Είναι πολλές οι έρευνες που έχουμε διαβάσει για τον διαδικτυακό εθισμό, αλλά κάτι που απασχολεί πολύ επίσης τα τελευταία χρόνια είναι το cyber sex, δηλαδή η εικονική ερωτική συνεύρεση μεταξύ δύο ατόμων στο internet. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια, που έχει εξελιχθεί η virtual εικόνα και η προηγμένη μορφή της στο cyber sex, οι άνθρωποι έρχονται σε ερωτική επαφή ο ένας με τον άλλο χρησιμοποιώντας κάμερες, φτάνοντας σε οργασμική κορύφωση με αυτοϊκανοποίηση και βιώνοντας την ηδονή δίχως να έρθουν σε σωματική επαφή μεταξύ τους, κρυμμένοι στην ανωνυμία τους.

Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi)

To χειρότερο είναι το γεγονός ότι παιδιά και έφηβοι αναπτύσσουν επίσης εθισμό στο διαδικτυακό σεξ και συχνότερα από ό, τι οι περισσότεροι πιστεύουν. H Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), κλινική εγκληματολόγος , σύμβουλος οικογένειας και υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Essex, αναλύει στο marieclaire.gr τα πάντα για το φαινόμενο του cybersex addiction.

 

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο Cybersex Addiction;

Mε τον όρο διαδικτυακό σεξουαλικό εθισμό (Internet Sex Addiction ή Cybersex Addiction) αναφερόμαστε σε μία συγκεκριμένη υποκατηγορία διαδικτυακού εθισμού. Εκτιμάται ότι 1 στους 5 διαδικτυακά εθισμένους ασχολούνται με κάποια μορφή διαδικτυακής σεξουαλικής δραστηριότητας (κυρίως παρακολουθώντας online πορνογραφικό ή με την ανταλλαγή υλικού σεξουαλικού περιεχομένου).

Προειδοποιητικά σημάδια του Cybersex Addiction:

  • Ο περισσότερος χρόνος μέσα στη μέρα ξοδεύεται σε chat rooms και σε ανταλλαγή μηνυμάτων με μοναδικό σκοπό την εύρεση διαδικτυακού σεξ (cybersex).
  • Αίσθηση απορρόφησης κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο που σκοπό έχει την αναζήτηση διαδικτυακών ερωτικών συντρόφων.
  • Συχνή χρήση ανώνυμης επικοινωνίας για την εκπλήρωση σεξουαλικών φαντασιώσεων οι οποίες δεν εκπληρώνονται στην πραγματική ζωή.
  • Μεγάλη προσμονή για την επόμενη online περιήγηση με την προσδοκία ότι το άτομο θα βρει σεξουαλική διέγερση ή ικανοποίηση από αυτήν.
  • Συχνή εναλλαγή από το διαδικτυακό στο τηλεφωνικό σεξ.
  • Απομάκρυνση από τα αγαπημένα πρόσωπα.
  • Απόσυρση από άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Όσο και να θέλουμε να συμπεράνουμε ότι αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν μόνο τους ενήλικες στην κοινωνία μας, πρέπει να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσσουν επίσης εθισμό στο διαδικτυακό σεξ- και συχνότερα από ό, τι οι πιο πολλοί πιστεύουν. Συγκεκριμένα, το 93% των αγοριών και το 62% των κοριτσιών εκτίθενται σε διαδικτυακή πορνογραφία πριν από την ηλικία των 18 ετών. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν ζητούν βοήθεια μέχρι αργότερα στη ζωή τους, όταν ο εθισμός έχει προκαλέσει ως αποτέλεσμα σημαντικές διαταραχές στη ζωή τους.

Κύριως βλέπουμε να συμβαίνει με έφηβες κοπέλες που εμπορευματοποιούν τα σώματά τους. Το αντιλαμβάνονται πιστεύεις;

Τα ευρήματα των πρώτων ερευνών γύρω από το φαινόμενο δείχνουν ότι τα αγόρια είναι πιο πιθανό να δουν διαδικτυακή πορνογραφία (cyberporn), ενώ τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε ερωτική συνομιλία και αρκετές φορές με αγνώστους. Με άλλα λόγια, τα αγόρια αναζητούν πορνογραφία, τα κορίτσια αναζητούν σχέση.

Ένα στα πέντε έφηβα κορίτσια έχουν αποκτήσει συνειδητά πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό που βρίσκεται στο διαδίκτυο ή έχουν προχωρήσει στην ανταλλαγή και τη διανομή δικών τους φωτογραφιών ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.

Η ψευδαίσθηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο δίνει σε αυτά τα κορίτσια ένα εικονικό θάρρος για επίδοση σε σεξουαλικές πράξεις για τις οποίες δεν νιώθουν έτοιμες να προχωρήσουν στην πραγματική τους ζωή. Δεν είναι σε θέση να το αντιληφθούν γιατί κανείς δεν κάθισε να συζητήσει μαζί τους για τέτοια πράγματα, για την ελληνική κοινωνία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ακόμα ταμπού πόσο δε μάλλον η ψηφιακή σεξουαλική παιδεία.

Ένα στα πέντε έφηβα κορίτσια έχουν αποκτήσει συνειδητά πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό που βρίσκεται στο διαδίκτυο ή έχουν προχωρήσει στην ανταλλαγή και τη διανομή δικών τους φωτογραφιών ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.

Το βλέπουμε και σε άλλες ηλικίες;

Σε σπάνιες περιπτώσεις. Το φαινόμενο συντάται στην συντριπτική του πλειοψηφία σε προέφηβους και έφηβους.

Πώς ξεκινά αυτή η διαδικτυακή απελευθέρωση;

Από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ψηφιακή παιδεία. Οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να στρουθοκαμηλίζουν και να αρχίσουν να προετοιμάζουν τα παιδιά τους για έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από εκείνον που μεγάλωσαν οι ίδιοι.

Όταν όλα τα μουσικά hits και τα video clips έχουν να κάνουν με το πώς να βρεις αγόρι, πώς να είσαι σέξι χορεύοντας προκλητικά στο Tik Tok και το πώς η εικόνα σου συνδέεται με την επιτυχία αντιλαμβάνεστε ότι η πλύση εγκεφάλου αρχίζει από νωρίς για τα κορίτσια. Την ίδια στιγμή τα αγόρια λαμβάνουν τα ίδια μηνύματα, καλλιεργώντας την κουλτούρα της κακομεταχείρισης των κοριτσιών. Ένα κορίτσι που δεν σέβεται τον εαυτό του, δεν αξίζει τον σεβασμό, άρα του συμπεριφέρομαι σαν σκουπίδι.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται σε όλο αυτό;

Mερικές φορές το υλικό σεξουαλικού περιεχομένου που ανταλάσσεται μεταξύ των εφήβων γίνεται για πλάκα, άλλες φορές όμως γίνεται με σκοπό τον εκβιασμό και την παρενόχληση.

Από την εμπειρία μου και την καθημερινή μου επαφή με τους νέους, σχεδόν οι μισοί μου από αυτούς μου έχουν αποκαλύψει ότι έχουν κάνει διαδικτυακό σεξ και αρκετοί από αυτούς με αγνώστους που γνώρισαν στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τον εθισμό, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι το διαδικτυακό πορνό διεγείρει τα κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου δραματικά, αυξάνοντας την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται τόσο με τη σεξουαλική διέγερση όσο και με τη κατάχρηση τοξικών ουσιών. Με τον καιρό, ο χρήστης του διαδικτύου δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του με αποτέλεσμα να διεγείρεται μόνο από εικόνες και αλληλεπιδράσεις στην οθόνη και να μειώνεται η φυσική σεξουαλική του ανταπόκριση. Ο διαδικτυακός σεξουαλικός εθισμός έχει τη δυνατότητα να βλάψει τη συναισθηματική, ψυχολογική νευρολογική σεξουαλική και σχεσιακή ευημερία μιας ολόκληρης γενιάς νέων.

Επιπλέον, η χρόνια έκθεση σε σεξουαλικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο έχει οδηγήσει πολλούς εφήβους να πιστεύουν ότι η πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα είναι φυσιολογική. Είναι πλέον κοινό για το στοματικό σεξ να θεωρείται το νέο φιλί και τα κορίτσια να στέλνουν γυμνές φωτογραφίες τους μέσω εφαρμογών σε αγόρια για να εκδηλώσουν με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον τους.

Μπορούν να μπουν όρια και πώς;

Τα όρια μπαίνουν από μικρή ηλικία και μαθαίνονται κυρίως από την οικογένεια αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Κάποια από τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για προφυλάξουν τα παιδιά τους είναι τα εξής:

1. Eπιβλέψτε τα παιδιά σας όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο: Η επίβλεψη των παιδιών δεν συνδέεται με την εμμονική παρακολούθησή τους ούτε με τα προγράμματα γονικού ελέγχου. Η χρήση φίλτρων, δεν συνεπάγεται αυτόματα με την προστασία των παιδιών σας στο διαδίκτυο. Ένας γονέας οφείλει να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το παιδί του και να χτίζει μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα απόπειρας διαδικτυακής αποπλάνησης στις οποίες τα παιδιά σώθηκαν λόγω του ότι μίλησαν άμεσα στους γονείς.

2. Μίληστε στα παιδιά σας για ζητήματα σεξουαλικού περιεχομένου, όχι απλά μία ή δύο φορές αλλά να έχετε μία τακτική και συνεχή επικοινωνία μαζί τους. Πολλοί γονείς έχουν κάνει μία βιαστική συζήτηση για αυτά τα ζητήματα με τα παιδιά τους και θεωρούν ότι μετά από αυτήν θα είναι όλα καλά και τα παιδιά τους προστατευμένα. Μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς σχετικά με τα σεξουαλικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους εφήβους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.

3. Εάν κάποιος από τους εφήβους σας έχει εθιστεί στο διαδικτυακό πορνό, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία. Τα περισσότερα άτομα που εθίζονται στην πορνογραφία δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον εθισμό από μόνα τους. Μην αγνοείτε το πρόβλημα ελπίζοντας ότι κατά κάποιον τρόπο θα εξαφανιστεί από μόνο του. Βοηθώντας το παιδί σας να διαχειριστεί τον εθισμό από νωρίς, και όχι αργότερα στη ζωή, θα το βοηθήσετα να προλάβει επικείμενες αρνητικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει ως ενήλικας.

Μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς σχετικά με τα σεξουαλικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους εφήβους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς να κάνει προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Στους όρους της κάθε εφαρμογής αναφέρεται η εκάστοτε νόμικη ηλικία χρήσης. Ωστόσο, αυτό που συμβουλεύω πάντα είναι ότι οι αριθμοί δεν παίζουν ρόλο. Η βιολογική ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Μπορεί κάποιος να έχει ένα 15χρονο παιδί που να σκέφτεται ως ένας ώριμος ενήλικας και ένα 25χρονο παιδί να σκέφτεται σαν ένα 10χρονο.

Υπάρχει κάποια άλλη παρόμοια τεχνολογική “τάση” που θα μας απασχολήσει ή που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο το καλοκαίρι;

To OnlyFans είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα και εφαρμογή στην οποία οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν μέσω μίας μηνιαίας συνδρομής για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο (φωτογραφίες, βίντεο, live-streams). Το περιεχόμενο δημιουργείται κυρίως από YouTubers, fitness trainers, μοντέλα, content creators, δημόσιες φιγούρες για να προωθήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ως νόμιμη ηλικία χρήσης της εφαρμογής oρίζεται αυτή των 18 ετών και άνω.

H συγκεκριμένη εφαρμογή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και η χρήση της διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και ιδιαίτερα από ανθρώπους που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ.

Σχετική έρευνα κατέδειξε ότι τα hashtags #Nudes4Sale ή #buymynudes δημιουργούνταν από ανήλικα κάτω των 18 ετών τα οποία αναρτούσαν γυμνές φωτογραφίες τους ή βίντεο σε πλατφόρμες όπως το OnlyFans, το Twitter και το Snapchat premium για να βγάλουν χρήματα ή να κερδίσουν δώρα.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below