούρες της, αποκτώντας, αμέσως, φανατικό κοινό. Όμως, μπορεί ο Τύπος της εποχής να την εκθείαζε για τα εναέρια κόλπα της, αλλά αρκετές φορές την επέκρινε για την καιροσκοπική της φύση και τα εξωπραγματικά ακροβατικά της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bessie Coleman (@coleman.bessie) στις

Το τέλος για την Αφροαμερικανίδα βετεράνο γράφτηκε πολύ νωρίς, αφού σκοτώθηκε στις 30 Απριλίου 1926 όταν το αεροπλάνο της συνετρίβη στο Jacksonville της Φλόριντα. Η queen Bess παράκουσε τις συμβουλές των μηχανικών σχετικά με την ασφάλεια του αεροπλάνου και κατακλησμένη από την τόλμη και την άγνοια κινδύνου, που διέθετε, αποφάσισε – χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας – να “πετάξει” μακριά μας.

Το όνομα Bessie Coleman έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία όχι μόνο της αεροπορίας, αλλά και της γυναικείας χειραφέτησης, αποδεικνύοντας πως τα όνειρά μας πρέπει να βρίσκονται πάντα στα σύννεφα και να είναι ελεύθερα, γιατί στη Γη καταπιέζονται και, πολλές φορές, παρενοχλούνται.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below