Όχι, δεν είναι ιδέα σου. Μετά από δύο μίζερα, εφιαλτικά χρόνια, υπάρχει μια κάποια ελπίδα στον αέρα, ένα κάποιο νέο ξεκίνημα (τηρουμένων των αναλογιών πάντα, μην τρελαθούμε κιόλας).

Ναι, τραγωδίες συμβαίνουν συνέχεια και σε εξοργίζουν και σε θλίβουν όπως πάντα, αλλά σε προσωπικό επίπεδο, τώρα τελευταία το self-care έχει γίνει ένα τσικ πιο εύκολο. Κάπως σαν να έχεις περισσότερη ενέργεια, περισσότερη διάθεση να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα, περισσότερη αντοχή.

Να είναι που εμβολιάστηκες; Να είναι που υπέμεινες τα αμέτρητα lockdown και τώρα μπορείς να ταξιδεύεις ξανά που όσο να ’ναι γεμίζει τις μπαταρίες σου; Ή μήπως βοηθάνε και οι πλανήτες; Όχι, αυτό δεν είναι ένα άρθρο για το πώς ο Δίας που είναι πλέον στο ζώδιο του Κριού σε γεμίζει θάρρος και θράσος. Αντίθετα, θέλω να σε πάω λίγο πιο κοντά μας (στο φεγγάρι) και λίγο πιο ανατολικά (στην Κίνα). Σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο, το οποίο βασίζεται στις κινήσεις του φεγγαριού αντί του ήλιου όπως το δικό μας, κάθε χρονιά κουβαλάει μια συγκεκριμένη «ενέργεια» – και αν την εκμεταλλευτούμε σωστά, θα έχουμε υγεία, ευεξία, επιτυχία και γενικώς ευτυχία. Από την 1η Φεβρουαρίου του 2022 έως τις 21 Ιανουαρίου 2023 είναι η Χρονιά του Τίγρη. Δες παρακάτω τι σημαίνει αυτό και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την ενέργεια για να εμπλουτίσεις το self care σου και να νιώθεις κάθε μέρα και καλύτερα.

Σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο, το οποίο βασίζεται στις κινήσεις του φεγγαριού αντί του ήλιου όπως το δικό μας, κάθε χρονιά κουβαλάει μια συγκεκριμένη «ενέργεια» – και αν την εκμεταλλευτούμε σωστά, θα έχουμε υγεία, ευεξία, επιτυχία και γενικώς ευτυχία.

Τι είναι η Χρονιά του Τίγρη

Σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο, κάθε σεληνιακή χρονιά (που συνήθως ξεκινάει κάπου ανάμεσα 21 Ιανουαρίου με 1η Φλεβάρη) είναι συνδεδεμένη με ένα από τα 12 κινέζικα ζώδια, το καθένα από τα οποία έχει φυσικά τα δικά του χαρακτηριστικά. Αυτά τα ζώδια με τη σειρά είναι: Αρουραίος, Βόδι, Τίγρης, Λαγός, Δράκος, Φίδι, Αλογο, Κατσίκα, Πίθηκος, Πετεινός, Σκύλος και Χοίρος. Η σειρά των ζωδίων έχει να κάνει με μία από τις πιο σημαντικές κινεζικές θεότητες, τον Αυτοκράτορα από Νεφρίτη που βασιλεύει στον ουρανό: σύμφωνα με το μύθο, ο Αυτοκράτορας κάλεσε όλα τα ζώα στο βασίλειό του να τον βοηθήσουν να πολεμήσει τους δαίμονες. Πρώτος έφτασε ο Αρουραίος, μετά το Βόδι, τρίτος ο Τίγρης – και όλα τα υπόλοιπα έφτασαν με τη σειρά.

Το κινέζικο ωροσκόπιο λοιπόν ολοκληρώνει τον κύκλο του κάθε δώδεκα χρόνια. Οι πιο πρόσφατες χρονιές του Τίγρη ήταν: 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010. Αν γεννήθηκες σε μία από αυτές τις χρονιές, τότε ανήκεις στο ζώδιο του Τίγρη.

Το κινέζικο ωροσκόπιο λοιπόν ολοκληρώνει τον κύκλο του κάθε δώδεκα χρόνια. Οι πιο πρόσφατες χρονιές του Τίγρη ήταν: 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010. Αν γεννήθηκες σε μία από αυτές τις χρονιές, τότε ανήκεις στο ζώδιο του Τίγρη.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σύμφωνα με την κινέζικη θεωρία των 5 στοιχείων, κάθε ζώδιο έχει πέντε διαφορετικές εκδοχές: Χρυσό (Μέταλλο), Ξύλο, Νερό, Φωτιά και Γη. Αυτά τα στοιχεία εναλλάσσονται με τη σειρά κάθε 60 χρόνια. Φέτος, ο συγκεκριμένος Τίγρης είναι Τίγρης Νερού, κάτι που κάνει τα άτομα που θα γεννηθούν φέτος καλούς οικογενειάρχες και καλούς στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Όσοι έχουν γεννηθεί σε μία από τις Χρονιές του Τίγρη θεωρούνται γενναίοι, ανταγωνιστικοί, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και γοητεία, αλλά και λιγάκι απρόβλεπτοι, ανυπόμονοι και οξύθυμοι. Συνηθίζουν να εκφράζονται με ένταση και υπερβολή και δύσκολα αλλάζουν γνώμη μόλις αποφασίσουν ότι θα κάνουν κάτι. Παράλληλα μαθαίνουν γρήγορα και έχουν πολλά ταλέντα.

Τι σημαίνει η Χρονιά του Τίγρη για το κινέζικο ωροσκόπιο

Παραδόξως, στο κινέζικο ωροσκόπιο όταν είναι η χρονιά ενός συγκεκριμένου ζωδίου, αυτό δεν σημαίνει πως το ζώδιο θα έχει απαραίτητα ιδιαίτερα καλή χρονιά. Αντίθετα, συχνά σημαίνει το ανάποδο: κάπως σαν την επιστροφή Κρόνου στο δυτικό ωροσκόπιο, το ζώδιο της χρονιάς στο κινέζικο καλείται να αποδείξει πως έχει μάθει τα μαθήματά του από προηγούμενα χρόνια. Όσοι ανήκουν στο ζώδιο του Τίγρη φέτος θα έχουν πολλές δυσκολίες που πρέπει να υπερβούν, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ειδικά όσον αφορά τα χρήματα, όσοι ανήκουν στο ζώδιο του Τίγρη καλούνται να ρυθμίσουν το budget τους με προσοχή και να κάνουν έξυπνες επενδύσεις, αποφεύγοντας τις σπατάλες.

Η Χρονιά του Τίγρη όμως προβλέπεται ιδιαίτερα τυχερή για όσους ανήκουν στο ζώδια του Αλόγου, του Χοίρου και του Σκύλου. Τα ζώδια του Αρουραίου, του Φιδιού και του Πιθήκου θα πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά φέτος.

Η Χρονιά του Τίγρη προβλέπεται ιδιαίτερα τυχερή για όσους ανήκουν στο ζώδια του Αλόγου, του Χοίρου και του Σκύλου. Τα ζώδια του Αρουραίου, του Φιδιού και του Πιθήκου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά φέτος.

Μαθήματα wellness από τη Χρονιά του Τίγρη

Ακριβώς όπως και στο δυτικό ωροσκόπιο κάποιες πλανητικές όψεις ευνοούν συγκεκριμένες συμπεριφορές, η Χρονιά του Τίγρη ευνοεί την τόλμη, την αντοχή, την αρσενική ενέργεια yang και όλα όσα συνάδουν με το ζώδιο αυτό. Ακριβώς επειδή ο Τίγρης θεωρείται πολεμιστής και προστάτης, και συνήθως έχει αρκετά μεγάλα αποθέματα ενέργειας, ως τον Ιανουάριο του 2023 οτιδήποτε έχει σχέση με τη γυμναστική και την ευεξία γίνεται λιγουλάκι πιο εύκολο για όλους.

Δες παρακάτω μερικούς τρόπους να «ξυπνήσεις» αυτή την ενέργεια του Τίγρη στη ζωή σου:

Ξεκίνα ημερολόγιο wellness

Aν είσαι από αυτούς που προτού κάνουν το οτιδήποτε θέλουν πρώτα να το σκεφτούν και να το φιλοσοφήσουν (ή αν απλά σου αρέσει το journaling), αυτή είναι μια καλή περίοδος να το αρχίσεις. Κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

«Τι σημαίνει δύναμη για μένα; Τι με κάνει να νιώθω δυνατή από μέρα σε μέρα;».

«Ποια εμπόδια θα ήθελα να υπερβώ όσο αφορά τους wellness στόχους μου;».

«Τι θα με βοηθούσε να κινούμαι περισσότερο σε καθημερινή βάση;».

«Τι θα ήθελα να έχω καταφέρει ως τον Ιανουάριο;».

Γράψε τις απαντήσεις σου με μολύβι, γιατί ενδέχεται να αρχίσουν να αλλάζουν καθώς εξελίσσεσαι.

Βρες τα σημεία που πονάνε / είναι αδύναμα στο σώμα σου

Το ζώδιο του Τίγρη αντιπροσωπεύει όχι μόνο το κουράγιο και την τόλμη, αλλά επίσης και την αντοχή και την τάση να προστατεύει τους αδύναμους. Αν έχεις χρόνιους πόνους, αν αναρρώνεις από κάποια ασθένεια ή χτύπημα, ή απλώς αν πάντα είχες μια μυϊκή ομάδα (π.χ. κοιλιακοί) που ήταν πιο αδύναμη από τις υπόλοιπες, τώρα ήρθε η ώρα να κάνεις focus σε αυτήν.

Ξεκίνα ξαπλώνοντας στο πάτωμα (ή καθισμένη σε μια άνετη θέση) και κάνε ένα εσωτερικό σκανάρισμα του σώματός σου. Τι πονάει; Τι δεν είναι τόσο ευλύγιστο ή δυνατό όσο θα ήθελες; Μόλις βρεις το σημείο που πρέπει να δουλέψεις, αφιέρωσε τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα μόνο σε αυτό.
Ξεκίνα πρώτα με ζέσταμα, μετά με απαλά τεντώματα και τέλος με ασκήσεις ενδυνάμωσης, πρώτα χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματός σου και αργότερα προσθέτοντας βάρη.

Αν έχεις χρόνιους πόνους, αν αναρρώνεις από κάποια ασθένεια ή χτύπημα, ή απλώς αν πάντα είχες μια μυϊκή ομάδα (π.χ. κοιλιακοί) που ήταν πιο αδύναμη από τις υπόλοιπες, τώρα ήρθε η ώρα να κάνεις focus σε αυτήν.

Επέλεξε τρόπους άθλησης/κίνησης που συμπεριλαμβάνουν παιδιά ή κατοικίδια

Το ζώδιο του Τίγρη, ειδικά του Τίγρη του Νερού, είναι εξαιρετικός οικογενειάρχης. Αν νιώθεις πως η ιδέα του να πας μια βόλτα ή να παίξεις κάποιο σπορ αρχικά σου δημιουργεί βαρεμάρα, δοκίμασε να συμπεριλάβεις τα παιδιά σου, ή τετράποδα, στην όλη διαδικασία. Μια βόλτα με τα μικρά στην παραλία ή σε κάποιο πάρκο, λίγο beach volley στο νερό ή φρίσμπι με το σκύλο, θα σε πείσει να σηκωθείς από την πολυθρόνα πιο εύκολα απ’ ό,τι αν το έκανες μόνο για σένα. Αν μη τι άλλο, για τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους και τις χαρούμενες ουρές τους.

Δοκίμασε ασκήσεις που σε βάζουν σε flow

Είτε μιλάμε για yoga, tai chi, είτε για μια οποιαδήποτε αεροβική άσκηση (ναι, και το στατικό ποδήλατο μετράει, απλώς βγάλε τα ρούχα που έχεις κρεμασμένα πάνω του πρώτα), η ενέργεια του Τίγρη αυτό το διάστημα θα βοηθήσει το μυαλό σου να μείνει κάπως πιο ήσυχο και το σώμα σου να μπει πιο εύκολα στη ροή της κίνησης.

Κι αυτό είναι καλό όχι μόνο επειδή η αεροβική άσκηση έχει ένα σωρό θετικά όσον αφορά το κάψιμο λίπους και την ενδυνάμωση της καρδιάς σου, αλλά κι επειδή το μυαλό σου χρειάζεται πού και πού να κάθεται λίγο ήσυχο και να αφήνει το σώμα σου να οδηγεί.

Το ζώδιο του Τίγρη, ειδικά του Τίγρη του Νερού, είναι εξαιρετικός οικογενειάρχης. Αν νιώθεις πως η ιδέα του να πας μια βόλτα ή να παίξεις κάποιο σπορ αρχικά σου δημιουργεί βαρεμάρα, δοκίμασε να συμπεριλάβεις τα παιδιά σου, ή τετράποδα, στην όλη διαδικασία.

Βρες φίλους που σε κρατούν σε εγρήγορση

Λίγος φιλικός ανταγωνισμός κάνει θαύματα. Είτε μετράς βήματα κάθε μέρα και συγκρίνεις το σκορ με τους κολλητούς σου, είτε παίζεις κάποιο ανταγωνιστικό σπορ, φρόντισε να έχεις ανθρώπους στον περίγυρό σου που θα σε παρακινούν να προσπαθήσεις περισσότερο. Το ζώδιο του Τίγρη είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά, και ακόμα κι αν γενικά δεν είσαι ανταγωνιστικό άτομο, φέτος ενδέχεται να γίνεις λιγάκι.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below