To Marie Claire Power Trip επέστρεψε για 4η συνεχή χρονιά, φέτος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το μοναδικό στο είδος του συνέδριο για την ισότητα και τη γυναικεία ηγεσία είχε για μία ακόμα φορά ένα εντυπωσιακό line up ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πάνελ «H Μόδα κατακτά Νέους Κόσμους: Metaverse και NFT. Μπορούν οι γυναίκες να γράψουν τους κανόνες του Web3;» συγκέντρωσε, με τη σειρά του, επαγγελματίες κορυφαίους στο είδος τους. Τη συζήτηση συντόνισε η Galia Loupan, Content director του Marie Claire International.

Ο Bruno Ver, ιδρυτής της Niftify, μιας εταιρείας που δημιουργεί custom NFTs για brands, εξήγησε τι είναι το Metaverse, αφού μίλησε για τα blockchains. «Τα blockchains καταγράφουν μια συναλλαγή μεταξύ δύο ατόμων ή μεταξύ ενός ατόμου και μιας επιχείρησης ή μεταξύ δύο επιχειρήσεων, η οποία συναλλαγή είναι αμετάβλητη, δεν μπορείς να την τροποποιήσεις.

»Τα NFTs βασίζονται στα blockchains. Δεν νομίζω πως τα χρειαζόμαστε για τα πάντα, αλλά είναι αρκετά απαραίτητα ως απόδειξη της γνησιότητας ενός προϊόντος. Για παράδειγμα, αν έχουμε μία τσάντα Marina Raphael, μπορούμε να συνοδεύσουμε την αγορά της με μια σειρά από πληροφορίες: να δούμε αν φτιάχτηκε όπως έπρεπε και όχι από ένα παιδάκι στην Κίνα, ότι το δέρμα είναι αυθεντικό, από την Ιταλία, ότι οι κρύσταλλοι είναι αυθεντικοί, ας πούμε, Swarovski, οπότε όλα αυτά υπάρχουν στη συναλλαγή blockchain».

Σε περίπτωση μεταπώλησης της τσάντας Marina Raphael, πρόσθεσε ο Ver, η σχεδιάστρια θα έχει εικόνα όλων των αντικειμένων της που μεταπωλούνται, χάρη σε ένα «έξυπνο συμβόλαιο» που συνοδεύει όλες τις blockchain συναλλαγές, και θα παίρνει ποσοστά από τα κέρδη, όπως οι καλλιτέχνες, αλλά και οι απόγονοί τους, εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα για τα έργα τους.

«Τα NFT είναι αρκετά απαραίτητα ως απόδειξη της γνησιότητας ενός προϊόντος. Για παράδειγμα, αν έχουμε μία τσάντα Marina Raphael, μπορούμε να συνοδεύσουμε την αγορά της με μια σειρά από πληροφορίες: να δούμε αν φτιάχτηκε όπως έπρεπε και όχι από ένα παιδάκι στην Κίνα, ότι το δέρμα είναι αυθεντικό, από την Ιταλία, ότι οι κρύσταλλοι είναι αυθεντικοί, ας πούμε, Swarovski»

Σήμερα γνωρίζουμε τα NFTs ως ψηφιακές εικόνες, αλλά είναι πολύ περισσότερα: «Για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορούμε να πουλήσουμε ένα μοναδικό αντικείμενο και ψηφιακά και αναλογικά». Όπως λοιπόν όταν αγοράζουμε ένα σπίτι η αγορά μας συνοδεύεται από συμβόλαιο αγοράς, έτσι και όταν αγοράζουμε μια τσάντα Marina Raphael η αγορά μας συνοδεύεται από όλες τις πληροφορίες στον ψηφιακό κόσμο. «Φανταστείτε να κάνουμε όλες τις συναλλαγές blockchain για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Μετά μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τις μεταπωλήσεις αγαθών και να προσαρμόσουμε την παραγωγή μας σύμφωνα με τις κινήσεις στη δευτερογενή αγορά. Αυτό λοιπόν έχει και τη βιώσιμη πλευρά του».

«Φανταστείτε να κάνουμε όλες τις συναλλαγές blockchain για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Μετά μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τις μεταπωλήσεις αγαθών και να προσαρμόσουμε την παραγωγή μας σύμφωνα με τις κινήσεις στη δευτερογενή αγορά. Αυτό λοιπόν έχει και τη βιώσιμη πλευρά του».

Αυτή η λειτουργία είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμη για τον κόσμο της μόδας, πρόσθεσε, που πλήττεται από τις απομιμήσεις. «Έχω προσέξει ότι κάποια brands ήδη χρησιμοποιούν τα NFTs, νομίζω πως προς τα εκεί βαδίζει ο κόσμος, για να μπορούμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος».

Η Marina Raphael, επιχειρηματίας, ιδρύτρια του δικού της brand Marina Raphael, NFT Marina Raphael x Venyx world by Eugenie Niarchos, τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό οι νέες γυναίκες επιχειρηματίες να ακολουθούμε την τεχνολογία, παίρνοντας πάντα το ρίσκο. Προσωπικά θέλω να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα loyalty με τους πελάτες μου, να εμπλέκονται περισσότερο, συναισθηματικά, σε ό,τι κάνω με το brand μου. Μέσα λοιπόν από αυτό τον ψηφιακό κόσμο, μπορείς να τους προσφέρεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Όπως και στη συνεργασία μας με την Ευγενία Νιάρχου. Το σκεπτικό ήταν μαζί με μια τσάντα να προσφέρουμε και ένα ρετρο-φουτουριστικό κόσμημα, που θα συνδέαμε με ένα NFT, ώστε να δώσουμε στο κοινό μας κάτι σπάνιο και αληθινά αποκλειστικό. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, σε συνεργασία με τον Bruno δέκα NFTs. Έτσι, οι πρώτοι δέκα πελάτες που θα αγοράσουν την τσάντα από την ιστοσελίδα μας θα πάρουν ένα NFT, και μαζί με αυτό ένα chocker με κρύσταλλους, με αξία αγοράς που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, σχεδιασμένο από την Ευγενία Νιάρχου, συν αποκλειστικές προσκλήσεις στις εκδηλώσεις μας, για παράδειγμα σε events παρουσίασης καινούριων προϊόντων μας. Επιπλέον, σε αυτούς τους πελάτες αποστέλλουμε emails που τους δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρώτοι τις συλλογές μας, πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους στην αγορά, και να σχεδιάζουν, μαζί μου, μια customized τσάντα Marina Raphael. Μόλις ξεκινήσαμε και η ελληνική αγορά το έχει αποδεχτεί με μεγάλο ενθουσιασμό».

«Οι πρώτοι δέκα πελάτες που θα αγοράσουν την τσάντα από την ιστοσελίδα μας θα πάρουν ένα NFT, και μαζί με αυτό ένα chocker με κρύσταλλους, με αξία αγοράς που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, σχεδιασμένο από την Ευγενία Νιάρχου, συν αποκλειστικές προσκλήσεις στις εκδηλώσεις μας»

Η Αμαλία Αγάθου, καλλιτέχνης, σύμβουλος στρατηγικής και καινοτομίας επιχειρήσεων, μίλησε από την πλευρά του σχεδιαστή NFT για το αν θα υπάρξει μεγαλύτερη συμπερίληψη στη νέα συνθήκη: «Δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν είναι όπως θα θέλαμε. Μόνο το 15% των χρηστών των κρυπτονομισμάτων είναι γυναίκες και το 16% από τα κέρδη από NFTs πηγαίνουν σε γυναίκες δημιουργούς. Όμως είναι μια πρόοδος, μικρή αλλά πρόοδος, δεδομένου ότι στον αναλογικό κόσμο μόλις το 2% των εσόδων από δημοπρασίες έργων τέχνης πηγαίνουν σε γυναίκες.

»Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Μιλάμε όπως μιλούσαμε για τα κινητά τηλέφωνα όταν πρωτοβγήκαν. Πρέπει να εστιάσουμε λοιπόν στο χτίσιμο καλύτερων θεμελίων για το μέλλον. Το Metaverse είναι ένας κόσμος που ευνοεί τη συμπεριληπτικότητα και τη διαφορετικότητα. Οι γυναίκες που συμμετέχουν εκ των πραγμάτων επικεντρώνουν την προσοχή τους στο να φέρουν και άλλες γυναίκες σε αυτόν και στο να τονίσουν τα επιτεύγματα άλλων γυναικών.

»Επιπλέον βλέπουμε γυναίκες που προσπαθούν να βοηθήσουν άλλες. Για παράδειγμα, η τραγουδίστρια Nadya Tolokonnikova, από το συγκρότημα Pussy Riots, συγκεντρώνει πόρους για να υποστηρίξει οργανισμούς στις ΗΠΑ οι οποίοι προωθούν τα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα, ένα σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, στην Αμερική».

«Βλέπουμε γυναίκες που προσπαθούν να βοηθήσουν άλλες. Για παράδειγμα, η τραγουδίστρια Nadya Tolokonnikova, από το συγκρότημα Pussy Riots, συγκεντρώνει πόρους για να υποστηρίξει οργανισμούς στις ΗΠΑ οι οποίοι προωθούν τα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα, ένα σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, στην Αμερική»

Όπως πρόσθεσε η Αμαλία Αγάθου: «Πιστεύω ότι αυτά τα προγράμματα ευνοούν εκ των πραγμάτων τη δικτύωση, έτσι νομίζω ότι οι στατιστικές που ανέφερα προηγουμένως -15%, 16%- θα αλλάξουν σύντομα. Επομένως, είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον».

Bruno Ver και Αμαλία Αγάθου

Τέλος, η δημιουργός παρότρυνε όποιον ενδιαφέρεται να ανακαλύψει αυτόν τον κόσμο, «όπου θα βρείτε πολλές πηγές και πολλούς ανθρώπους πρόθυμους να βοηθήσουν, ιδιαίτερα μέσα από προγράμματα επιτάχυνσης και καθοδήγησης και καλλιτεχνικού residency, για να κάνετε την αρχή».

Τι συμβαίνει με την ασφάλεια στo Metaverse;

Ο Bruno Ver σημείωσε πως «πιστεύω ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί να μας βοηθήσει όταν πρόκειται για απομιμήσεις, να είμαστε βέβαιοι ότι αγοράζουμε κάτι αυθεντικό. Προσωπικά, μέχρι στιγμής δεν έχω αγοράσει κάτι από δεύτερο χέρι, γιατί δεν έχω αρκετή εμπιστοσύνη. Η τεχνολογία blockchain θα αλλάξει εντελώς την κατάσταση; Δεν το νομίζω, αλλά τα NFTs είναι σαν να έχεις συναγερμό στο σπίτι: Δεν είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει τον διαρρήκτη μακριά, αλλά είναι ένα επιπλέον βήμα ασφάλειας. Το ίδιο και η τεχνολογία blockchain και τα NFTs, θα λειτουργήσουν, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σαν μια ακόμα στρώση ασφαλείας όσον αφορά τις διαδικτυακές δραστηριότητες».

«Η τεχνολογία blockchain και τα NFTs, θα λειτουργήσουν, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σαν μια ακόμα στρώση ασφαλείας όσον αφορά τις διαδικτυακές δραστηριότητες»

Metaverse και δημιουργικότητα

«Για μένα, η πρόκληση είναι να βρω κάποιον που να ευθυγραμμίζεται με το δικό μου όραμα», πρόσθεσε η Marina Raphael. «Αλλά πραγματικά, δεν υπάρχουν όρια στο τι σχεδιάζεις, στις ιδέες που εμπνέεσαι. Ο δικός μου περιορισμός ήταν, δυστυχώς, ο χρόνος, διαφορετικά θα μπορούσα να είχα σκεφτεί κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό και να κάνω ακόμα περισσότερα NFTs, γι’ αυτό σκέφτομαι να το ξανακάνω στο μέλλον. Αλλά προς το παρόν, ήταν μια δοκιμή για να δω πώς θα ανταποκρίνονταν οι πελάτες μου και να εξετάσω αν θα μπορούσα να προσαρμοστώ σε αυτό τον κόσμο και αν θα ήταν κάτι εφικτό για το brand Marina Raphael και, ξέρετε, η ανταπόκριση ήταν σπουδαία και θα το συνεχίσω. Είναι σαν ένας λευκός καμβάς, στον οποίο μπορείς να δημιουργήσεις τα πάντα».

Διαβάστε όλα όσα έγιναν στο 4ο Marie Claire Power Trip εδώ.

Φωτογραφίες 4ο Marie Claire Power Trip: Αλέξανδρος Μακρής, Σπύρος Στεργίου, William Faithfull

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below