To Marie Claire Power Trip επέστρεψε για 4η συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το μοναδικό στο είδος του συνέδριο για την ισότητα και τη γυναικεία ηγεσία είναι και πάλι εδώ με ένα εντυπωσιακό line up ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Νίκη Λυμπεράκη, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του MEGA, μίλησε με τον Νικήτα Κορωνάκη, επίσης δημοσιογράφο, στο Πρώτο Θέμα και στο MEGA, τη Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, οικονομολόγο και ιδρύτρια της ΜΚΟ Υπέροχες Γυναίκες στο πάνελ «Συμπεριληπτικός λόγος και έμφυλη ισότητα στα ΜΜΕ». Συντονίστρια ήταν η Αρετή Γεωργιλή του Lean In Network Greece.

Photo: Σπύρος Στεργίου

Για τα «επικίνδυνα» και «αθώα» κλισέ:

Η Αρετή Γεωργιλή έφερε ως παράδειγμα στερεότυπα που αναπαράγονται από τα media όπως «η κοκκινομάλλα αστυνομικός» ή, πολύ πρόσφατα, «το καλάθι της νοικοκυράς», δίνοντας τη σκυτάλη στη Νίκη Λυμπεράκη, η οποία διευκρίνισε ότι υπάρχουν τα κλισέ που αναπαράγονται στερεοτυπικά και, από την άλλη, όσα αναπαράγονται σκόπιμα και είναι τα πιο επικίνδυνα, προτείνοντας «να χαράξουμε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσά τους».

«Τα ΜΜΕ διαμορφώνουν αντιλήψεις», επιβεβαίωσε ο Νικήτας Κορωνάκης, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Για παράδειγμα, όπως πρόσθεσε, ενώ ο όρος που χρησιμοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν «το καλάθι του νοικοκυριού», «είδαμε σε σούπερ καναλιού τη φράση “το καλάθι της νοικοκυράς”. Επίσης, δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιος στις δυνάμεις ασφαλείας είναι άντρας ή γυναίκα». Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «στις ψυχαγωγικές εκπομπές δεν χρειάζεται να υπάρχουν μόνο ψηλές, ξανθιές παρουσιάστριες».

Ενώ ο όρος που χρησιμοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν «το καλάθι του νοικοκυριού», «είδαμε σε σούπερ καναλιού τη φράση “το καλάθι της νοικοκυράς”.

«Να κατανοήσουμε τη δύναμη που έχουν οι λέξεις», τόνισε η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, «σε επίπεδο σύνταξης και σημασιολογίας». Η ίδια επισήμανε, πάντως, ότι ο λόγος είναι προέκταση της κοινωνίας, που σε καμία περίπτωση δεν είναι συμπεριληπτική και μη σεξιστική.

Photo: Σπύρος Στεργίου

Για τη σημασία των λέξεων:

Για τον «ανάποδο» τρόπο με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν τα στερεότυπα μίλησε, ακόμα, η Νίκη Λυμπεράκη, λέγοντας ότι όταν έπρεπε οι δημοσιογράφοι να καλύψουν το θέμα της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, «δεν ξέραμε το θηλυκό της λέξης δράστης, έλειπε η λέξη. Η γυναίκα, σύμφωνα με αυτό, δεν μπορεί να είναι δράστης». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «για μένα, το μείζον είναι η έννοια. Το μείζον δεν είναι αν θα πούμε προεδρίνα, αλλά να μιλήσουμε για την πρόεδρο της Δημοκρατίας με σεβασμό».

«Η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός», είπε η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, με τη σειρά της, σχολιάζοντας περιπτώσεις όπου κάποιες αντιδράσεις απέναντι σε εκφράσεις που χρησιμοποιούνται αντιμετωπίζονται σαν «ακραίες»: «Κάποιες ακρότητες ενσωματώνονται, τελικά, στην κοινωνία και θεωρούνται φυσιολογικές. Οι άνθρωποι θέτουν τα όρια του συμπεριληπτικού λόγου».

Photo: Σπύρος Στεργίου

Για τις γυναικοκτονίες:

«Ο όρος γυναικοκτονία άρχισε να χρησιμοποιείται από τα social media», είπε η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. «Αυτή η μη αναγνωρισμένη θεσμικά λέξη προβάλλει το θέμα της έμφυλης βίας». Ο Νικήτας Κορωνάκης τόνισε ότι δεν υφίσταται «έγκλημα τιμής», «έγκλημα πάθους», «έγκλημα αγάπης», όλα αυτά είναι γυναικοκτονίες. «Οι λέξεις έχουν τεράστια σημασία, πόσο μάλλον όταν ακούγονται δημόσια». Ο ίδιος πιστεύει ότι πλέον οι δημοσιογράφοι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, χάρη στο δημόσιο διάλογο, στις καταγγελίες που εισπράττουν όσοι χρησιμοποιούν σεξιστικό λόγο και χάρη στα social media.

Μιλώντας για δημοσιογραφικά λάθη που γίνονται μέχρι σήμερα, ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» αναφέρθηκε στη δημοσίευση της εικόνας της 12χρονης από τα Σεπόλια: «Δεν αναπαράγουμε τη φωτογραφία της ούτε με blur. Είμαστε απέναντι σε όποιον συνάδελφο το κάνει, ακόμα και στον ειρμό του λόγου. Πρέπει να το καταδικάσουμε».

«Δεν αναπαράγουμε τη φωτογραφία της 12χρονης, ούτε με blur. Είμαστε απέναντι σε όποιον συνάδελφο το κάνει, ακόμα και στον ειρμό του λόγου. Πρέπει να το καταδικάσουμε»

Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου τέλος, αναφερόμενη στο χειρισμό των θεμάτων από τα social media, κάλεσε για σεβασμό απέναντι στα θύματα και ευαισθησία στην προσέγγισή τους. Διαφορετικά, «δημιουργούμε ένα δεύτερο κύμα τραύματος».

Παρακολουθήστε τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν στο 4ο Marie Claire Power Trip.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below