Ολοκληρώθηκε η συζήτηση γύρω από τη γυναικεία ευεξία και την ψυχική υγεία του Marie Claire Power Trip, που διεξήχθη την Τρίτη 30 Μαΐου, στο Cape Sounio.

Η κορυφαία εκδήλωση δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε εξέχουσες ομιλήτριες μεταδόθηκε ζωντανά από το marieclaire.gr. Είχε ως κεντρική θεματική την Ψυχική Υγεία & Ευεξία, με κύριους άξονες συζήτησης την ποιότητα ζωής, το σπάσιμο των στερεοτύπων, τις επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την ψυχική υγεία των γυναικών που εργάζονται στο χώρο του θεάματος, καθώς και το εργασιακό burnout.

Οι προκλήσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, ενώ αφορούν και σε πληθυσμιακές ομάδες όπως η Generation Z και οι νεαροί Millenials.

Marie Claire – Power Trip from MarieClaire.gr on Vimeo.

 Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα θέματα συζήτησης, τις ομιλήτριες και το πρόγραμμα.

To Marie Claire Greece υποδέχθηκε στο συνέδριο Power Your Wellness προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, όπως η ηθοποιός και σεναριογράφος Nia Vardalos, καθώς και η Esther Acebo, ηθοποιός και πρωταγωνίστρια της σειράς «Money Heist».

Ανάμεσα στις σημαντικές προσωπικότητες που συμμετείχαν στο Marie Claire Power Trip συγκαταλέγονται και η Ολυμπιονίκης και πρωτοπόρος του κινήματος #MeToo στην Ελλάδα, Σοφία Μπεκατώρου, η σύμβουλος επικοινωνίας και storytelling coach Αγγελική Κοσμοπούλου, η υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων Εριέττα Λάτση – Κούρκουλου, καθώς και το μοντέλο και επιχειρηματίας Lottie Moss.

Γαλάτεια Λασκαράκη – Nia Vardalos.

Η σημασία της ψυχικής υγείας των γυναικών, το «κυνήγι» της ευεξίας και της ποιότητας ζωής και η θέση των γυναικών στο χώρο του θεάματος ήταν μερικά από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στα πάνελ των ομιλητριών από διάφορους χώρους.

Τέλος ομιλιών

19:30 Δείπνο στο ηλιοβασίλεμα από τη Veuve Clicquot.

18:45-19:10 Το wellbeing μέσα από εμπειρίες και η άνοδος του τουρισμού ευεξίας. Η Ανδρονίκη Κολοβού, editor in Chief στο travel.gr, συντόνισε μια συζήτηση με τις Νίκη Σμυρνή, ιδρύτρια των Travelgems και Mindfulgems, Jasmin Harsono, ιδρύτρια του Emerald and Tiger, ειδικό Wellbeing, και Έλη Δρίβα, ηθοποιό.

Η Jasmin Harsono ξεκίνησε το τελευταίο πάνελ με έναν διαλογισμό.

Την ώρα του διαλογισμού.

Jasmin Harsono: «Έχει πάρα πολλές χροιές για εμένα η ευεξία, να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, να καταλαβαίνεις το σώμα σου, να είσαι συμπονετικός με τον εαυτό σου και αυτή η συμπόνοια, πιστεύω, μπορεί να επεκταθεί στους άλλους ανθρώπους και στα υπόλοιπα πλάσματα. Το προσωπικό μου ταξίδι ήταν αποτέλεσμα δύο δυσκολιών. Διασφάλισα την ευεξία μου προκειμένου στη συνέχεια να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους».

Νίκη Σμυρνή: «Το Travelgems κάνει retreats, είναι η ηγέτιδα εταιρεία σε όλη την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες έρχονται χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους και στο τέλος ενδυναμώνεται τόσο πολύ η σχέση ανάμεσά τους, που έρχονται και ξαναέρχονται, πλέον ως φίλοι. Αυτό γίνεται γιατί ο καθένα έρχεται με έναν στόχο πολύ συγκεκριμένο: να ξαναβρει τον εαυτό του, όχι μόνος του αλλά σε σύνδεση με τους υπόλοιπους».

Έλη Δρίβα: «Το wellness ηταν επιλογή μου από την εφηβεία και μετά, ωστόσο στην κοινωνία που ζούμε το να παρέχεται κάτι τέτοιο σε όλους τους ανθρώπους είναι τόσο αμφίβολο και τόσο σπάνιο. Όταν μιλάμε για προσβασιμότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω δομών και συμπεριφορών να τα γευτούν και να βελτιώσουν τη ζωή τους δεν ξέρω πόση ελευθερία βιώνει όλο αυτό. Αναφέρομαι στην Παιδεία, στην κοινωνική ζωή, στη διαβίωση ανθρώπων που έχουν βλάβες, οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας δηλαδή.

Η βλάβη είναι ένα χαρακτηριστικό, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Η δική μου βλάβη είναι εκ γενετής, άλλοι έχουν βλάβες μετά από ατυχήματα. Όλοι όμως έχουμε έναν κοινό στόχο, να ζήσουμε τη ζωή που έχει ο καθένας. Είμαι ηθοποιός, αλλά είναι τρομερά δύσκολο στη χώρα όπου ζω, όπου δεν υπάρχουν προσβάσιμα θέατρα, όχι μόνο για να παίξεις αλλά ούτε για να παρακολουθήσεις. Οπότε με στεναχωρεί το ότι δεν έχουμε πρόσβαση ούτε στην ευεξία».

J. H.: «Συμβαίνουν αλλαγές στην προσβασιμότητα, αλλά όχι ακόμα αρκετές. Υπάρχουν πλατφόρμες και χώροι όπου η πρόσβαση στην ευεξία είναι καθολική. Υπάρχουν επίσης τεχνικές, όπως η εστίαση στην αναπνοή, με τις οποίες μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας και να αισθανθούμε πιο παρόντες και παρούσες».

Ν.Σ.: «Φέρνουμε τον γκουρού, τον legend, Dr Deepak Choprah, στην Ελλάδα, να συζητήσουμε το μέλλον του wellbeing. Έρχεται, τέλη Σεπτεμβρίου, στο Costa Navarino, αυτός ο πολύ σπουδαίος άνθρωπος, για να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ζήσουμε μια συνειδητή ζωή, μέσα από intense teaching και καθημερινές πρακτικές και μέσα σε ένα περιβάλλον όπου βιώνουμε τη σύνδεση με τον κόσμο. Έχουμε ανθρώπους, ήδη τέσσερις, με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι θα έρθουν στο retreat, και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο».

Ε. Δ. «Το ζήτημα δεν είναι η βοήθεια, είναι να μπορώ να μπω κάπου μόνη μου, να πιω το ποτό μου σε ένα μπαρ, χωρίς να χρειαστεί να με σηκώσουν πέντε άντρες».

J. H.: «Συνιστώ να συνδεθούμε με τη φύση, να πάρουμε χρόνο, πέντε λεπτά, να αναπνεύσουμε σωστά. Να ενσωματώσουμε, αργά αργά, μικρές αλλαγές και να τις παρατηρούμε, τότε καταλαβαίνουμε, έχουμε συνειδητότητα αυτού που κάνουμε και έχει καλύτερα αποτελέσματα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να φάει αργά, να πιει αργά, προσέξτε πώς νιώθει το σώμα σας. Βεβαιωθείτε καταρχήν ότι αναπνέετε σωστά, θα δείτε τεράστια αλλαγή στον εαυτό σας».

Ε.Δ.: «Κόσμος που ταξιδεύει με αναπηρικό αμαξίδιο με το πλοίο πρέπει να ταξιδέψει στο γκαράζ, που είναι αποπνικτικό. Στο αεροπλάνο δεν μπορείς να μπεις με το αμαξίδιο. Αλλά το αμαξίδιο για εμάς δεν είναι ένα μέσο μεταφοράς, είνα η προέκτασή μας. Αν με βάλει κάποιος στο κάθισμα δεν θα είμαι οκ, γιατί θα μου έχει κόψει τα πόδια. Και επίσης είναι πολύ δύσκολο γιατί μπορεί να υποστεί φθορά το αμαξίδιο και όταν φτάσεις στον προορισμό σου να μείνεις χωρίς αμαξίδιο. Κάποιοι μπορούν και το κάνουν, αλλά όλες οι βλάβες δεν είναι ίδιες. Δεν είναι εύκολο για τον καθένα».

18:42

Μιλώντας ανοιχτά για την ψυχική υγεία στη βιομηχανία της μόδας & της ομορφιάς. Το μοντέλο και entrepreneur Lottie Moss συζήτησε με την Galia Loupan, Chief Content officer του Marie Claire International.

Το διάσημο μοντέλο μίλησε για το σοκ που έπαθε όταν βρέθηκε στο επίκεντρο της showbiz και την αντίδραση των Μέσων, ως νεαρό μοντέλο.

«Ήταν πολύ κακοί μαζί μου. Μια γυναίκα είχε γράψει τόσο άσχημα πράγματα για την οικογένειά μου. Ήθελα να είμαι αποδεκτή και γύρω μου υπήρχαν ουσίες και αλκοόλ. Όταν βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν νιώθεις προστατευμένος. Κατέληξα να αντιλαμβάνομαι πολλά πράγματα ως φυσιολογικά, αλλά δεν ήθελα να συνεχίσω σε αυτό το μονοπάτι.

Δεν ένιωθα σεξουαλικό αντικείμενο. Όμως, με ενοχλούσε ο τρόπος που με αντιμετώπιζε ο Τυπος. Ένιωθα ότι δεν με σέβονταν. Με έβλεπαν σαν ένα προϊόν».

17:50

Πίσω από τις κάμερες: πόσο άλλαξαν τα πράγματα στη showbiz ως χώρο εργασίας για τις γυναίκες. Η Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια πολιτιστικού στο Πρώτο Θέμα, συντόνισε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τις ηθοποιούς Esther Acebo και Melia Kreiling.

«Είναι ένα όνειρο που ούτε είχα φανταστεί», είπε για την επιτυχία των σειρών που συμμετέχει η Esther Acebo. «Υπάρχει ακόμα κάποια προκατάληψη, αλλά τα στερεότυπα αλλάζουν. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα, αλλά ήδη έχουν αρχίσει οι αλλαγές», συνέχισε.

Για το μεσογειακό υπόβαθρό της, αλλά και τη δύναμη της γλώσσας μίλησε και η Melia Kerling: «Είμαι πολύ τυχερή, διότι είμαι δίγλωσση. Μιλάω ελληνικά, μα τώρα θα χρησιμοποιήσω τα αγγλικά προς τιμήν της προσκεκλημένης μας», είπε αρχικά.

«Η δύναμή της γλώσσας είναι μεγάλη, ειδικά στον χώρο της υποκριτικής. Στη διάρκεια της πανδημίας οι πλατφόρμες έψαχναν περιεχόμενο. Εγώ ανακάλυψα το θαύμα των δραματικών κορεάτικων σειρών τότε. Άρα, η Cοvid μάς έκανε ένα καλό. Άνοιξε τα όνειρα των δημιουργών και το μυαλό όλων. Πλέον, υπάρχει μία ποικιλία σειρών στις πλατφόρμες».

Τι θα έπρεπε να έχει ένας καλλιτέχνης, για να μην τα παρατά έπειτα από μια απόρριψη ρώτησε η κα. Μανδηλαρά με την Esther Acebo να απαντά: «Το πάθος και το ταλέντο. Αυτά μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε», ενώ συμπλήρωσε πως για να λειτουργήσει κάποιος καλά πρέπει να νιώσει άνετα.

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής όταν ξεκίνησαν να εμφανίζονται εκείνοι που παίζουν τον ρόλο του συντονιστή των ερωτικών σκηνών – είναι εκπαιδευμένοι, ώστε να μην χρειάζεται να συννενοηθείς με τον παραγωγό ή τον σκηνοθέτη για τη σκηνή, έλεγα πως νιώθω κάτι λάθος. Μπορώ να σας πω ότι για παράδειγμα στο Emily in Paris, βρέθηκα να έχω έναν μικρό ρόλο – ο συντονιστής των ερωτικών σκηνών ήταν πολύ καλός – βρέθηκα σε μία σκηνή που δεν ήθελα να κάνω.

Ήταν η πρώτη μου ημέρα στο σετ και έπρεπε να γυρίσω μία σκηνή με μία γυναίκα στο κρεβάτι. Η συντονίστρια με ρωτούσε αν ήθελα να κάνω το ένα ή το άλλο και εκείνη αναλάμβανε να το λύσει. Δεν χρειαζόταν να με ακούσουν όλοι και τα πάντα έγιναν πιο εύκολα», παραδέχθηκε η Melia Kreiling για το αν έχει νιώσει άβολα στα γυρίσματα κάποιας παραγωγής.

«Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Όπως και στη ζωή – είναι σαν μια χορογραφία, σαν ένα παζλ που το κάθε τι έχει τη θέση του. Ελπίζεις πως το άλλο άτομο θα είναι τόσο ευγενικό όσο νομίζεις ή ελπίζεις», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, μίλησε για το πώς καταφέρνει να αποφορτίζεται στις έντονες στιγμές στα γυρίσματα: «Είχα ακούσει πως ο Morgan Freeman για να κάνει ένα shut down κρατά ένα κουτάλι και κλείνει τα μάτια του. Όταν το κουτάλι φεύγει από τα χέρια του, τότε έχει ξεκουραστεί. Το δοκίμασα και λειτουργεί σε εμένα. Δεν ξέρω αν είναι αληθινή ιστορία, μα σε εμένα πιάνει».

Η Esther Acebo συνειδητοποίησε πως η τελειοτότητα δεν υπάρχει και έτσι κατάφερε να λειτουργήσει καλύτερα στην απαιτητική καθημερινότητά της. «Κανείς δεν είναι τέλειος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουμε όλοι».

Η Melia Kreiling και οι κρίσεις πανικού

«Υπάρχουν στιγμές που νομίζω πως πεθαίνω. Ξέρω ότι αυτό δεν συμβαίνει, αλλά είναι κάτι που με νικά. Στη δουλειά τώρα, όταν βρίσκομαι σε κάποιο γύρισμα, εκεί υπάρχει ένα πλαίσιο και δεν με καταλαμβάνει τόσο εύκολα πανικός. Τα πάντα είναι κανονισμένα. Περισσότερο μου συμβαίνει όταν πρέπει να αποφασίσω για πολλά χωρίς να έχω κάποια ασφάλεια».

Οι καταχρηστικές συμπεριφορές στον χώρο εργασίας

«Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι να παραμένει κάποιος σιωπηλός όταν περνά τόσο δύσκολα. Πρόκειται για κακούργημα», είπε η Esther.

«Προσωπικά ήμουν πολύ τυχερή. Δεν χρειάστηκε να καλέσω τις αρχές. Το ότι τεστάρουν τα όρια μου, ναι συμβαίνει συχνά – με ένα αστείο που ξεπερνά τα όρια για παράδειγμα ή σε κάποια ερωτική σκηνή που μπορεί να υπάρξει περισσότερη προθυμία ή ενέργεια από τον συμπρωταγωνιστή. Είναι καλό στις συνεργασίες σου να έχεις μια προσυμφωνία για να ανταποκριθείς στη σκηνή.

Αν αυτό έχει συμβεί, τότε μπορείς να του πεις πιο εύκολα “κοφ’ το”. Δεν χρειάζεται να ανεχτούμε τίποτα, αλλά πρέπει να έχουμε μία υποστηρικτική γραμμή. Έχω το δικαίωμα να πω σε κάποιον που ξεπερνά τα όριά μου “Σταμάτα”. Είναι το δικό μας σώμα, είναι δικοί μας οι κανόνες», ανέφερε η Melia.

Όσο για τις συνεργασίες τους με τους πολύ γνωστούς ηθοποιούς: «Έχω γνωρίσει πάρα πολύ σπουδαίους ηθοποιούς», είπε ενθουσιασμένοι η Melia με την Esther να συμπληρώνει πως αυτό είναι το σπουδαίο στο επάγγελμά τους.

«Ο Jeremy Irons ήταν πολύ υποστηρικτικός. Συνεργαστήκαμε στην πρώτη μου δουλειά. Με συμβούλευσε. Όταν κάποιος πιο πεπηραμένος σού δίνει πρακτικές συμβουλές είναι πολύ καλό», πρόσθεσε η Melia.

Τα social media και η επιρροή τους

Esther Acebo: «Μπορεί να είναι επικίνδυνα και χρήσιμα. Αν σκεφτούμε ότι άνθρωποι πιστεύουν τα όσα βλέπουν, άκριτα είναι επικίνδυνα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε λίγο πιο επιφυλακτικοί. Να αντλούμε πληροφορίες από πολλές πηγές. Πρέπει και με τα social media να έχουμε τα μάτια και το μυαλό μας ανοιχτά».

Melia Keirling: «Πολλές φορές νιώθουμε μια πίεση να είμαστε συνέχεια παρούσες και να προβάλλουμε μια συγκεκριμένη εικόνα. Και για εμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι αμφιλεγόμενο. Δεν ξέρω ποια είναι η σωστή χρήση. Με ρωτούν γιατί δεν κάνω καλύτερο branding στον εαυτό μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς να το κάνω».

16:30

Ευαισθητοποιημένη και έτοιμη να θέσει όρια: η ποικιλόμορφη γενιά Z. Η εκπαιδευτικός Μαρία Πατεράκη συντόνισε μια συζήτηση με τις Άρτεμι Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), και τη Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέα, δημοσιογράφο, συνιδρύτρια Women on Top, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Youth Council.

«Οι ενήλικες πολλές φορές υιοθετούμε έναν ρόλο αυθεντίας. Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να γίνουμε καλοί ακροατές. Να αφιερώνουμε χρόνο στο να ακούμε πραγματικά τι μας λέει ένας  νέος άνθρωπος. Μπορεί να έχουμε πολύ καλές προθέσεις, αλλά μπορεί να μην έχουμε τη συγκέντρωση και να μην υιοθετούμε τη σωστή γλώσσα του σώματος, ώστε να δείξουμε ότι ακούμε», σημείωσε η κα. Τσίτσικα για το πώς οι ενήλικες πρέπει να επαναξιολογήσουν ορισμένες διαδικασίες σχετικά με τη σχέση τους με τους νέους ανθρώπους.

«Εκείνο που βλέπω και στη βιβλιογραφία και μέσα από τη δική μου εμπειρία, είναι ότι αυτή η γενιά έχει μια πολύ ιδιαίτερη ποιότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έναν πολύ φωτεινό δρόμο. Με τη δική μας ενδυνάμωση μπορεί να έχει μεγάλη ενίσχυση των θετικών και τελικά να μπορέσει να βρει τον δρόμο της», συμπλήρωσε.

Με αναφορά στο βιβλίο της «Η πριγκίπισσα Αθηνά», ξεκίνησε την ομιλία της η κα. Κάσδαγλη και στην κουβέντα που είχε με τη μεγάλη της κόρη και την απορία που τη δημιουργήθηκε: «Πώς γίνεται να έχουμε αναγάγει σε ιδανικό το να μην κάνουμε τίποτα».

«Είναι σημαντικό να τιμήσουμε τη δημιουργικότητα των γυναικών, η οποία δεν τιμάται τόσο πολύ στις ημέρες μας», τόνισε.

Όσο για τον λόγο που θεωρεί σημαντικό το να επικοινωνήσει μία θεωρία σχετικά με τη μητρότητα διαφορετική από τις υπάρχουσες η κα. Κάσδαγλη είπε:

«Βασικός μου στόχος δεν ήταν να πω ότι η μητρότητα δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά είναι και άλλα πολλά πράγματα μαζί. Χρειάζεται να μοιραζόμαστε τα ψήγματα της δικής μας αβολότητας».

Η Ευμορφία Πεχλιβανίδου και η Αλεξία Παπαγεωργίου, μέλη του Youth Council, συμμετείχαν στο πάνελ με την Ευμορφία να τονίζει ότι η νέα γενιά δεν επαναπαύεται και είναι πολιτικοποιημένη. «Αυτή η γενιά αλληλεπιδρά διαφορετικά, γι’ αυτό και αντιδρά διαφορετικά».

«Ίσως πρέπει να αλλάξουμε “συχνότητα” για να καταλάβουμε τι μας λέει η νεολαία. Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε το μυαλό μας», συμπλήρωσε η Αλεξία.

«Χρειάζεται πάρα πολύ να στηριχθείς στη σχέση που θα δημιουργήσεις με τον νέο άνθρωπο. Να του δώσεις να καταλάβει πως είσαι εκεί για να βοηθήσεις πραγματικά. Οπότε εγώ εστιάζω στο πώς θα “κερδίσεις” τον νέο άνθρωπο», τόνισε η κα. Τσιτσικά, με την κα. Κάσδαγλη να σημειώνει για τα έμφυλα ζητήματα στον κόσμο της εκπαίδευσης:

«Για μένα ένα συνεχές ερώτημα είναι το πώς “ακουμπάμε” τους ανθρώπους που είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι στα έμφυλα ζητήματα, αλλά δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό, ίσως επειδή φοβούνται. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν μία πρόκληση για εμένα. Αρκετές φορές στα σχολεία καθηγητές και δάσκαλοι επεμβαίνουν με καλοπροαίρετα σχόλια. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε και τους ενήλικες».

«Το να μπορούμε να δούμε τον φεμινισμό μέσα από πολλά πρίσματα, είναι ένα ζήτημα. Μιλάμε συχνά για εφήβους και έφηβες και έχουμε στο μυαλό μας παιδιά από τα αστικά κέντρα. Δεν είναι έτσι. Τα βιώματα είναι πολύ διαφορετικά των εφήβων από τα αστικά κέντρα και από τις περιοχές της περιφέρειας. Όταν μιλάμε για τον φεμινισμό πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα. Είναι πολύ διαφορετικό αυτό που βιώνουν τα παιδιά στα αστικά κέντρα και τα παιδιά στην επαρχία», ολοκλήρωσε η κα. Κάσδαγλη.

Ο Γιάννης από το Youth Council εξέφρασε ένα παράπονό του και τόνισε πως δεν υπάρχουν στα σχολεία όλα όσα χρειάζονται οι νέοι για να εκφραστούν. «Δεν υπάρχουν δράσεις στις οποίες να μπορεί ο νέος να αναδείξει ή να εκφράσει το πρόβλημά του. Για παράδειγμα στο σχολείο μου δεν έχει ψυχολογική υποστήριξη. Δεν είμαστε μηχανές, είμαστε άνθρωποι. Και αυτό που λέτε για την εκπαίδευση των ενηλίκων είναι πάρα πολύ σημαντικό». 

Τέλος, ο Ηλίας, επίσης, εκπρόσωπος του Youth Council είπε για τη βία που βλέπουμε στα σχολεία σήμερα: «Αλλιώς έχει βιώσει η δική σας γενιά τη βία, αλλιώς η δική μας. Τη βλέπει αλλιώς. Σε αυτό παίζει πολύ ρόλο και στο πώς προβάλλεται η βία. Η μουσική, επίσης, επηρεάζει. Τα ΜΜΕ και τα social media. Δεν πιστεύω ότι η βία είναι απαραίτητα θυμός. Μπορεί απλώς να εκφραστεί έτσι, επειδή αυτό έχει δει – από τις παρέες του, την οικογένειά του, τον τραγουδιστή που θαυμάζει. Θεωρώ ότι περνούν αρκετά λανθασμένα πρότυπα. Για πολλούς, πλέον, λύση θεωρείται η βία. Κατά τη γνώμη μου οι επόμενες γενιές θα είναι πάρα πολύ διαφορετικές στο θέμα της βίας από τη δική μου – είμαι μαθητής της Β’ Λυκείου».

15:50

Γυναίκες που εξαντλούν τις αντοχές τους: γονεϊκό στρες, εργασιακή εξουθένωση, και το σύνδρομο να ευχαριστείς τους άλλους. Η Μιρέλα Διαλετή, αρχισυντάκτρια του womanlandia.com, συντόνισε μια συζήτηση με τη Μυρτώ Λεγάκη, Mindful Leadership, Εxecutive Resilience & Wellbeing expert, ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, την Αγγελική Κοσμοπούλου, Senior Philanthropy executive, storytelling coach, ιδρύτρια του Story Mentor, συγγραφέα, και την Ελισάβετ Κάλμπαρη, νευροψυχολόγο, Executive Neuroleadership & HCP trainer, ιδρύτρια της Self Balance.

«Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες το burn out αφορά περισσότερο γυναίκες», σημείωσε η συντονίστρια, Μιρέλα Διαλετή.

Αφού έγινε μια μικρή αναφορά σε αληθινές μαρτυρίες γυναικών, οι οποίες μιλούσαν για το πώς κατάλαβαν πως είχαν πάθει burn out, η κα. Διαλέτη έδωσε τον λόγο στην Ελισάβετ Κάλμπαρη, η οποία ξεκαθάρισε μερικά στοιχεία για το πώς θα καταλάβουμε ότι παθαίνουμε burn out.

«Αφού δίνεις διαρκώς στη δουλειά σου, συνειδητοποιείς κάποια στιγμή πως δεν δίνεις σημασία σε άλλα σημαντικά της ζωής σου, όπως το να βγεις μία βόλτα. Βάζεις πάνω από όλα τη δουλειά. Σιγά σιγά έρχεται μία θλίψη, έπειτα ακολουθεί η κατάθλιψη και η παραίτηση».

Η κα. Μυρτώ Λεγάκη, εξιστόρησε την προσωπική της εμπειρία, όταν εργαζόταν σε μεγάλους οργανισμούς στο εξωτερικό, αναφορικά με το πώς έζησε το burn out.

«Περίμεναν από εμένα να είμαι εκεί 100%. Η πρώτη μου αξία έγινε η δουλειά. Ένιωθα πως εγώ κάτι δεν κάνω καλά και πρέπει να δώσω πολλά περισσότερα για να φτάσω εκεί πού είναι οι άλλοι. Δεν καταλάβαινα πότε το σώμα μου μού έλεγε πως δεν αντέχει άλλο. Προχωρούσα, αλλά χωρίς να βλέπω πόσα μπορώ να δώσω. Στην αρχή τα σημάδια ήταν μικρά. Το θέμα είναι να ακούσουμε το σώμα πριν τα σημάδια ήταν μεγάλα. 

Όταν ήμουν έγκυος στον γιο μου, ξύπνησα μία μέρα και δεν μπορούσα να ακούσω από τη μία πλευρά. Αυτό ήταν το “καμπανάκι”, για να καταλάβω πως πρέπει να αλλάξω κάτι. Πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι τα σημάδια στο σώμα σας και να οριοθετούμε».

Η κα. Κοσμοπούλου, μίλησε για τις δικές της εμπειρίες και το πώς έχει κανονικοποιήσει όλες εκείνες εμπειρίες που σε κάνουν να φτάνεις στο burn out, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για το καταπολεμήσουμε.

«Αν τα βάλουμε κάτω, θεωρώ πως είναι ένα abuse που κάνουμε μόνες στον εαυτό μας. Ο πόνος ο συναισθηματικός είναι στον εγκέφαλο είναι ίδιος με τον σωματικό. Ο πόνος περνά με το παυσίπονο, αλλά όχι η αιτία. Έχουμε το άγχος να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε», σημείωσε.

«Υπάρχουν “καμπανάκια” που πρέπει να ακούμε – αρκεί να θέλουμε να τα ακούσουμε. Πολλές φορές η ομάδα μας μάς βοηθά να μαθαίνουμε και να κατανοούμε τις συμπεριφορές μας. ΤΟ να είμαστε ανοιχτοί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το μήνυμα θα μας έρθει με κάποιον τρόπο», τόνισε με τη σειρά της η κα. Κάλμπαρη.

Ακολούθως, η κα. Λεγάκη πρόσθεσε: «Ναι, το δίκτυο στήριξης είναι πολύ σημαντικό. Έμαθα, όμως, να μπορώ να “ακούω” και τα σημάδια του σώματός ου. Σημασία έχει να καταλαβαίνω τι γίνεται κάθε στιγμή μέσα μου. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι συμβαίνει μέσα σου, ειδικά αν βρίσκεσαι σε μία θέση ευθύνης».

Η κα. Κάλμπαρη διευκρίνισε πως είναι πολύ σημαντικό οργανισμοί και επιχειρίσεις να δημιουργήσουν ένα κλίμα προστασίας και ελευθερίας. «Δεν είναι τυχαίο πως στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωριστεί το burn out».

Τo Imposter Syndrome και το burn out

«Κάθε μέρα έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μία δική μας ιστορία. Είναι στο χέρι μας να τη γράψουμε. Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε τη δική μας αφήγηση», σημείωσε η κα. Κοσμοπούλου.

Πώς μπορούμε να θέσουμε το ανθρωποκεντρικό ζήτημα στους οργανισμούς;

«Ένας οργανισμός είναι οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν. Αυτό και τίποτα άλλο. Εκείνο που παρατήρησα στην εποχή του Covid στην Ελλάδα, είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουε την υγεία των ατόμων στους οργανισμούς. Οι επιχειρήσεις πλέον δεν μπορούσαννα το αγνοήσουν.

Έχει αρχίσει να υφαίνεται στην κουλτούρα των οργανισμών. Ξέρουν ότι θα φτιάξουν υγιής οργανισμούς. Χρειάζεται, ωστόσο, χρόνος για να καταφέρουν οι εταιρείες να καταλάβουν πώς θα το φτιάξουν αυτό. Απαιτείται μια ολιστική στρατηγική», τόνισε η κα. Λεγάκη για την ευθύνη των οργανισμών και των εταιρειών αναφορικά με την ψυχική υγεία των εργαζομένων.

«Για να καταλάβει και ο υπεύθυνος, αλλά και ο εργαζόμενος ότι υπάρχουν ανάγκες για την ψυχική υγεία, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες γνώσεις», διευκρίνισε η κα. Κάλμπαρη. «Το θέμα είναι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που απαιτούμε χωρίς να έχουμε δώσει. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους με τα κατάλληλα skills. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που φτάνουν σε μεγάλες και υψηλές θέσεις, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους.  Γι’ αυτό πρέπει να εκπαιδευτούν».

Tip καταπολέμησης burn out

Μυρτώ Λεγάκη: «Να ακούσουμε το σώμα μας και την καρδιά μας. Να κάνουμε μία συνειδητή παύση. Να μείνουμε στο παρόν».

Αγγελική Κοσμοπούλου: «Το ημερολόγιο. Να γράφουμε κάθε μέρα τις σκέψεις μας ή τα σημαντικά που συνέβησαν. Να καταγράφουμε το πώς νιώσαμε. Επίσης, σημαντικό είναι να γυρίζουμε κάθε ημέρα μια καινούρια σελίδα. Να μην γυρίζουμε στα αρνητικά και στα άσχημα. Είναι το να κάνεις κάτι για εσένα».

Ελισάβετ Κάλμπαρη: «Θεωρώ πως η ευτυχία είναι επιλογή. Μπορείς να την αποκτήσεις με τα προβλήματά της. Το δικό μου tip είναι να αλλάζεις τις αξίες σου».

15:45 Επιστροφή στις ομιλίες 

Haircare is Self-care. Ο Αλέξανδρος ΚυριακάκηςKérastase Brand Expert, η ηθοποιός Nτόρα Μακρυγιάννη και η Έβελυν Καζαντζόγλου, Content creator & Fashion model, σε μια συζήτηση με την Έστα Πλακοκέφαλου, beauty director του Marie Claire Greece.

Lancôme, Write your future. Η ηθοποιός Αθηνά Οικονομάκου σε μια συζήτηση με τη Χριστίνα Μαρία Κράββαρη, fashion features editor του Marie Claire Greece.

Ευημερία στον χώρο εργασίας. Η Κωνσταντίνα Ψαρράκου, γενική διευθύντρια Marketing και Digital της εταιρείας Παπαστράτος, σε μια συζήτηση με την Εβίτα Τσιλοχρήστου, διευθύντρια σύνταξης του marieclaire.gr.

Veuve Clicquot, To Σύνδρομο του Απατεώνα στον χώρο εργασίας. Η Μάρεα Λαουτάρη, Strategic Intervention coach / πιστοποιημένη Coach Στρατηγικής Παρέμβασης, σε μια συζήτηση με τη Σίσσυ Στρέμπα, δημοσιογράφο του marieclaire.gr.

Ευεξία στο σπίτι. Η Ειρήνη Σδράλλη, Visual Merchandiser executive της IKEA, σε μια συζήτηση με την Εβίτα Τσιλοχρήστου, διευθύντρια σύνταξης του marieclaire.gr.

14:45 Συνεντεύξεις σε ζωντανή μετάδοση

14:20 Εικόνα, social media, και το ταξίδι προς την αυτοαποδοχή. Η συγγραφέας, μοντέλο και παρουσιάστρια Naomi Shimada σε μια συζήτηση με την Andrea Thompson, editor in Chief του Marie Claire UK.

Με το πόσο πολύ έχει επηρεάσει το διαδίκτυο κάθε τομέα της ζωής μας ξεκίνησε η συζήτηση μεταξύ της Andrea Thompson και της Naomi Shimada. «Αν δεν το ελέγξεις θα σε έλέγξει», σημείωσε η κα. Shimada.

«Έχω περάσει πολλά στάδια στη σχέση  μου με τον Internet. Ξεκίνησα με ένα Blog και με την πλατφόρμα My Space. Ως άνθρωποι θέλουμε να συνδεόμαστε. Θέλουμε να επικοινωνούμε. Τότε μιλούσαμε για την αθώοτητα και την ελευθερία του Internet. Στα social media νομίζω όλοι μπορούμε να πούμε ότι δεν νιώθουμε έτσι.

Στην προσωπική μου ζωή είχα επηρεαστεί πάρα πολύ. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Και περίπου έξι χρόνια πριν, κάτι άλλαξε. Ένιωσα πως δεν ήμουν πια ο εαυτός μου. Έτσι, λοιπόν, το περιόρισα. Αν πρέπει να ανεβάσω κάτι, χρησιμοποιώ τον προσωπικό μου υπολογιστή. Είναι σαν μια συνήθεια, έναν εθισμόπου πρέπει να αντιμετωπίσεις. Θέλει μεγάλη πειθαρχία», σημείωσε για την προσωπική εμπειρία και τον δικό της εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το Internet έχει σχεδιαστεί για να μας κάνει να εθιστούμε σε αυτό».

«Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να σκεφτούν πως πλέον είναι υποχρεωμένοι να μοιράζονται πολλά κομμάτια της ζωής τους. Η ανθρώπινη συμπεριφορά μας αλλάζει δραστικά», τόνισε η κα. Shimada.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο τα social media αλλάζουν τον σκοπό και τις αξίες μας, απάντησε: «Νομίζω πως πλέον η κοινωνία είναι πιο εγωκεντρική. “Όταν κάνω αυτό ή το άλλο, όλα θα γίνουν καλά”, σκεφτόμαστε, αλλά όταν τα καταφέρουμε τίποτα δεν αλλάζει.

Ο καθένας μας έχει έναν διαφορετικό σκοπό. Αυτός μας δίνει ένα νόημα στη ζωή. Αλλά όταν συγκρινόμαστε με τους άλλους, σίγουρα θα νιώσουμε πως κάτι δεν κάνουμε καλά. Ωστόσο, για να καταφέρουμε να βρούμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε χρειάζεται χρόνος και χώρος. Η κοινωνία μας δεν μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό. Στα social media θα ακούσουμε πολλές γνώμες, δεν μας βοηθούν όλες».

Οι επαφές και ουσία τους στα social media

«Τo Internet είναι ένα μέσο για να γνωρίσεις πολύ κόσμο. Έχω και εγώ γνωρίσει πολλούς και καλούς ανθρώπους. Γνωρίζω, όμως, και τη σημασία της πραγματικής επαφής. Τα social media έχουν πολλά θετικά. Για παράδειγμα, στον κόσμο της μόδας κατάφεραν να εκφραστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι. Δεν είναι απλώς μια κατάσταση σε άσπρο-μαύρο, μα χρειάζεται και η αποσύνδεση».

Σημαντικός ο off-line χρόνος

«Το να καταφέρουμε να απομακρυνόμαστε έστω και για λίγο από τα social media είναι σημαντικό. Ακόμα και λίγες ώρες στην ημέρα. Είναι καίριας σημασίας να αναγνωρίσουμε και να δεχτούμε το ποιοι πραγματικά είμαστε. Προσωπικά, δεν κάνω πολύ συχνά αναρτήσεις. Είναι ένα εργαλείο για να μάθουμε. Προσέχω πάρα πολύ τι θα πω και πώς θα το πω. Γι’ αυτό παίρνω τον χρόνο μου μακριά από τα social media. Έτσι μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς θέλω και τι ακριβώς πρέπει να μοιραστώ».

Η σημασία της εμπιστοσύνης στη διαδικασία

«Όταν είσαι νέος θέλεις όλα να γίνουν τόσο γρήγορα. Αλλά για εμένα είναι πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη στη διαδικασία. Ο χρόνος περνά πάρα πολύ γρήγορα. Εύχομαι να είχα αφήσει τον εαυτό μου να απολαύσει τη στιγμή, όταν σκεφτόμουν πως δεν ήμουν στο κατάλληλο σημείο. Αυτό θα έλεγα στον εαυτο μου 10 χρόνια πριν», είπε κλείνοντας.

13:50 Διάλειμμα

12:58

Ανοίγοντας δρόμους: ξεπερνώντας ταμπού και στερεότυπα. Η Ζέτα Δούκα, ηθοποιός και ιδρύτρια της ΜΚΟ Ανάσα για την περίθαλψη ατόμων που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής, συντόνισε μια συζήτηση με τις Σοφία Μπεκατώρου, χρυσή Ολυμπιονίκη, ψυχολόγο, πρωτοπόρο του ελληνικού #metoo, Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Ethical Investor, Founder & President Save a Greek Stray (SGS), Founder & President A Promise to Animals (APA) και Μαίρη Συνατσάκη, παρουσιάστρια, youtuber, ηθοποιό και επιχειρηματία.

Η κα. Ζέτα Δούκα υποδέχτηκε τις γυναίκες με τις οποίες συνομίλησε, με την κα. Μπεκατώρου να παίρνει πρώτα τον λόγο, συστηνόμενη ως «μητέρα δύο παιδιών», σημειώνοντας πως συχνά πέφτουμε στην παγίδα του ποιοι είμαστε και του τι έχουμε κάνει. «Δεν είμαστε μόνο το επάγγελμά μας».

Σε ερώτηση της κας. Δούκα για το αν ο επαγγελματικός προσανατολισμός ενός γονέα μπορεί να δυσκολέψει την εξέλιξη ενός παιδιού, απάντησε πως είναι εύκολο να παρασυρθούμε σε αυτό, ειδικά αν ένα παιδί έχει κλίση σε έναν τομέα. «Πέρασα από αυτή τη διαδικασία με τα παιδιά μου, αλλά κατάλαβα πως πρέπει να δώσω χώρο».

«Η αναφορά στην κακοποιήσή μου δεν ήταν προγραμματισμένη. Ήρθε μέσα από κάποιες άλλες εικόνες. Και ως μητέρα γεννήθηκαν άλλα συναισθήματα. Δεν ήθελα κανένας άλλος να πάθει αυτό που έπαθα. Αναδύθηκε ένας πόνος που κρυβόταν. Και προχώρησε και το άνοιγμα. Μιλήσατε εσείς και τόσες άλλες γυναίκες.

»Ήταν σαν να το έζησα ξανά. Βυθίστηκα ξανά στη θλίψη. Είχα απογοητευτεί. Μα κάτι δεν ήταν ίδιο. Είχα πια συνειδητοποιήσει πως μπορώ να σταθώ αλλιώς. Κατά κάποιον τρόπο είχα “μετατοπιστεί”. Είχα μια απόσταση, η οποία μου έδωσε τη δυνατότητα να σταθώ και σε άλλα θύματα. Να τους δίνω μία λύση. Θέλω να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους να αναλάβουν τη δική τους “ευθύνη”».

«Δεν υπάρχει ένα πράγμα που να μπορώ να επικοινωνήσω γενικά. Ο κάθε άνθρωπος και η κάθε ιστορία είναι διαφορετική. Ο καθένας μας μόνος μπορεί να δώσει τη δική του εξήγηση και τη δική του λύση», είπε η κα. Μπεκατώρου όταν της ζητήθηκε να δώσει μία συμβουλή στους ανθρώπους.

Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, Nia Vardalos, Μαριάννα Λάτση

Η κα. Κούρκουλου – Λάτση αναφέρθηκε αρχικά στη σχέση που είχε με τον πατέρα της και για το πώς νιώθει που μεγαλώνει ένα αγόρι. «Είναι υπέροχο», είπε. Στη συνέχεια μιλώντας και για τις ψυχολογικές δοκιμασίες που έχει περάσει και σημείωσε πως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά «νομίζω πως το να έχουμε στον νου μας ότι αυτό είναι κάτι παροδικό, βοηθά».

«Η πρώτη κρίση πανικού ήταν όταν ήμουν κοριτσάκι. Πριν από την εφηβεία. Και δεν έδωσα βάση. Μετά τα 20 ήταν πιο έντονο. Το πιο δύσκολο σε όλη αυτή την υπόθεση ήταν πως δεν ήξερε κανείς να μου πει τι συμβαίνει. Το ότι δεν είχα κάτι στην υγεία μου και εγώ ένιωθα ότι θα πεθάνω, ήταν αδιανόητο.

Το είχα αποκαλύψει σε πολύ κοντίνους μου ανθρώπους. Οι δικοί μου άνθρωποι το έβλεπαν και πριν γίνει. Στο πρόσωπό μου, στις κινήσεις μου. Προσπάθησα να το παλέψω μόνη, αλλά κατάλαβα πως χρειάζομαι βοήθεια. Ένιωθα πως χάνονται τα χρόνια μου. Εκεί ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με την ψυχανάλυση».

Η αγάπη της για τα ζώα

«Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε η αγάπη μου για τα ζώα. Η ενσυναίσθηση θεωρώ πρέπει να αφορά όλους. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής, αλλά είναι και θέμα σεβασμού».

Η ευχή στον γιο της

«Να είναι ευτυχισμένος και υπεύθυνος. Προερχόμαστε από μια οικογένεια με ευθύνη. Αν ένας άνθρωπος έχει ένα απλό χρέος, ο γιος μου έχει μεγαλύτερο. Αυτό θα ευχόμουν να είναι ευτυχισμένος και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του για καλό».

«Είναι πολύ σημαντικό να έχεις την κατανόηση και τη βοήθεια των γονιών σου. Ειδικά αν βιώνεις κρίσεις πανικού», είπε η κα. Συνατσάκη για τη δική της αντίστοιχη εμπειρία.

Σχετικά με τα κανάλια της στο διαδίκτυο και τις πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Είναι δούναι και λαβείν αυτή η κατάσταση. Έπειτα από το video που έγινε viral και είχε τίτλο “Είμαι γκέϊ, είμαι γυναίκα, είμαι πρόσφυγας”, κατάλαβα πως πρέπει να είμαι λιγότερο συναισθηματική. Έπρεπε να βάλω τη λογική περισσότερο μπροστά και να παραμείνω υποστηρικτική. Νιώθω μια ευθύνη απέναντι στον κόσμο που με ακολουθεί. Δεν γίνεται να μην καταλαβαίνουμε την ευθύνη του λόγου μας. Όχι μόνο στον δημόσιο λόγο, ακόμα και στην παρέα και στο σπίτι μας».

Τον προβληματισμό της έθεσε σχετικά η κα. Μπεκατώρου, για το πόσο τελικά είναι ορθό να βγαίνουμε δημόσια εμείς, άνθρωποι που δεν έχουμε βιώσει συγκεκριμένες καταστάσεις, και να μιλάμε.

«Μία δέσμευση τη δείχνουμε όταν με κάποιον τρόπο εμπλακούμε. Ίσως αν πάμε σε μία δομή. Ένα απλό post δεν φτάνει. Όταν αρχίζουμε και έχουμε ενσυναίσθηση δεν μπορούμε να το κάνουμε επιλεκτικά. Δεν γίνεται να απέχουμε. Δεν γίνεται να πιστεύουμε ότι στη ζωή μας κάπως θέλουμε να υπάρχουμε και να μας σέβονται και να σεβόμαστε και όταν έρχεται η ώρα να μην κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Μαίρη Συνατσάκη: Πώς βιώνει τη μητρότητα 

«Η απόφαση που πήρα από τη στιγμή που έμεινα έγκυος ήταν να λέω: “Ό,τι κι αν συμβεί, προχωράμε και πάμε”. Πολυ λίγα πράγματα μπορώ να ελέγξω. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ. Ξέρω πως κάθε μέρα δεν μπορεί να είναι καταπλητική. Η τελειότητα δεν υφίσταται. Θέλω να μην περάσω στη μικρή πράγματα που έχουν περάσει σε εμένα. Θέλω να είναι ανεξάρτητη και δυνατή. Να είμαι δίπλα της, αλλά χωρίς να μεταδώσω πράγματα που εμένα με κράτησαν πίσω».

«Η έγκυρη βοήθεια από εξειδικευμένα άτομα είναι η λύση στα θέματα ψυχικής υγείας», σημείωσε η Ζέτα Δούκα, πριν από το τέλος της συζήτησης.

12:30

Η σημασία του να ελέγχεις το αφήγημά σου. Η ηθοποιός, σκηνοθέτις, σεναριογράφος και παραγωγός Νia Vardalos συζήτησε με τη Γαλάτεια Λασκαράκη, editor in Chief του Μarie Claire Greece.

Η Nia Vardalos συνομίλησε με την Γαλάτεια Λασκαράκη για τη νέα της ταινία, τα γυρίσματα στη χώρα μας και τη σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της.

Στη συνέχεια η αγαπημένη ηθοποιός θυμήθηκε όταν η ατζέντισσά της τής είπε πως δεν μπορεί να βρει δουλειά, λόγω της εμφάνισής της. «Μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας λέει που ανήκετε και ποιοι μπορεί να είστε».

Η συζήτηση πέρασε μετά στο θέμα της μητρότητας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ηθοποιός για να γίνει μητέρα. «Μου πήρε πάνω από 10 χρόνια να γίνω μητέρα. Ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που προσπάθησα να κάνω».

Αναφορικά με την ελληνική καταγωγή της είπε: «Εμείς στη διασπορά βλέπουμε την Ελλάδα ως την Άγια Γη».

12:20: Έναρξη και χαιρετισμός από τη Γαλάτεια Λασκαράκη, editor in Chief του Μarie Claire Greece.

Μία μικρή αναφορά στην ιστορία του Power Trip έκανε η κα. Λασκαράκη, πριν αναφερθεί στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα αμείβονται κατά 23% λιγότερο και στο ότι θα μας πάρει 257 χρόνια να επιτύχουμε την ισότητα μεταξύ των φύλων.

 

 Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα θέματα συζήτησης, τις ομιλήτριες και το πρόγραμμα.

 

Φωτογραφίες: Σπύρος Γεωργίου – Αλέξανδρος Μακρής

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below