Κρατήστε το όνομά της: Φαίνεται πως θα το ακούμε όλο και πιο συχνά. Η Πέννυ Δάλκου είναι ένα 19χρονο κορίτσι με μεγάλο αντίκτυπο και όνειρα να συμβάλει σε έναν καλύτερο κόσμο. Αφού διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ρητορικής για την κλιματική αλλαγή, έγινε πρέσβειρα του προγράμματος «Climate of Change» και ταξίδεψε, με αυτή την ιδιότητα, μέχρι την Κένυα, όπου αντίκρισε τις συνέπειες της δυστοπίας που έχει αρχίσει να γίνεται ήδη πραγματικότητα. Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα βρεθεί, το Νοέμβριο, ως άξια εκπρόσωπος μιας πιο ευαισθητοποιημένης περιβαλλοντικά γενιάς.

Η Πέννυ Δάλκου φοίτησε στο Πρότυπο Σχολείο Αναβρύτων, όπου κάποιες καθηγήτριες διέκριναν από νωρίς τις ρητορικές ικανότητές της, ώστε να την κατευθύνουν στον όμιλο ρητορικής. Αφού αναδείχθηκε νικήτρια, με την ομάδα των συμμαθητών της, στην Ελλάδα, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου κατέκτησε την πανευρωπαϊκή πρωτιά σε αγώνες ρητορικής για την κλιματική αλλαγή, αυτή τη φορά με δύο κορίτσια από άλλες χώρες, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αφού αναδείχθηκε νικήτρια, με την ομάδα των συμμαθητών της, στην Ελλάδα, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου κατέκτησε την πανευρωπαϊκή πρωτιά σε αγώνες ρητορικής για την κλιματική αλλαγή, αυτή τη φορά με δύο κορίτσια από άλλες χώρες, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ως ambassador της Κλιματικής Αλλαγής, ταξίδεψε στην Κένυα, όπου σοκαρίστηκε από το πόσο απείχε ο κόσμος από το στερεότυπο του «αξιολύπητου Αφρικανού», που πολλοί από εμάς έχουμε στο μυαλό μας, σύμφωνα με τη μαρτυρία που έδωσε πρόσφατα στο podcast της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Ταυτόχρονα όμως παρατήρησε στην πράξη τα προβλήματα που ήδη γνώριζε ότι μαστίζουν την Κένυα, όπως η τεράστια κοινωνική ανισότητα, το δυσθεώρητο εθνικό χρέος, οι φτωχές υποδομές και βέβαια οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν αρχίσει να γίνονται έντονα αισθητές.

Η Πέννυ πιστεύει ότι «οι μικρές συνήθειες του καθενός μας, ακόμα και να μη φέρουν την τεράστια αλλαγή, έχουν κάποια σημασία. […] Με ομόκεντρους κύκλους αλλάζεις τον κόσμο». Ταυτόχρονα όμως κατανοεί ότι όσο πιο κοντά βρεθεί κάποιος στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο μεγαλύτερη αλλαγή μπορεί να φέρει, μια ευκαιρία που θα έχει και η ίδια, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

«Με τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, ο ίδιος ο πλανήτης στον οποίο είμαστε πάνω θα καταστραφεί, δεν είναι πλέον δυστοπικό σενάριο», λέει, για να προσθέσει ωστόσο πως «θεωρώ ότι δεν έχουμε φτάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο».

Ποια μέτρα θα πρότεινε η ίδια; «Την πρακτική των κινήτρων», είχε απαντήσει σε προηγούμενο podcast, στη σειρά Thoughts and Talks του Παντείου Πανεπιστημίου. «Συνυφασμένων με την οικονομία των κρατών». Και αν υπάρχει ένα αισιόδοξο μήνυμα, αυτό είναι ότι οι νέοι «είναι σε πολύ καλό δρόμο. Έχουν ξεκινήσει να ψάχνονται, να ερευνούν, να μαθαίνουν, να συνειδητοποιούν, να κινούνται. Δεν φτάνει όμως να είναι μόνο οι νέοι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να είναι και οι μεγαλύτεροι».

«Οι νέοι είναι σε πολύ καλό δρόμο. Έχουν ξεκινήσει να ψάχνονται, να ερευνούν, να μαθαίνουν, να συνειδητοποιούν, να κινούνται»

Η ίδια παραδέχτηκε στην Ιωάννα Παλιοσπύρου πως «δεν έχω ξεκαθαρίσει πλήρως το πώς μπορώ να βοηθήσω ώστε να αλλάξει η κατάσταση». Νιώθει πάντως «πολύ τυχερή που έκανα αυτό το ταξίδι στην Κένυα στα 19 χρόνια μου, γιατί ωριμάζουν κάποια πράγματα στο μυαλό σου».

Δείτε μια ανάρτησή της για το πρόσφατο podcast στην Ιωάννα Παλιοσπύρου:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Penny Dalkou (@penny_dlk)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below