«Σήμερα θέλω να σας πω τη δική μου ιστορία. Βιώσα σεξουαλική, λεκτική και σωματική στη δουλειά από τον εργοδότη μου. Εκεί που σκέφτεσαι πως δεν θα συμβεί σε εσένα, αρχίζεις να δέχεσαι απρεπή και σεξιστικά σχόλια και πιστεύεις ότι με λόγια του τύπου ”δεν σου επιτρέπω”, ”μην μου ξαναμιλήσεις έτσι” ότι όλα θα τελειώσουν. Δεν τελειώνουν γίνονται χειρότερα. Η σιωπή μας, η ανοχή μας, ο φόβος μας είναι η δύναμή τους. Εγώ αποφάσισα να μιλήσω και να τον καταγγείλω με πολύ φόβο και πολλή αγωνία. Δεν σας κρύβω ότι πολλοί άνθρωποι είπαν «πού πας να μπλέξεις, μην το τραβήξεις άλλο, είμαστε μικρή κοινωνία, πού θα βρεις δουλειά μετά; Άστο να περάσει. Μα καλά δεν φοβάσαι; Αυτός είναι καρχαρίας, θα σε φάει ρε ψαράκι».

Η σιωπή μας, η ανοχή μας, ο φόβος μας είναι η δύναμή τους.

»Ξέρετε τι μου δημιούργησαν αυτές οι απαντήσεις; Φόβο, τεράστιο φόβο. Θα φοβόμουν πολύ περισσότερο αν δεν μπορούσα να μιλήσω για αυτό που μου συνέβη. Ξέρω ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα που βιώνουν κάποιου είδους βία. Ενδοοικογενειακή, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, όπως και να λέγεται, η βία είναι βία. Μίλησα λοιπόν, βγήκα μπροστά, βρέθηκα στην αίθουσα δικαστηρίου και έτρεμα ολόκληρη, το στομάχι μου ήταν κόμπος, τα χέρια μου ήταν μούσκεμα, η καρδιά μου ένιωθα πως θα σπάσει, τα μάτια μου έτρεχαν ασταμάτητα, η ανάσα μου ήταν κομμένη, η φωνή μου έτρεμε, μίλησα όμως, τα είπα όλα και δικαιώθηκα! Δικαιώθηκα ναι, γιατί τώρα πια θα μπορώ να κοιμάμαι όπως πριν, θα μπορώ να κοιτάω στα μάτια ξανά όλους εκείνους τους παλιούς μου συνεργάτες που είχαν μπει στην μέση για το ποιος λέει την αλήθεια, για αυτούς που ήξεραν τι γινόταν και ο φόβος τους μην χάσουν την εργασία τους δεν τους άφηνε να μου συμπαρασταθούν. Το αποτέλεσμα της δίκης δικαίωσε εμένα και όλους εσάς που έχετε περάσει κάτι αντίστοιχο. Εύχομαι να μάθουμε να μιλάμε όλοι και όλες και να μάθουμε και στα παιδιά μας να μιλάνε. Μην φοβάστε, εκείνοι να φοβούνται. Εκείνοι οι δειλοί που νομίζουν πως έχουν δικαίωμα πάνω στο σώμα μας και την ψυχή μας. Να μιλάτε, δεν είστε μόνες!»

«Πού πας να μπλέξεις, μην το τραβήξεις άλλο, είμαστε μικρή κοινωνία, πού θα βρεις δουλειά μετά; Άστο να περάσει. Μα καλά δεν φοβάσαι; Αυτός είναι καρχαρίας, θα σε φάει ρε ψαράκι»

Αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις που αποτύπωσε η Ιωάννα σε ένα χαρτί, την αμέσως επόμενη ημέρα του δικαστηρίου στο οποίο δικαιώθηκε, ενώ παρακάτω εξιστορεί τα γεγονότα στο Marie Claire, μιλά για τα συναισθήματα που βίωσε και βιώνει και τονίζει πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε σε ανάλογες περιπτώσεις. Ζώντας στην κλειστή κοινωνία ενός νησιού, με τη ζωή του καθενός και της καθεμιάς να βρίσκεται στο μικροσκόπιο και ούσα έγκυος, βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει τον εργοδότη της που την παρενόχλησε σεξουαλικά. Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021, όταν η 25χρονη τότε γυναίκα είδε μια διαφορετική αντιμετώπιση από τον έναν εργοδότη της οικογενειακής επιχείρησης στην οποία εργαζόταν. Aρχικά υπήρξε λεκτική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα, δηλαδή ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις, ανεπιθύμητα ή προσβλητικά φλερτ, υπονοούμενα καθώς και σεξουαλικά αστεία και σχόλια, που κατέληξε σε φυσική συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης, δηλαδή σε ανεπιθύμητη φυσική επαφή με σεξουαλικό τρόπο (στη συγκεκριμένη περίπτωση στο άγγιγμα των οπισθίων).

Όταν η Ιωάννα σκεφτόταν πως ήθελε να καταγγείλει τον εργοδότη της και όσο εξιστορούσε στους συναδέλφους και στον περίγυρό της τα γεγονότα, λάμβανε μια άρνηση και όλοι της έλεγαν πως δεν μπορούσε να τα βάλει μαζί του. Εκείνος ήταν καρχαρίας κι εκείνη ένα ψαράκι, άκουγε χαρακτηριστικά. Τότε εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ενημέρωση του έργου Safe at Work που υλοποιήθηκε μεταξύ 2022-2024 έχοντας ως στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και την ενίσχυση του προστατευτικού πλαισίου με εμπειρικά δεδομένα και προτάσεις πολιτικής. Στο πλαίσιο του έργου εντάσσεται και η υπηρεσία “Speak Out” που πραγματοποιήθηκε από την ActionAid σε συνεργασία με τον Οργανισμό Women On Top για την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης και δικαστικής εκπροσώπησης για γυναίκες που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Τότε ήταν που αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγγελία και να φτάσει την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Το δικαστήριο είχε πάρει δύο αναβολές συνολικά, αλλά στις 18 Απριλίου 2024 η Ιωάννα δικαιώθηκε σε ποινικό δικαστήριο. Στην εν λόγω υπόθεση είχε υποβληθεί έγκληση από την ίδια, αλλά έχει γίνει και αντίθετη μήνυση από τον φερόμενο ως δράστη.

Η Άννα Παπανικολάου, δικηγόρος του Speak Out και του Women on Top, είπε για την επιζήσασα Ιωάννα: «Η ενδυνάμωση της εργαζόμενης – μηνύτριας και η σωστή καθοδήγηση από την ομάδα του Speak Out, από την πρώτη στιγμή έως και δύο χρόνια μετά, την βοήθησαν να υπερβεί προσωπικούς και κοινωνικούς φραγμούς, γεγονός που, σε συνδυασμό με τον επιστημονικό νομικό χειρισμό, οδήγησαν στην καταδίκη του κατηγορουμένου και προσέθεσαν μια ακόμη δικαστική απόφαση στη νομολογία. Είναι αισιόδοξο και ενδεικτικό της προσπάθειας που γίνεται σε όλα τα επίπεδα, ότι η αξιοποίηση εργαλείων όπως το πρόγραμμα Speak Out βοήθησε να αντισταθμιστούν οι συνήθεις δυσχέρειες, π.χ. η οικονομική δυσκολία και η ελλιπής ενημέρωση και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, που εμποδίζουν πολλά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να καταφύγουν στη δικαιοσύνη».

Τη σημασία όλων των παραπάνω αναδεικνύουν και οι φορείς υλοποίησης των πρωτοβουλιών που προστατεύουν τις επιζώσες περιστατικών βίας. «Πολλές γυναίκες παρενοχλούνται σχεδόν καθημερινά, κατ’ εξακολούθηση και με ποικίλους τρόπους στην εργασία τους και οι συνέπειες εγγράφονται στο σώμα, το μυαλό και τον ψυχισμό τους. Η δημιουργία και η προστασία ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί ευθύνη συλλογική και διασφαλίζεται από τις δράσεις όλων μας», δηλώνει η Εύα Πολυζωγοπούλου, Γενική Διευθύντρια της ActionAid στην Ελλάδα. Από την πλευρά της, η Στέλλα Κάσδαγλη, συν-ιδρύτρια του Women On Top, τονίζει ότι «οι παράγοντες που αποθαρρύνουν τις γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση να αναζητήσουν δικαίωση είναι πολλοί, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να πληθύνουν οι προσπάθειες που τις υποστηρίζουν να υπερβούν τα εμπόδια αυτά».

Σε πρώτο πρόσωπο: Η περιγραφή της Ιωάννας στο Marie Claire, για τη σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε στην εργασία της

Τον Μάρτιο του 2021 και όταν ήμουν 25 ετών, έπιασα δουλειά σε ένα mini market της περιοχής μου. Εργαζόμουν στο ταμείο, γέμιζα ράφια αλλά και στη συσκευασία χύμα προϊόντων (όπως όσπρια, άλευρα, ξηρούς καρπούς κ.ά). Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και ήταν ανοιχτή από Δευτέρα εώς Σάββατο 8 π.μ – 4 μ.μ τις καθημερινές και εώς τις 3 μ.μ το Σάββατο. Αρχές καλοκαιριού κάποιες κοπέλες από τη δουλειά, πρότειναν τα Σάββατα να πηγαίνουμε για φαγητό κοριτσοπαρέα στο χωριό μου, όπως και κάναμε. Αυτό το έμαθε και ο ένας από τους εργοδότες και ζήτησε από μία κοπέλα αν ξαναπηγαίναμε να του πούμε να έρθει μαζί. Έτσι και έγινε… Εκείνη την ημέρα ο κύριος αυτός, θέλοντας να μου πιάσει κουβέντα, ξεκίνησε να μου λέει ιστορίες για έναν κοινό μας γνωστό με τον οποίο έχω και συγγενική σχέση. Το περιεχόμενο όμως είχε να κάνει με τις κοινές ερωτικές τους περιπέτειες. Κάπως ξεκίνησε τους χαρακτηρισμούς για εκείνον και εγώ μη θέλοντας να ακούσω περισσότερα, του είπα πως δεν με αφορά και πως δεν ήθελα να συνεχίσει. Την επόμενη μέρα στη δουλειά και όταν γύρισε από τα δρομολόγια που εκτελεί προμηθεύοντας διάφορα μαγαζιά με εμπόριο, ήρθε, με στρίμωξε στο ταμείο όπου βρισκόμουν, μου έκλεισε την έξοδο και μου είπε: «ωραία περάσαμε χτες ε; Δεν πιστεύω να είπα κάτι που σε πείραξε;» Εγώ σάστισα κι επειδή ένιωθα άσχημα και περίεργα καθώς είχε πλησιάσει πολύ, ήθελα να φύγει από κοντά μου του απάντησα: «Οχι, όχι όλα καλά. Κάνε λίγο άκρη πρέπει να πάω να φέρω κάτι από πίσω».

Λίγες μέρες αργότερα, περνώντας από δίπλα μου σχολίασε γελώντας ένα παντελόνι που φορούσα – μάλιστα μπροστά σε έναν άλλο άντρα υπάλληλο – λέγοντας πως με κάνει πολύ άγρια. Σκεφτόμουν ότι η κατάσταση αυτή είχε αρχίσει να ξεφεύγει και ένιωθα πολύ περίεργα και αμήχανα όταν βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο. Κάθε φορά που πήγαινα στο μπάνιο ή σε κάποιον πιο απομονωμένο χώρο ερχόταν από πίσω μου, δίχως να έχει κάτι να κάνει. Είχα καταλάβει ότι διασκέδαζε να με βλέπει να έρχομαι σε δύσκολη θέση. Ένα πρωινό μιας ημέρας που είχα κάνει δυο πλεξούδες στα μαλλιά μου, μόλις μείναμε στον ίδιο χώρο μόνοι μας, αναστέναξε και μου είπε «αχ πόσο θέλω να στα τραβήξω τα μαλλάκια σου». Τότε σήκωσα τα μάτια μου, τον κοίταξα πολύ νευριασμένη και του είπα με πολύ αυστηρό ύφος, «μην μου ξαναμιλήσεις έτσι γιατί θα χ@στούμε». Λίγα λεπτά μετά ήρθε πάλι να με βρει, αναστέναξε ξανά και μου είπε «αχ αυτά τα κοτσιδάκια σου είναι για πολύ τράβηγμα». Πάλι του απάντησα «ρε τι δεν καταλαβαίνεις, μην μου ξαναμιλήσεις εμένα έτσι, άντε μπράβο…» και έφυγε. Πίστευα ότι είχε τελειώσει και δεν θα με ενοχλούσε ξανά. Μια κοπέλα είχε καταλάβει ότι μαζευόμουν και ότι τρόμαζα όταν έμπαινε στον χώρο. Είχε παρατηρήσει ότι με ακολουθεί.

Πόσο εύκολα μπορεί να νιώσει μια γυναίκα απροστάτευτη

Πέρα από κάποια περίεργα βλέμματα που υπήρχαν, οι υπόλοιπες μέρες κυλούσαν ήσυχα. Ώσπου ένα πρωινό του Αυγούστου και ημέρα Σάββατο, ήμουν πίσω στη μεγάλη ζυγαριά, όπου έπρεπε να βάλω 5 κιλά ρύζι σε έναν πελάτη. Όπως ήμουν σκυμμένη και γέμιζα το τσουβάλι ένιωσα ένα χέρι να μου πιάνει και να μου χαϊδεύει τα οπίσθιά μου. Τότε ακούστηκε και η φωνή του να μου λέει «πωω ένα κ@λαράκι…» Γονάτισα κάτω, έμεινα ακίνητη και άρχισα να κλαίω. Μόλις κατάλαβα ότι είχε φύγει, σηκώθηκα και έτρεξα να μαζέψω τα πράγματα μου για να φύγω. Τότε με είδαν οι συνάδελφοί μου να κλαίω και με σταμάτησαν να ρωτήσουν τι είχε συμβεί. Δεν μπορούσα καν να μιλήσω. Το μυαλό μου δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί. Βγήκε η γυναίκα του αδερφού του από το γραφείο -ο οποίος είναι ο άλλος εργοδότης-  και της είπα ακριβώς ό,τι έγινε και πήγε να τον επιπλήξει, όμως είχε ήδη πάρει τα πράγματά του και είχε εξαφανιστεί. Την Κυριακή ανέφερα το περιστατικό στον κοινό μας γνωστό και θείο μου, ο οποίος νευρίασε πάρα πολύ και ήθελε να παει να τον βρει, εγώ όμως του ζήτησα να μην κάνει τίποτα και ότι θα ήθελα να το λύσω μόνη μου όλο αυτό. Δευτέρα πρωί πάω στη δουλειά κι εκείνος έλειπε. Ο θείος μου δεν άντεξε και τον πήρε να του ζητήσει τον λόγο. Λίγο μετά, μου ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό που μου ζητούσε τον λόγο για το τι πήγα και είπα και ότι αυτό δεν θα το άφηνε έτσι. Μάλιστα είχε το θράσος να μου πει ότι αφού έγινε αυτό που έγινε, γιατί δεν τον χαστούκισα; Δεν απάντησα τίποτα κι ενημέρωσα αμέσως τον αδερφό του για το μήνυμα. Ένιωθα απροστάτευτη και δεν ήξερα τι να κάνω. Ο αδερφός του όμως με καθησύχασε και μου είπε να μην φοβάμαι κι ότι δεν πρόκειται να μου κάνει τίποτα.

Στη δουλειά επέστρεψε Τετάρτη και ζήτησε από έναν υπάλληλο να μου πει να βγω έξω γιατί ήθελε κάτι να μου πει. Εγώ του είπα ότι δεν βγαίνω έξω μαζί του και ότι αν θέλει να μου πει κάτι, να έρθει να μου το πει μέσα. Έτσι μπήκε μέσα και μπροστά στους πελάτες μού είπε ότι αυτό δεν θα το αφήσει έτσι. Και συνέχισε λέγοντας πως μέσα στην ημέρα να περιμένω τηλέφωνο από το δικηγόρο του, γιατί μου έχει κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Εγώ άρχισα να κλαίω. Τα συναισθήματά μου ήταν πολλά, φόβος, αγωνία, θυμός.

Πήγα στο γραφείο να τον βρω και του είπα ότι αφού είχε και το θράσσος να μου πιάσει τα οπίσθια, να έχει και το θάρρος να το παραδεχτεί, όχι να με απειλεί. Τσακωνόμασταν γιατί δεν το παραδεχόταν, αλλά από την ένταση ούτε που θυμόμουν, ένα λεπτό μετά, τι είπε ο ένας στον άλλον. Απλά πήρα τα πράγματά μου, πήγα στο αυτοκίνητο, σταμάτησα στη μέση του πουθενά και έκλαιγα για ώρες. Έτρεμα σαν το ψάρι και αποφάσισα να πάω στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μου να του κάνω μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση. Δεν σκεφτόμουν το μετά, δεν σκεφτόμουν τίποτα εκείνη τη στιγμή, μόνο το ότι εγώ δεν έχω φταίξει πουθενά, δεν ενόχλησα κανέναν και αυτό το άδικο με έπνιγε.

Κανείς δεν με ρώτησε πώς νιώθω εγώ, πώς με επηρέασε όλο αυτό, αν ξυπνάω και δεν τρέχει τίποτα, πώς πάω στη δουλειά όπου όλοι με κοιτάνε με απορία;

Το μετά ήταν εξίσου δύσκολο. Το να πω τι συνέβη στον άντρα μου, στους γονείς μου… Ποιος άντρας θέλει να ακούσει ότι η γυναίκα του δέχεται σεξιστικά σχόλια στη δουλειά; Πόσο μάλλον να έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση. Ποιος πατέρας μπορεί να δεχτεί απλά ότι το αφεντικό έκανε κάτι τέτοιο στο παιδί του; Στο κομμάτι της μήνυσης κανείς ουσιαστικά δεν ήταν υποστηρικτικός. «Πού πας να μπλεχτείς; Γιατί το τραβάς; Θα σε φάει αυτός με τις γνωριμίες του. Πού θα βρεις δουλειά μετά; Θα το μάθουν όλοι, όπου πας θα σε κοιτάνε περίεργα.» Ναι, τα άκουσα όλα αυτά και άλλα τόσα… Ωστόσο, ξέρετε κάτι; Κανείς δεν με ρώτησε πώς νιώθω εγώ, πώς με επηρέασε όλο αυτό, αν ξυπνάω και δεν τρέχει τίποτα, πώς πάω στη δουλειά όπου όλοι με κοιτάνε με απορία; Πώς νιώθω όταν ο σύντροφός μου θέλει να έρθουμε πιο κοντά; Πώς, πώς, πώς; ΚΑΝΕΝΑΣ… «Έγινε όντως;» Αναρωτιόνταν κάποιοι και κάποιοι άλλοι σχολίαζαν, «ναι έγινε άλλα γιατί το τράβηξε; Γιατί το συνέχισε, ε; Καλά εντάξει, τον κ@λο της έπιασε, πώς κάνει έτσι…» Ακόμα και όταν ήθελα βοήθεια από κάποιον άντρα να μου σηκώσει κάτι πολύ βαρύ, ερχόταν ο κύριος και τους έλεγε «ρε, μην είστε μαλ@κες, φύγετε μακριά, μην σας έρθει και εσάς καμιά μήνυση από το πουθενά».

Έτσι αποφάσισα ότι εγώ θα κάνω ό,τι κρίνω καλύτερο για τον εαυτό μου, ό,τι με κάνει να νιώθω όπως πριν, και ας μην αρέσει, και ας μην έπρατταν έτσι οι γύρω μου… Πολύ γρήγορα μού εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ενημέρωση με τη δράση Speak Out της ΑctionΑid, που παρείχε δωρεάν νομική υποστήριξη για γυναίκες που έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Συμπλήρωσα μια φόρμα και σε λιγότερο από ώρα, μου τηλεφώνησε μία δικηγόρος και μου είπε πως θα είναι δίπλα μου σε όλο αυτό, δωρεάν μάλιστα.Ήταν η πρώτη φορά που η φωνή που μιλούσα με άκουγε πραγματικά, με εννοούσε και με στήριζε. Μου έλεγε πόσο δυνατή είμαι και ότι έκανα πολύ καλά που έκανα μήνυση… Δεν μπορούσα ούτε εγώ να το πιστέψω ότι έκανα καλά. Ένιωθα πως δεν ήμουν δυνατή, ένιωθα φόβο απεριόριστο, φόβο σε κάθε βήμα. Ένα μήνα μετά το συμβάν, έμαθα πως βρισκόμουν στο τέλος του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης μου. Αυτό με έκανε να φοβάμαι ακόμα περισσότερο. Τα συναισθήματά μου ήταν πολύ έντονα λόγω των ορμονών. Αρχίζει να με επηρεάζει πολύ η καθημερινότητα στη δουλειά και τα βλέμματα, όλα ήταν πιο δύσκολα γιατί τώρα έπρεπε να φροντίσω να είμαι καλά και για κάποιον άλλον πέρα από εμένα.Έφυγα από τη δουλειά όταν μπήκα στον πέμπτο μήνα λόγω επαπειλούμενης εγκυμοσύνης.Ήταν έξι βασανιστικοί μήνες.

H υποστήριξη από τους ανθρώπους της ActionAid και η δικαίωση

Και η συνέχεια ήταν δύσκολη, γιατί οι σκέψεις μου δεν σταματούσαν ποτέ. Ήθελα να τελειώσει όλο αυτό, να φύγει από πάνω μου, να πάψω να το σκέφτομαι, να πάψει ο κόσμος να με αμφισβητεί. Hθελα μόνο να βγει η αλήθεια στο φως, τίποτα παραπάνω, μόνο η αλήθεια. Χάρη στην ActionAid και στις δύο υπέροχες δικηγόρους που μίλησα, βρήκα δύναμη και κουράγιο και άρχισα να νιώθω ελπίδα. Είναι απίστευτο πως άνθρωποι που δεν ξέρεις καμία φορά σου προσφέρουν αυτή τη δύναμη που ψάχνεις και τη στήριξη. Η μέρα της δίκης ήρθε τον Απρίλιο του 2024. Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για εμένα, πήγα μόνη στο δικαστήριο, μαζί με τη δικηγόρο μου. Δεν ενιώθα μονάχη όμως… Παρόλα αυτά, το στομάχι μου ήταν άσχημα, πήγαινα τουαλέτα συνέχεια, τα χέρια μου ήταν μουσκεμένα, όταν έφτανε η σειρά μας ένιωθα απόλυτη δυσφορία, το στόμα μου ήταν στεγνό, ένιωθα πως δεν είχα αρκετό οξυγόνο και έτρεμα. Ανέβηκα πάνω και τα είπα όλα, ενώ τα μάτια μου δεν σταμάτησαν στιγμή να τρέχουν. Η φωνή μου, έτρεμε και αυτή…

‘Ενιωθα αμηχανία και φόβο, και μόνο που εκείνος στεκόταν ακριβώς πίσω μου.

Τα είπα όμως όλα και ένιωσα τεράστια ανακούφιση. Κάθισα και περίμενα να μιλήσει ο ίδιος και να βγει η απόφαση του δικαστηρίου. Δεν τα άκουγα όλα γιατί έκλαιγα με λυγμούς. Ήταν λες και έβλεπα μια ταινία τρόμου χωρίς ήχο. Όμως την λέξη ΕΝΟΧΟΣ που ακούστηκε δύο φορές από το στόμα Εισαγγελέα και Προέδρου, με έκανε να νιώσω απίστευτη λύτρωση. ‘Εκλαιγα όλο και πιο δυνατά από χαρά αυτή τη φορά. Από τη δικαίωση που ένιωσα, που η αλήθεια βγήκε στο φως επιτέλους.

Δυστυχώς συναντάμε συνέχεια τη νοοτροπία του «έλα μωρέ, γιατί τι της είπε, δεν μπορούμε να φλερτάρουμε πλέον».

Πιστεύω ότι το νομικό πλαίσιο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τέτοιες περιπτώσεις. Είναι πραγματικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και οι ποινές δεν είναι τόσο σοβαρές κατά την γνώμη μου. Παρόλα αυτά, εγώ ήθελα μόνο να δικαιωθώ και δεν με ένοιαζε αν θα είναι και πόσο βαριά η ποινή. Για εμένα θα έπρεπε όλοι να μιλάμε στα παιδιά μας. Στο σχολείο ή και στις εταιρείες, να γίνεται μια ενημέρωση για την κακοποίηση, να μαθαίνουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι, ποια είναι τα όρια και τι είναι σεξουαλική παρενόχληση, λεκτική και σωματική, γιατί δυστυχώς συναντάμε συνέχεια τη νοοτροπία του «έλα μωρέ, γιατί τι της είπε, δεν μπορούμε να φλερτάρουμε πλέον»; Πρέπει ο κόσμος να μάθει να μιλάει. Κάποιος με ρώτησε «δεν φοβάσαι;» και του απάντησα ότι θα φοβόμουν πιο πολύ αν μου συνέβαινε κάτι τέτοιο και για κάποιο λόγο δεν μπορούσα να μιλήσω γιατί κάποιος μπορεί να με κάνει να μην μιλήσω. Αυτός είναι όντως φόβος, να μην μπορείς να μιλήσεις. Είναι δύναμη να μιλάμε και να μην συγκαλύπτουμε. Εύχομαι ένα καλύτερο αύριο από τα βάθη της ψυχής μου και μακάρι να βοηθήσω έστω και μία ακόμα κοπέλα να μιλήσει, αν και θέλω όλους και όλες να τους κάνω να μιλήσουν και να μη φοβούνται τίποτα, να μη σταματήσουν να μιλάνε μέχρι να καταφέρουν αυτό που τους αξίζει. Χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ActionAid και σε όλους τους ανθρώπους που μιλήσαμε στο τηλέφωνο και με στήριξαν ψυχολογικά, όμως πιο πολύ σ’ εκείνα τα άτομα που ήταν μαζί μου στη δίκη, είτε με το νου είτε με το σώμα.

Μακάρι να βοηθήσω έστω και μία ακόμα κοπέλα να μιλήσει, αν και θέλω όλους και όλες να τους κάνω να μιλήσουν και να μη φοβούνται τίποτα, να μη σταματήσουν να μιλάνε μέχρι να καταφέρουν αυτό που τους αξίζει.

*Το έργο Safe at Work υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below