TMarie Claire Power Trip έγινε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Grecotel Cape Sounio, με γυναίκες από τον χώρο της πολιτικής, των επιστημών, της τεχνολογίας, των MME, των τεχνών και του πολιτισμού να ενώνουν τις φωνές τους, συζητώντας για τις καινοτομίες, τα επιτεύγματα των γυναικών, τις νέες ευκαιρίες και τις διεκδικήσεις των γυναικείων κινημάτων στον 21ο αιώνα.

Το διενθούς φήμης μοντέλο, παρουσιάστρια και επιχειρηματίας, Βίκυ Καγιά, συντόνισε τη συζητηση με θέμα: «Δυνάμεις αλλαγής και πολιτικές συμπερίληψης στη βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς», στη διάρκεια της οποίας τα διεθνούς φήμης μοντέλα και ακτιβίστριες Sophia Hadjipanteli, Eva Apio και Elisa Sednaoui, ανέπτυξαν τις απόψεις τους πάνω στα θέματα της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στον χώρο της μόδας.

Στον πρόλογό της η κα. Καγιά τόνισε πως στον χώρο της μόδας όλα αυτά τα χρόνια τα αγόρια ακολουθούν τις γυναίκες:

«Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας χώρος που κατεξοχήν απαρτίζεται από γυναίκες. Από πολύ δυναμικές, δημιουργικές, όμορφες, ιδιαίτερες γυναίκες. Είναι γυναίκες που ξέρουν τι θέλουν. Αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι ότι τα μοντέλα σε όλο τον κόσμο έχουν μια συγκεκριμένη ιεραρχία. Είναι πρώτα οι γυναίκες και έπειτα τα αγόρια. Και τι θέλω να πω με αυτό; Οι γυναίκες πληρώνονται διπλά από τα αγόρια. Τα αγόρια ακολουθούν. Για παράδειγμα σε ένα e-commerce ένα κορίτσι μπορεί να πληρωθεί με 1,600 έως 2000€ την ημέρα, ενώ ένα αγόρι θα πάρει 500- 600€. Για ένα catwalk ένα κορίτσι (που δεν θεωρείται top) θα πληρωθεί από 1,100 με 1,200€ την ημέρα, ενώ ένα αγόρι γύρω στα 400€. Και το ίδιο συμβαίνει με τις καμπάνιες. Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι ότι η μόδα αγαπά τις γυναίκες, τιμά τις γυναίκες, γιορτάζει τις γυναίκες. Τα αγόρια ακολουθούν».

Η Sophia Hadjipanteli μίλησε για την ομορφιά που υπάρχει στον κόσμο, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει. «Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η μόδα είναι τέχνη. Δημιουργούμε για να δουν, να θαυμάζουν οι άνθρωποι. Είμαι τυχερή που εργάζομαι σε έναν τομέα που εκτιμά την ατομικότητα. Αλλά τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε για πολλά περισσότερα. Εγώ θα έλεγα στους ανθρώπους ότι δεν είμαστε ίδιοι. Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Μεγαλώσαμε με διαφορετικό τρόπο, γαλουχηθήκαμε με διαφορετικό τρόπο για κάποιον λόγο. Τι πληκτικός θα ήταν ο κόσμος, αν ήμασταν όλοι ίδιοι;».

Με τη σειρά της η Eva Apio έκανε μια μικρή αναφορά στη μητέρα της, η οποία ήταν μοντέλο, αλλά έμεινε ανάπηρη στη διάρκεια της ζωής της και στο πώς οι δυο τους κατάφεραν να δημιουργήσουν δομές στην Ουγκάντα για να βοηθούν κορίτσια, γυναίκες και παιδιά που περνούν δύσκολα ή είναι θύματα κακοποίησης. Όσο για το μήνυμά της προς τα νέα παιδιά; «Μην ακούτε τα όχι. Τα όχι του ενός μπορεί να γίνουν τα ναι για άλλους».

Η Elisa Sednaoui μίλησε για την πολυεθνικότητά της και το πώς την αντιμετώπισαν στον χώρο της μόδας. «Ήμουν πολύ τυχερή. Στα 14 ξεκίνησα την καριέρα μου και δεν ήξερα όλα αυτά που συμβαίνουν. Το metoo ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα. Αισθάνομαι τυχερή, επειδή έκανα τη μοναδικότητά μου, δύναμή μου. Νομίζω ότι μου άνοιξε τα μάτια το ότι έγινα μάρτυρας όλων όσων συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια. Κάθε μέρα εργάζομαι για να δίνω δεξιότητες και εργαλεία σε γονείς, παιδιά, σε δασκάλους, σε κοινότητες, ώστε να χτίσουμε τον κόσμο που θέλουμε και να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να ξεπεράσουμε την ανεκτικότητα και να φτάσουμε στην αποδοχή».

Η συζήτηση έκλεισε με τη Βίκυ Καγιά να μιλά για την επιρροή της μόδας στην κοινωνία και τα στερεότυπα, αλλά και στο γεγονός της «ημερομηνίας λήξης» που λέγεται πως έχουν τα μοντέλα. «Η μόδα κάνει κάτι σημαντικό. Αφηγείται μία ιστορία, την ιστορία της κοινωνίας μας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία και τον κόσμο μας, είτε έχει να κάνει με γεωπολιτικές αλλαγές είτε με την κλιματική αλλαγή είτε με τις κοινωνικές αλλαγές, η μόδα μπορεί να την αφηγηθεί. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και αφηγείται αυτή την ιστορία, ενώ αυτό που έχει σημασία στη μόδα είναι να είσαι όμορφη εκ των έσω. Να έχεις φωνή. Αυτό είναι κάτι ατέρμονο, δεν έχει να κάνει με ηλικίες».

Δείτε παρακάτω τη συζήτηση των τριών γυναικών

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below