Ανέκαθεν στις προεκλογικές περιόδους, ένα από τα ζητήματα που τίθενται παραδοσιακά επί τάπητος από τους πολίτες προς τους φερέλπιδες υποψηφίους για το δημαρχιακό θώκο είναι εκείνο της καθαριότητας.

Σε απλά ελληνικά, όλοι θέλουμε μία καθαρότερη πόλη για να ζούμε, με ό,τι συνεπάγεται αυτό· χωρίς να συνυπολογίζουμε το γεγονός ότι για την κατάσταση που βιώνουμε σε μεγάλο βαθμό ευθυνόμαστε και οι ίδιοι, όπως και η συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον. Είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς πως η πόλη δεν καθαρίζεται ποτέ, αν για παράδειγμα δε δει το τελειωμένο τσιγάρο να «πέφτει» στο δρόμο από τον οποίο μόλις έχει περάσει συνεργείο καθαρισμού.

Η αλήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκεται κάπου στη μέση… του φαύλου κύκλου. Όσο προσεκτικοί και να είμαστε ως προς το «αποτύπωμά» μας στο περιβάλλον, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν πάψει η στοχευμένη λειτουργία καθαριότητας. Αντίστοιχα, όσο και να ενισχυθεί εκείνη, το αποτέλεσμα δε θα διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο αν επιμένουμε να ρυπαίνουμε ποικιλοτρόπως και επιδεικτικά το «σύμπαν» στο πέρασμά μας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν σθεναρά πως το «κλειδί» σε όλα τα παραπάνω βρίσκεται στην παιδεία που λαμβάνουμε από το σπίτι και από το σχολείο, πόσω μάλλον όταν το δεύτερο έχουμε αποδεχθεί ότι ως επί το πλείστον λειτουργεί ως μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία ζούμε και καλούμαστε καθημερινά να επιβιώσουμε. Η προσωπική υγιεινή και η καθαριότητα πράγματι, αποτελεί θέμα αγωγής, σχολικής και μη, και έχει αναδειχθεί σε μείζον αντικείμενο συζήτησης από την πρώτη στιγμή που γίναμε θέλοντας και μη κομμάτι μιας ανεξέλεγκτης και ιδιαίτερα επικίνδυνης πανδημίας, εξαρτώμενης κυρίως από την υπεύθυνη στάση του καθενός από εμάς.

Ο παράγοντας της πρωτόγνωρης «πρεμιέρας» του κορωνοϊού στην καθημερινότητά μας προσθέτει σκοπέλους στην αντιμετώπισή του, ενώ έχει επιβάλλει νέες νόρμες που υπαγορεύουν χρήση μάσκας, αντισηπτικών, κοινωνική αποστασιοποίηση και απόσταση στις συναναστροφές, ενδελεχείς απολυμάνσεις και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, το τελευταίο ειδικά περισσότερο από ποτέ. Όσο αυτονόητα κι αν μοιάζουν τα παραπάνω, σε επίπεδο σχολείου και εκτός σπιτιού όπου η συλλογική ευθύνη και οι γενικότερες δαπάνες είναι ήδη αυξημένες δε μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα, ούτε μπορούν να εφαρμοστούν ουρανοκατέβατα…

…ή και όχι, διότι το πρόγραμμα της KLINEX «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ανοίγοντας την πόρτα 280 Δημόσιων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων του Δήμου Αθηναίων με στόχο να καλυφθούν οι ετήσιες -και στην προκειμένη περίπτωση ιδιαίτερα αυξημένες λόγω Covid-19- ανάγκες τους σε απολυμαντικά προϊόντα. Σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, η δράση εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία δωρεάν διάθεσης προϊόντων από την KLINEX, με στόχο τα καθαρά και ασφαλή σχολεία, την προστασία του γενικότερου πληθυσμού από τον κορωνοϊό και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον.

«Είναι στρατηγική επιλογή του Δήμου Αθηναίων να ενώνουμε δυνάμεις, να συνθέτουμε. Και το κλειδί είναι η σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά τώρα, μέσα στην πανδημία, που το έχουμε περισσότερο ανάγκη απ’ ότι ίσως ποτέ. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην KLINEX λοιπόν, χάρη στην οποία, 280 σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία της πόλης, θα έχουν όλες τις αναγκαίες συνθήκες που να εξασφαλίσουν την καθαριότητα και την υγεία των παιδιών μας», επεσήμανε σχετικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα προϋπάρχει από το 2016, χωρίς να έχει προκύψει η ειδική Covid-19 συγκυρία. Για την ακρίβεια, θεσπίστηκε προκειμένου να αναβαθμίσει σε καθαριότητα τους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται και αλληλεπιδρούν καθημερινά τα παιδιά. Μάλιστα, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν διατεθεί περισσότεροι από 310 τόνοι απολυμαντικών προϊόντων σε πάνω από 800 δημόσια δημοτικά σχολεία πανελλαδικά σε 32 νομούς.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες, η KLINEX έχει φροντίσει να προμηθεύσει αρκετούς δημόσιους φορείς (όπως Δήμους, νοσοκομεία κ.α) με δεκάδες τόνους απολυμαντικών προϊόντων που δρουν αποτελεσματικά κατά των μικροβίων και του νέου κορωνοϊού.

Η νόσος δηλαδή, αποτέλεσε το κίνητρο για την εντατικοποίηση των ήδη δρομολογημένων ενεργειών με τη μορφή εθνικής κινητοποίησης πια για την ομαλή επιστροφή και προσαρμογή των παιδιών, αλλά και κατ’ επέκταση όλου του κόσμου στη νέα κανονικότητα. Για να #niothoumeAsfaleis άλλωστε, πρέπει να είμαστε όντως. Με πράξεις.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below