Η Άννα Μενενάκου θα περάσει τα φετινά της Χριστούγεννα στην Αθήνα. Θα μοιράσει το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένεια και τους φίλους της αλλά και την θεατρική της οικογένεια. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύει για 4η συνεχή χρονιά στην ίδια παράσταση. Αναφέρομαι στο “Δείπνο Ηλιθίων” που ανεβαίνει στο Θέατρο Κάππα, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Παπαδόπουλου. Παράλληλα με το θέατρο, την απολαμβάνουμε και μέσα από την τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 “Αν ήμουν πλούσιος”.

Όταν δεν δουλεύει της αρέσει να βλέπει ωραίες σειρές -αυτή την περίοδο έχει κολλήσει με το The Crown– και να κάνει yoga. “Μου αρέσει πολύ η yoga. Όχι μόνο σαν άσκηση, αλλά σαν φιλοσοφία ζωής. Δυστυχώς λόγω δουλειάς δεν την κάνω όσο θα ήθελα, άλλα όταν βρω το χρόνο μου αρέσει πολύ” εξηγεί στο Marie Claire. Αυτό ίσως είναι κι ένα από τα μυστικά της ωραίας εξωτερικής της εμφάνισης στην οποία όμως δεν δίνει και μεγάλη βαρύτητα. Παρακάτω θα καταλάβεις γιατί.

Σίγουρα το να είσαι τόσα χρόνια στην ίδια παράσταση σημαίνει ότι είναι μια επιτυχημένη δουλειά. Από την άλλη, τα τόσα πολλά χρόνια στην ίδια δουλειά σε εξελίσσει σαν ηθοποιό;

Το “Δείπνο Ηλιθίων” είναι ένα σπουδαίο έργο, που διατηρεί αμείωτη την αγάπη του κόσμου για 4η χρονιά και εγώ έχω την ευκαιρία να συνυπάρχω με συναδέλφους που εκτιμώ και σαν καλλιτέχνες και σαν ανθρώπους. Σε ότι αφορά το αν με εξελίσσει σαν ηθοποιό, η απάντηση είναι σαφέστατα θετική. Όταν καλείσαι να ενσαρκώσεις ένα χαρακτήρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα , περνάς από το επίπεδο της ενσάρκωσης, στο επίπεδο της συμβίωσης μαζί του. Μέσα από αυτή τη συμβίωση, έχεις τη δυνατότητα να προσθέτεις στοιχεία του εαυτού σου σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό αλλά και να παίρνεις μαθήματα από το ρόλο σου. Φυσικά όλα αυτά μέσα στο μέτρο του χαρακτήρα που φιλοξενείς. Άλλωστε η εξέλιξη δεν είναι πάντα θέμα αλλαγής.

Τι μαθήματα έχεις πάρει εσύ από αυτή την ιστορία που ξεδιπλώνεται στην παράσταση;

Ότι οι άνθρωποι που σπεύδουν να φορέσουν “ταμπέλες” σε άλλους ανθρώπους το κάνουν κυρίως για να στρέψουν την προσοχή μακριά από τους ίδιους και τα προβλήματα τους. Το να μειώνεις έναν άνθρωπο δεν σου προσθέτει αξία. Είναι πιο εύκολο να βαφτίσουμε κάποιον “ηλίθιο” για παράδειγμα -δανείζομαι τον όρο της παράστασης-, από το να προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε αυτό που θέλουμε. Είναι πιο εύκολο να γκρεμίζουμε από το να χτίζουμε, να τιμωρούμε από το να συγχωρούμε. Άλλα κάτι άλλο, πολύ σημαντικό, είναι ότι ακόμα και η ηλιθιότητα είναι υποκειμενική. Αν βάλεις ας πούμε ένα μονοθέσιο της Formula 1 να τρέξει στο ράλι Ακρόπολης, δεν θα ξεκινήσει καν. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν είναι καλό αυτοκίνητο; Το κάθε πράγμα είναι καλό, εκεί που ταιριάζει.

Θα δανειστώ κι εγώ τον όρο της παράστασης. Έχεις φερθεί ποτέ με «ηλίθιο» τρόπο σε κάποιον; 

Ναι στον εαυτό μου, δίνοντας χώρο και χρόνο σε ανθρώπους που δεν έπρεπε.

Για σένα παίζει ρόλο η εξωτερική εμφάνιση; Αρχικά, πόσο υπολογίζεις σε αυτήν λόγω της δουλειάς σου κι έπειτα αναφορικά με τον σύντροφο ή ακόμα και τους ανθρώπους που επιλέγεις για φίλους. Δίνεις βαρύτητα σε αυτό;

Η εξωτερική εμφάνιση είναι σαν το πτυχίο. Μπορεί να σου ανοίξει μια πόρτα αλλά δεν θα σε βάλει μέσα σε αυτή. Στη δουλειά μας καμιά φορά είναι και μειονέκτημα, γιατί μπορεί να σου στερήσει την ευκαιρία να ενσαρκώσεις πιο ιδιαίτερους ρόλους. Αναφορικά με σύντροφο και φίλους εννοείται πως όχι και δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο, να διαλέγει φίλους με βάση την εμφάνιση τους. Οι φιλίες και οι έρωτες δεν έχουν κριτήρια επιλογής. Απλά συμβαίνουν.

Η συνεργασία με τον Σπύρο Παπαδόπουλο είναι από μόνη της σχολείο;

Μόνο σχολείο; Ο Σπύρος είναι μια μοναδική περίπτωση τόσο ηθοποιού όσο και ανθρώπου. Η συνεργασία μαζί του αλλά και η συνύπαρξη γενικά, είναι για μένα ευλογία. Είναι ένας άνθρωπος που δεν χωράει εύκολα σε λέξεις, οπότε δεν θα πω κάτι περισσότερο.

Τα χρήματα τι ρόλο παίζουν στη δική σου ζωή;

Είναι ένα μέσο για να περνάω καλά. Με το καλά εννοώ άνετα. Δεν είμαι της σπατάλης και ειδικά στη δουλειά μας που είναι ιδιαίτερα επισφαλής και να ήθελα να είμαι σπάταλη δεν θα μπορούσα. Δυστυχώς οι άνθρωποι επιλέγουμε να γινόμαστε σκλάβοι των εφευρέσεων μας σε βαθμό που επιλέγουμε την ευημερία τους κόντρα στη δική μας. Προσπαθώ να κάνω το αντίθετο.

Ο τρόπος που μεγάλωσες σε έκανε να είσαι πιο συγκρατημένη με τα λεφτά σου;

Ο τρόπος που μεγάλωσα με έχει μάθει πως ότι δεν έχω, δεν το χρειάζομαι και ότι αποκτώ να το εκτιμώ και να το χαίρομαι για όσο θα το έχω.

Αν ήσουν πλούσια τι θα έκανες;

Το εννοείς «Αν»; Έχω την υγεία μου, κάνω μια δουλειά που λατρεύω, η οικογένεια μου είναι καλά, ο αγαπημένος μου δίπλα μου και οι φίλοι μου κοντά μου. Φαντάζεσαι μεγαλύτερο πλούτο από όλα αυτά;

Εκτός από τη δική σας σειρά, βλέπεις κάτι άλλο στην τηλεόραση; Netflix ίσως;

Όταν μπορώ ναι παρακολουθώ τις ελληνικές σειρές, μου αρέσουν οι Έλληνες ηθοποιοί και χαίρομαι που γίνονται πάλι δουλειές στην τηλεόραση. Ξεχώρισα το Έτερος Εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια, είναι μια σειρά που πραγματικά θα ήθελα να είμαι μέρος της. Αυτό το διάστημα έχω κολλήσει με το The Crown.

Αν έπαιζες στις Άγριες Μέλισσες ποιο ρόλο θα ήθελες να έχεις;

Όλοι οι ρόλοι σε αυτή σειρά έχουν την τύχη να εκφράζονται μέσα από πολύ ταλαντούχους συναδέλφους που κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά.

Κατάγεσαι από τη Μάνη. Τι αναμνήσεις έχεις από τον τόπο σου; 

Τις κλασσικές αναμνήσεις της πολύ παιδικής μου ηλικίας. Γιαγιά, αυλές, χρώματα, παιχνίδια.

Θα μπορούσες να ζήσεις εκεί μεγαλώνοντας;

Αν θα μπορούσα να ζήσω εκεί δεν μπορώ να στο απαντήσω αυτή τη στιγμή, πάντως η ιδέα της απομόνωσης και η ενασχόληση μου με τη γη είναι κάτι που με ιντριγκάρει πολύ όσο ωριμάζω.

Το όνειρο της οικογένειας υπάρχει στο μυαλό σου;

Σαν όνειρο ναι. Όχι σαν αυτοσκοπός. Αν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες και ο άνθρωπος επίσης, ναι είναι κάτι στο οποίο θα τασσόμουν με μεγάλο πάθος.

Παλαιότερα είχες δηλώσει ότι δεν είσαι υπερ της συγκατοίκησης. Είναι κάτι που πιστεύεις ακόμα;

Όχι. Όπως σου είπα και πριν το κάθε πράγμα είναι καλό εκεί που ταιριάζει. Είναι κάτι που πλέον θα το συζητούσα και θα το έκανα και χαίρομαι για αυτό. Και ο λόγος που χαίρομαι είναι γιατί είμαι σε θέση να ανακαλώ τις πεποιθήσεις του παρελθόντος μου, όταν υπάρχει λόγος και όταν οι συνθήκες είναι σωστές. Θέλω να είμαι ανοιχτή στο να αλλάζω απόψεις όταν γνωρίζω ανθρώπους που με κάνουν να θέλω να αλλάξω και όταν λέω αλλάξω, εννοώ να εξελίξω αυτό που είμαι.

Φωτογραφίες: Γιώργος Κασαπίδης
Make up/hair stylist: Ελένη Παιρακταρίδου