Σήμερα γιορτάζουν οι πιο σημαντικές γυναίκες της ζωής μας. Οι μητέρες. Είναι περιττό να μιλήσουμε για το έργο τους, αν και πάντα τις γεμίζουν με δύναμη τα καλά λόγια. Λίγες μέρες πριν, βρέθηκα στα Παιδικά Χωριά SOS και είχα την τύχη να κάνω μια γρήγορη συζήτηση με μια Μητέρα SOS. Γιατί τα παιδιά αυτών των χωριών, εξαιτίας αυτής της Μητέρας και των υπολοίπων που βρίσκονται εκεί, έχουν σήμερα κάπου να δώσουν το λουλούδι τους και την κάρτα τους. Έχουν κάπου να δώσουν ένα φιλί και να πουν ευχαριστώ. Το μήνυμα για τη δική σου μητέρα πάντως, μπορείς να το στείλεις στο 19820, βοηθώντας έτσι και τα Παιδικά Χωριά.

Στα Παιδικά Χωριά SOS εφαρμόζουν ένα οικογενειακού-τύπου μοντέλο φροντίδας για τα παιδιά που βρίσκονται υπό την προστασία τους. Σε αυτό το μοντέλο η Μητέρα SOS με κύριο συνεργάτη έναν επαγγελματία παιδαγωγό αποτελούν τα βασικά πρόσωπα φροντίδας των παιδιών.

Η Μητέρα SOS αναλαμβάνει υπεύθυνα την ανατροφή των παιδιών που για διάφορους σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να μεγαλώσουν με τη βιολογική τους οικογένεια. Αποτελεί μητρικό πρότυπο, δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς με αποδοχή και σεβασμό για την προσωπικότητα κάθε παιδιού και τα βοηθά να αναπτυχθούν προκειμένου να ενταχθούν ως ενήλικα και ανεξάρτητα άτομα δημιουργικά στην κοινωνία. Μία από αυτές τις μητέρες είναι και η Χρύσα Στεργίου, που μίλησε για την εμπειρία της στο Marie Claire.

Πόσα χρόνια είστε μητέρα στα χωριά SOS;

Στα Παιδικά Χωριά SOS βρίσκομαι τα τελευταία 5 χρόνια

Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποια γυναίκα για να γίνει Mητέρα SOS;

Λόγω του τραύματος της απώλειας που κουβαλούν τα παιδιά, είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα. Μια κυρία για να γίνει μητέρα sos χρειάζεται να είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί για ένα χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει σχέσεις. Αυτό προϋποθέτει να μην έχει υποχρεώσεις. Επίσης χρειάζεται να έχει μια καλή ψυχοσυναισθηματική υγεία. Να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να είναι από 35-50 ετών.

Πριν υπήρξατε και θεία SOS. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες; 
Όλες οι κυρίες ξεκινούν ως θείες sos. Αυτή  είναι μια περίοδος όπου μας δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνουμε περισσότερο στις αξίες του πλαισίου, μέχρι ν’ αναλάβουμε την ευθύνη ενός σπιτιού.
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;
Πάντα μου άρεσε να φροντίζω παιδιά και όταν τα δικά μου αποκαταστάθηκαν, το βρήκα σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να φανώ χρήσιμη σε παιδιά που δεν είχαν την δυνατότητα να μεγαλώσουν με τους βιολογικούς  τους γονείς.
Πόσα παιδιά έχετε στο σπίτι του Xωριού SOS και τι ηλικίας; 
Έχω 6 παιδιά από 12 έως 17 ετών.
Eίστε με τα ίδια παιδιά όλα τα χρόνια;
Ναι, έχω τα ίδια παιδιά από την αρχή.
Πώς περνάτε τον χρόνο σας μαζί τους;
Η φροντίδα που παρέχουμε στα παιδιά  είναι  οικογενειακού τύπου. Έχουμε λοιπόν τα παιχνίδια, τα διαβάσματα, τις δραστηριότητες, τα γέλια, τις χαρές, τις λύπες, τις στεναχώριες, τους θυμούς μας. Ό,τι κάνει και ό,τι βιώνει μια κανονική οικογένεια, χωρίς – σας διαβεβαιώνω- καμία διαφορά.
Σας αποκαλούν μαμά; Πώς νιώθετε;
Ναι. Καθήκον μου είναι η επανορθώση του ρόλου της μητέρας στα μάτια των παιδιών. Όταν λοιπόν ακούω το “μαμά” αισθάνομαι ότι κάτι έχω καταφέρει. Αυτό με γεμίζει χαρά, αλλά κι ευθύνη για τη συνέχεια.
Ποια είναι η πιο ιδιαίτερη περίπτωση παιδιού που έχετε συναντήσει στο χωριό;
 Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία. Κάθε παιδί είναι μια μοναδική και ιδιαίτερη περίπτωση.
Έχετε και δικά σας παιδιά. Ποια ήταν η αντίδρασή τους όταν αποφασίσατε να γίνετε Mητέρα SOS;
Έχω δύο παιδιά. Χάρηκαν πολύ όταν τους το είπα. Βέβαια την πρώτη φορά που άκουσαν τα παιδιά να με φωνάζουν μαμά, ένιωσαν κάπως περίεργα, όμως όταν το συζητήσαμε κατανόησαν απόλυτα.
Κάτι που σας έχει πει κάποιο παιδί SOS και σας θα θυμάστε για πάντα;
Θυμάμαι μια μέρα που είχαμε πάει στη θάλασσα. Κάποια  στιγμή μέσα στην πολυκοσμία απομακρύνθηκε από κοντά μου, η μικρή μου. Όταν την βρήκα μετά από λίγο άρχισα να φωνάζω αρκετά έντονα. Τότε με κοίταξε και με ρωτησε: -Γιατί φωνάζεις; -Γιατί  ανησύχησα! Και η απάντησή  της ήταν καθηλωτική:
“Ενδιαφέρεσαι στ’ αλήθεια εσύ, έτσι;” Αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
Τι ανάγκες υπάρχουν στα Χωριά SOS και πώς μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει;
Τα Παιδικά Xωριά SOS είναι  ένας φιλανθρωπικός  οργανισμός  που δεν παίρνει καμία  κρατική επιχορήγηση. Όλα μας τα έσοδα είναι από χορηγίες φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο που διανύουμε έχουμε ανάγκη και από την παραμικρή οικονομική συνεισφορα, από τρόφιμα φρέσκα και μακράς διάρκειας, ειδή καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής. Και ας μην ξεχνάμε ότι όλοι μπορούν να γίνουν υποστηρικτές ενός ή και περισσότερων παιδιών.
Πληροφορίες θα βρείτε στο site www.sos-villages.gr και στο τηλέφωνο 210-3313661.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below