Όλα γύρω της μοιάζουν να είναι συντονισμένα στον υπερθετικό βαθμό: η προσπάθεια, η συνέπεια, η επιμονή, οι νίκες, η ταχύτητα, η ευγένεια, η κομψότητα. Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια και μία από τις 10 καλύτερες αυτή τη στιγμή στον κόσμο έχει όλα τα βλέμματα στραμμένα επάνω της. Ποια είναι όμως στ’ αλήθεια η Μαρία Σάκκαρη; Το Marie Claire τη φωτογράφισε πριν από το Australian Open και μίλησε μαζί της για τον ρόλο των αθλητών ως προτύπων, για τις ψυχικές αντοχές, αλλά και τη σχέση της με τη μόδα. Από τον Βασίλη Τσακίρογλου

Φωτογραφίες: ècoute chèrie Επιμέλεια: Louis Portejoie

Μια αποκλειστική φωτογράφηση και συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τη Μαρία Σάκκαρη εν μέσω της προετοιμασίας της για το Αυστραλιανό Open ήταν εκ προοιμίου ένα υπερβολικά φιλόδοξο εγχείρημα. Στο επίπεδο που έχει φτάσει η κορυφαία τενίστρια, σχεδόν αποκλείεται οποιαδήποτε παρέκκλιση από το πρόγραμμά της – ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε τροχιά μέγιστης αυτοσυγκέντρωσης για ένα τόσο σημαντικό τουρνουά. Από την άλλη, το να την ακούς να αυτοβιογραφείται μέσα σε μερικές μόλις φράσεις, με ελάχιστες αλλά τρομακτικά ευθύβολες (τυχαίος ο παραλληλισμός) λέξεις, αποτελεί ανεκτίμητη ικανοποίηση.

«Το τένις, ξεκάθαρα, με διέπλασε, με έκανε αυτό που είμαι σήμερα», λέει. Εξηγώντας αμέσως ότι «ασχολούμαι με το άθλημα από παιδί και αποτελεί κομμάτι της ζωής μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Γεννήθηκα μαχήτρια, το φυσικό μου είναι να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις και αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα μου ταιριάζει, οπωσδήποτε, με την ιδιότητά μου ως επαγγελματία τενίστριας. Και πιστεύω ότι είναι αυτή η μαχητικότητά μου που προσθέτει το κάτι παραπάνω όποτε αγωνίζομαι».

Κι όμως, παρά την αφοσίωσή της στο τένις, παρά τις ασύλληπτα υψηλές απαιτήσεις στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει, ως μέλος πλέον του Top 10 των κορυφαίων τενιστριών στον κόσμο, η Σάκκαρη αποκαλύπτει πρόθυμα γιατί η φωτογράφηση του εξωφύλλου με κομμάτια από την Cruise συλλογή του Dior (την αφιερωμένη στην Ελλάδα) δεν είναι καθόλου τυχαία για έναν επιπλέον λόγο: η ίδια θα είναι ένα από τα πρόσωπα της Dior Watches.

Όπως εξηγεί, «το να είμαι πρέσβειρα του οίκου για μένα είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ανέκαθεν λάτρευα τη μάρκα και έχω φορέσει κομμάτια Dior σε πολλές περιστάσεις. Βρίσκω ότι πάντα υπάρχει κάτι που ταιριάζει στην εκάστοτε υποχρέωσή μου, είτε αυτή είναι μια τελετή απονομής βραβείων είτε η ζωή μου στο δρόμο, καθώς είμαι υποχρεωμένη να ταξιδεύω διαρκώς. Αγαπώ τη μόδα και πάντοτε αναζητώ καινούρια πράγματα που να με κάνουν να νιώθω ευχάριστα φορώντας τα. Από την άλλη, ο Dior είναι ένας οίκος που βρίσκεται σε μόνιμη αναζήτηση του τέλειου και της κομψότητας. Μου αρέσει πολύ που δεν μένει στάσιμος και μονίμως πειραματίζεται, με τρόπο καλλιτεχνικό, κομψό, τονίζοντας τη θηλυκότητα κάθε γυναίκας».

ècoute chèrie Επιμέλεια: Louis Portejoie Τζάκετ, Jeanne Friot. Βερμούδα, Gauchère. Μπότες, GmbH. Ρακέτα του τένις, Wilson. Φόρεμα και κολιέ Dior, Dior Boutique.

Το καλοκαίρι του 2021, η Μαρία ήταν εξάλλου ανάμεσα στους καλεσμένους του οίκου στο Καλλιμάρμαρο, φορώντας δημιουργία της Μαρία Γκράτσια Κιούρι: «Παρευρέθηκα στην επίδειξη και πραγματικά με συνεπήρε η δύναμη της έμπνευσης. Το Παναθηναϊκό Στάδιο σημαίνει πολλά για την πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά και για εμένα, καθώς το νιώθω ως μέρος της ανατροφής μου. Με τον τρόπο του ο γαλλικός οίκος δόξασε τον αθλητισμό ήταν μια πραγματικά συγκλονιστική εκδήλωση. Γι’ αυτό και βρίσκω συναρπαστικές τις προοπτικές που ανοίγονται για εμένα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας. Δεν βλέπω την ώρα να συμμετάσχω στα μελλοντικά εγχειρήματα του Dior και να δω πού θα μπορούσε να μας οδηγήσει αυτή η σχέση».

Εσχάτως, το παγκόσμιο ενδιαφέρον γύρω από το τένις εστίασε στο σίριαλ γύρω από το εάν θα επιτραπεί στον Νο 1 τενίστα του πλανήτη, τον Νόβακ Τζόκοβιτς, να αγωνιστεί στην Αυστραλία. Η Σάκκαρη επιλέγει το «ουδέν σχόλιον» σχετικά. Οχι όμως επειδή διστάζει να εκφράσει δημόσια την άποψή της, αλλά για οικονομία δυνάμεων. Επειδή αυτό ακριβώς επιτάσσει η μέθοδος δουλειάς μιας πρωταθλήτριας, το να παραμένει σταθερά εστιασμένη στη δική της προετοιμασία εν όψει ενός κρίσιμου για την καριέρα της τουρνουά.

«Το τένις είναι ένα σύνθετο σπορ», λέει, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ταχύτητα, ευελιξία, γρήγορες αντιδράσεις, δύναμη και αντοχή – για να αναφέρω μόνο ορισμένα από τα απαιτούμενα προσόντα. Κάποιες φορές ένας αγώνας μπορεί να διαρκέσει κάτω από μισή ώρα, άλλες όμως μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια το τρίωρο. Το τένις είναι πολύ σκληρό άθλημα. Εκεί έξω είσαι μόνη σου και έχεις να αντιμετωπίσεις την πίεση, το άγχος, την κόπωση, την αδρεναλίνη, μεταξύ πολλών άλλων. Νομίζω όμως ότι όλα αυτά τα στοιχεία ήταν που με έκαναν να ερωτευτώ το τένις, η ιδέα ότι κανένα ματς δεν είναι ίδιο, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που σε επηρεάζουν με το που πατάς το πόδι σου στο κορτ».

Μιλώντας για την ευαίσθητη ψυχολογία ενός τενίστα στο κορτ, η κουβέντα έρχεται στο συγκλονιστικό ξέσπασμα της Ναόμι Οσάκα, κορυφαίας τενίστριας στον κόσμο, η οποία τον Ιούλιο του 2021 φώναξε, με τόση δύναμη ώστε να ακουστεί σε ολόκληρη την υφήλιο, «Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει!» («It is OK not to be OK!»). Την ανοιχτή και δημόσια παραδοχή και ακολούθως την απόφασή της να αποσυρθεί από εν εξελίξει τουρνουά, με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν σε καλή ψυχοπνευματική κατάσταση ώστε να αγωνιστεί στο Ρολάν Γκαρός, η Οσάκα την πλήρωσε με χρηματικό πρόστιμο αλλά και αυστηρές επικρίσεις από μια μερίδα του κόσμου, εντός και εκτός τένις. Διαβάστε εδώ όσα είχε πει για ψυχικά αποθέματα των αθλητών στο 3ο MarieClaire Power Trip εδώ.

Για τη Σάκκαρη, όμως, έγινε παράδειγμα για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κάθε αθλήτρια και, γενικότερα, κάθε άνθρωπος που υποφέρει: «Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε εμείς οι αθλητές να μιλάμε για τέτοιου είδους ζητήματα. Η ζωή ενός αθλητή είναι σκληρή και, στο κάτω-κάτω, είμαστε άνθρωποι κι εμείς. Ο κόσμος πρέπει πάντα να το θυμάται αυτό. Όποιος μιλά ανοιχτά, όπως έκανε η Ναόμι, κάνει κι άλλους ανθρώπους να ανοιχτούν, να παραδεχτούν ότι υποφέρουν και έτσι να μπορέσουν ίσως να βρουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται – ή ακόμη και να κάνουν μια διακοπή από τη δράση, για να μην πάθουν υπερκόπωση και καούν».

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Μαρία Σάκκαρη κατέχει τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας στην Ιστορία που γίνεται δεκτή στο κλειστό κλαμπ των δέκα καλύτερων τενιστριών στον πλανήτη. Πανηγυρίζοντας με τον δικό της τρόπο γι’ αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα, έστειλε το εξής μήνυμα μέσω Twitter: «Πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλος είναι ο άθλος μιας γυναίκας που κατορθώνει να φτάσει στο Top 10 σε ηλικία 26 – και όχι 20 ετών. Τότε που κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρω, εγώ και οι άνθρωποι που έχω κοντά μου πιστεύαμε σε εμένα».

Χωρίς να χρειαστεί πάνω από 50 λέξεις στα αγγλικά, η Σάκκαρη σύστησε ξανά τον εαυτό της στο παγκόσμιο κοινό του τένις, από την αρχή.

«Το μεγάλο μου όνειρο είναι να κερδίσω ένα τουρνουά Grand Slam», μας λέει απερίφραστα, παραπέμποντας στις κορυφαίες διοργανώσεις του παγκόσμιου τένις, τα φημισμένα τουρνουά Αustralian Open, Roland Garros στο Παρίσι, το Wimbledon στο Λονδίνο και το US Open.

Ωστόσο, συζητώντας μαζί της αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως ότι όχι μόνο ξέρει μόνο προς τα πού πηγαίνει, αλλά δεν ξεχνά ποτέ από πού ξεκίνησε, ή τι οφείλει στην οικογένειά της, κυρίως στη μητέρα της, την επίσης τενίστρια Αγγελική Κανελλοπούλου:

«Η μαμά μου ήταν ανέκαθεν η Νο 1 υποστηρίκτριά μου, από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό και θεωρώ πως η μητέρα μου αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο μερίδιο απ’ ό,τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα στην καριέρα μου. Διαθέτει την εμπειρία της παίκτριας και έτσι με έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην πορεία μου. Αναζητώ τη δική της συμβουλή όποτε αντιμετωπίζω νέα δεδομένα και χρειάζομαι την καθοδήγηση κάποιου. Επίσης, η μαμά μου έρχεται στους αγώνες και με παρακολουθεί όποτε μπορεί και μου αρέσει πάρα πολύ να την έχω δίπλα μου καθώς ταξιδεύω χώρα σε χώρα, σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε τουρνουά κατά τη διάρκεια της χρονιάς».

Όπως μαρτυρά ο ιδιαίτερος δεσμός της αθλήτριας με τη μητέρα της, το τένις ήταν γι’ αυτήν σχεδόν ζήτημα γονιδίων. «Τους γονείς μου τους αγαπώ βαθιά και ξέρω ότι το να ανατρέφουν μια τενίστρια απαιτεί μεγάλες θυσίες. Είμαι ευγνώμων που εκείνοι με έβαλαν σε έναν δρόμο που με οδήγησε στην εκπλήρωση των ονείρων μου. Επέλεξα το τένις από πολύ μικρή ηλικία. Συγκεντρώθηκα σε αυτό καθώς κατάλαβα πως δεν ήθελα να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Γι’ αυτό και δεν νιώθω πως έχω χάσει πολλά ως έφηβη, ήμουν ευτυχισμένη που μπορούσα να αφοσιώνομαι στο τένις». 

Βέβαια, η συστηματική ενασχόληση με το τένις με την προοπτική της επαγγελματικής καριέρας ως αθλήτριας και με στόχο την απόλυτη κορυφή προϋπέθετε ότι η Σάκκαρη θα ζούσε εκτός Ελλάδας – και μάλιστα από πολύ μικρή. Ακόμη και γι’ αυτό, όμως, εκείνη δεν μετανιώνει, διότι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η ζωή στην Ισπανία όπου χρειάστηκε να μετακομίσω από μικρό κορίτσι ήταν απίθανη και όλα όσα έζησα εκεί με βοήθησαν να γίνω η τενίστρια που είμαι σήμερα. Βέβαια, ως έφηβη που ζεις στο εξωτερικό, σου λείπει η οικογένεια, σου λείπουν οι φίλοι. Ίσως γι’ αυτό τώρα προσπαθώ να περνώ όσο περισσότερο χρόνο μπορώ στην Αθήνα. Εδώ είναι η βάση μου και εδώ προπονούμαι όποτε δεν βρίσκομαι κάπου αλλού στον πλανήτη για αγωνιστικές υποχρεώσεις. Πάντοτε επιστρέφω στην πατρίδα μου και είτε μένω στην Αθήνα, είτε κάνω εκδρομές στα νησιά και αλλού, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μου. Και εννοείται ότι από την Ελλάδα έχω τις καλύτερες αναμνήσεις, από τα παιδικά μου χρόνια και όλα όσα έζησα μεγαλώνοντας ως Ελληνίδα». 

σάκκαρη4

«Πολύς κόσμος παίζει τένις, όμως μόνο ένα απειροελάχιστο ποσοστό έχει το απαιτούμενο δυναμικό για να φτάσει στο Top 6, όπως η Μαρία», μας εξηγεί ο Λόρενς Φράνγκοπαν, μάνατζερ αθλητών τα τελευταία 20 χρόνια και από τα πλέον βασικά πρόσωπα στην ομάδα της Σάκκαρη. «Βλέπω τη ζωή μιας τενίστριας ως μια ακολουθία από μεγάλες θυσίες – και μεγάλες ανταμοιβές. Από βδομάδα σε βδομάδα έρχονται στιγμές που μπορούν να αναδείξουν ή να καταβαραθρώσουν μια παίκτρια – κι αυτό γίνεται όλο το χρόνο. Δεν είναι όλες φτιαγμένες για να αντέξουν σε τέτοια πίεση και γι’ αυτό όσες φτάνουν στην κορυφή είναι επειδή το αξίζουν. Θα έλεγα ότι το ζητούμενο είναι η εσωτερική ισορροπία και η πνευματική δύναμη. Το να μπορείς να αποδίδεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου κάθε εβδομάδα – αλλά και να μην επιτρέπεις στις ήττες να σε επηρεάζουν. Λίγες αθλήτριες μπορούν να το κάνουν αυτό, με συνέπεια, ξανά και ξανά. Οσες όμως το καταφέρνουν μένουν ψηλά για χρόνια».

Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους τενίστες, ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ, έχει πει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του δεν είναι η ήττα, αλλά ο φόβος της ήττας. Και μάλλον ο Ναδάλ θα πρέπει να ξέρει τι λέει. Η μονομαχία με τον εαυτό και τη ροπή να κοιτάζει πίσω, σε ένα κακό αποτέλεσμα, σε μια άτυχη στιγμή, σε ένα στιγμιαίο λάθος, είναι μία από τις πλέον κρίσιμες μάχες που δίνει κάθε τενίστρια, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της καριέρας της. Υπό αυτή την έννοια, η Μαρία Σάκκαρη δεν μπορεί παρά να είναι απορροφημένη στο να τελειοποιεί τον εαυτό της, να γυμνάζει ακατάπαυστα -αλλά με επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα- το σώμα της και να ασκεί το μυαλό της ώστε να εστιάζει μόνο σε ό,τι τη βοηθά να νικήσει.

«Το τένις είναι ένα άθλημα με διαρκείς και αλλεπάλληλες μεταπτώσεις. Τη μία εβδομάδα μπορεί να νικάς σε μια διοργάνωση και την επόμενη να χάνεις στον πρώτο γύρο. Υπάρχουν πολλά συναισθήματα που εκρήγνυνται μέσα σου και τα οποία θα πρέπει να δαμάσεις, κάτι που συχνά είναι δύσκολο. Όμως, όσο περισσότερο παίζεις τόσο περισσότερο συνηθίζεις. Εγώ προσπαθώ να μην αφήνω τις ήττες να με επηρεάζουν, καθώς γνωρίζω ότι πάντοτε θα υπάρξει επόμενη ευκαιρία να κερδίσω. Οπότε, αμέσως μόλις τελειώσει ένα τουρνουά, επιστρέφω στο γήπεδο και προσπαθώ να γίνω καλύτερη, να βελτιώσω τα σημεία όπου υστερώ, ώστε να είμαι έτοιμη για το επόμενο ματς».

Το 2021 ήταν, αναμφίβολα, μια χρονιά-ορόσημο για την αθλήτρια, καθώς κατάφερε να κερδίσει το εισιτήριο για το Top 10. «Το 2021 πέρασα για πρώτη φορά σε ημιτελικό ενός τουρνουά Grand Slam, στο Roland Garros. Αυτό ήταν ένα κρίσιμο σημείο για εμένα και χαίρομαι πολύ που κατάφερα να κλείσω μια τόσο καλή χρονιά με άλλη μία επιτυχία, φτάνοντας στους τελικούς του WTA Tour στο Μεξικό».

ècoute chèrie Επιμέλεια: Louis Portejoie

Παράλληλα, ενσαρκώνοντας, αφενός την «αριστοκρατική» αίγλη του τένις και αφετέρου τα δικά της δυναμικά ενδιαφέροντα, η Σάκκαρη έχει συνδέσει το όνομά της με μία από τις πλέον εμβληματικές premium αλλά και σπορτίφ εταιρείες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, την Porsche.

«Είμαι πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με κάποια συγκεκριμένα brand – και η Porsche ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτά. Με κάνει υπερήφανη που συνδέομαι με ένα όνομα ταυτόσημο με την τεχνολογική -και όχι μόνο- υπεροχή. Η οδήγηση είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και έχω πάθος με τα αυτοκίνητα, γι’ αυτό και όταν είμαι στην πατρίδα και κινούμαι με τη δική μου Porsche, νιώθω πραγματικά ζωντανή. Η αίσθηση της μετακίνησης με ένα τόσο προηγμένο όχημα δεν συγκρίνεται με τίποτα παρόμοιο και γι’ αυτό νιώθω τυχερή που μπορώ να πηγαινοέρχομαι από το σπίτι μου στην προπόνηση καθημερινά με ένα τέτοιο αυτοκίνητο, που συνδυάζει την αδρεναλίνη με την ασφάλεια. Επιπλέον, είναι μια μάρκα που ωθεί τους ανθρώπους να επιδιώκουν την εκπλήρωση των ονείρων τους, οπότε γι’ αυτό και μόνο προαισθάνομαι ότι έχουμε πολλά να κάνουμε από κοινού με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Νιώθω ότι η Porsche, ακριβώς επειδή όσοι σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα αυτοκίνητά της αναζητούν την τελειότητα, στηρίζει κι εμένα, καθώς ταξιδεύω προς την κορυφή».

Την ημέρα που γράφεται αυτό το κείμενο, η Μαρία έχει προκριθεί στο Australian Open, ενώ αύριο το επόμενο παιχνίδι της στον δεύτερο γύρο. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ένα είναι σίγουρο: το 2022 θα είναι η χρονιά της. Η Sakkatack, όπως αυτοσυστήνεται στο Instagram, εκεί όπου μοιράζεται μαζί μας στιγμές από τις προπονήσεις, τα τουρνουά αλλά και την ανθρώπινη πλευρά μιας κοπέλας της ηλικίας της, δηλαδή χαρούμενες φωτογραφίες με φίλους και με τον σύντροφό της Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είναι μια αθλήτρια που μας έχει κάνει ήδη εξαιρετικά υπερήφανους. Εκείνη φυσικά είναι αποφασισμένη και προορισμένη για πολλές ακόμη νίκες: «Το τένις με έχει μάθει ότι πρέπει να αρπάζεις τις ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιάζονται στη ζωή σου. Το τένις είναι ένα παιχνίδι στο οποίο μία και μόνη στιγμή δισταγμού μπορεί να σου στερήσει τα πάντα. Ετσι, αν πιστεύεις σε κάτι και στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις, πρέπει να κάνεις πάντα αυτό που σου λέει η καρδιά σου. Και να τα δίνεις όλα».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Marie Claire τεύχος 391, Φεβρουάριος 2022.

Στις κεντρικές φωτογραφίες του θέματος: Φόρεμα και κολιέ Dior, Dior Boutique (εξώφυλλο),
Τζάκετ, Georgia de Gaercia, τζιν παντελόνι Hermès, Hermès Boutique.
Χτένισμα: Natsumi Ebiko Μακιγιάζ: Valentine Doorman.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below