Η Zahra Lari δεν είναι η πρώτη αθλήτρια που κατεβαίνει σε αγώνες φορώντας μαντήλα, αλλά είναι η πρώτη που το κατάφερε στο άθλημά της, το οποίο είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ.

Είναι γεγονός ότι οι αθλήτριες που κατάγονται από μουσουλμανικές χώρες αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν περιορισμούς σχετικά με το να επιδίδονται στα αθλήματα που αγαπούν αλλά και με τη συμμετοχή τους στους διεθνείς αγώνες.

Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε ούτε κατάλληλη σειρά ρούχων ώστε να τις διευκολύνει να αγωνιστούν φορώντας τα τηρώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στους περιορισμούς της θρησκείας τους και τους περιορισμούς των κανονισμών του εκάστοτε αθλήματος.

Η Zahra κατάγεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γεννήθηκε στο Abu Dhabi και αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα άθλημα που ερχόταν σε αντίθεση τόσο με τις καιρικές συνθήκες όσο και με τα ήθη και τις παραδόσεις της χώρας της.

Η μητέρα της είναι Αμερικανίδα, όμως ασπάστηκε το Ισλάμ όταν γνώρισε τον πατέρα της στο Πανεπιστήμιο της Αtlanta, Georgia.

Η αλήθεια είναι πως στο ice scating διακρίνονται αθλήτριες από χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες και τα κορμάκια που φορούν είναι αρκετά αποκαλυπτικά.

Έχει χρησιμοποιήσει σε χορογραφία της το κομμάτι της ελληνίδας συνθέτριας Ελένης Καραϊνδρου από την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου “Τριλογία: To λιβάδι που δακρύζει”.

Η Zahra αγαπά το άθλημα τόσο πολύ που μετά από αρκετές διαμάχες με τον πατέρα της ο οποίος φοβόταν το πως θα αντιδράσει η κοινή γνώμη απέναντι στην επιλογή της κόρης του, τελικά έγινε ο μεγαλύτερός της σύμμαχος.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ηλικία 11 ετών είδε την ταινία “Ice Princess”. Στα 13 της είχε ήδη ξεκινήσει να ασχολείται εντατικά με το καλλιτεχνικό πατινάζ  και αργότερα ίδρυσε το Emirates Skating Club, τον πρώτο επίσημο σύλλογο για το πατινάζ στον πάγο που υπάρχει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι κανονισμοί του καλλιτεχνικού πατινάζ απαγόρευαν το να εμφανιστεί αθλήτρια με χιτζάμπ στην πίστα και στην πατρίδα της Zahra απαγορεύεται να εμφανιστεί μια γυναίκα στον αθλητισμό χωρίς χιτζάμπ.

Κάπου έπρεπε να βρεθεί μια ισορροπία προκειμένου η Lari να μπορέσει να αγωνιστεί: Και τα κατάφερε. Έγινε η πρώτη αθλήτρια της χώρας της που αγωνίστηκε σε αυτό το άθλημα.

Το επόμενο θετικό βήμα που έγινε ήταν πως και αυτή όπως και πολλές άλλες μουσουλμάνες πρωταθλήτριες που αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες “έδειξαν” στον αθλητικό κολοσσό Nike πως υπάρχει ανάγκη για ενδύματα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους.

Έτσι δημιουργήθηκε μια σειρά από αθλητικά ρούχα-χιτζάμπ τα οποία έχουν απορροφητικές ιδιότητες, αποτελούνται από υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και παράλληλα είναι άνετα και κομψά.

Η ίδια έχει πει ότι «Δεν πέρασα εύκολα, αλλά άξιζε. Άξιζε και κάτι ακόμα: Να αποδείξω ότι το χιτζάμπ δε σε εμποδίζει να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου».

Εμείς ευχόμαστε όλο και περισσότερες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο να μπορούν να προσπελάσουν τα εμπόδια και να κάνουν τα δικά τους όνειρα πραγματικότητα.