Η διεθνής γλώσσα της καλοσύνης είναι το χαμόγελο. Αν ταξιδέψεις στο εξωτερικό, σε μια χώρα που δεν ξέρεις τη γλώσσα, αρκεί να χαμογελάσεις για να καταλάβει ο απέναντί σου ότι θες να πεις ευχαριστώ. Δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες αν και ένα λαμπερό χαμόγελο προϋποθέτει καλή στοματική υγιεινή. Για αυτό και τα απαραίτητα αξεσουάρ στο νεσεσέρ σου, χειμώνα καλοκαίρι, πρέπει να είναι η οδοντόβουρτσα και η οδοντόπαστα.

Το πλύσιμο των δοντιών είναι μια διαδικασία που μπαίνει στη ζωή μας από τη βρεφική μας ηλικία, όταν κάπου στους 8 μήνες βγάζουμε τα πρώτα δοντάκια. Αυτά τα δύο χαριτωμένα δόντια που κάνουν ένα μωρό ακαταμάχητο όταν χαμογελά είναι η αρχή της ρουτίνας της στοματικής υγιεινής. Ξεκινά από τους γονείς, λίγο πριν σκάσουν τα νεογιλά, αλλά την υιοθετεί το παιδί όταν αρχίζει πια να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του και την κουβαλά σε όλη την ενήλικη ζωή του.

Η ρουτίνα της στοματικής υγιεινής πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Αλλαγή οδοντόβουρτσας κάθε 3 μήνες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

-Βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές κάθε μέρα, επί 2 λεπτά, πρωί και βράδυ.

-Χρήση οδοντόκρεμας με αντιβακτηριδιακά συστατικά για ολοκληρωμένη προστασία.

Αυτά τα τρία απλά βήματα είναι το μυστικό για να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή και το χαμόγελό μας λαμπερό. Σίγουρα θα κάνει τη διαφορά όταν συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά ή ποζάρουμε για μια φωτογραφία στα social media.

Είναι οι συμβουλές που δίνουν και οι ειδικοί της AIM για την προστασία της στοματικής υγιεινής. Γιατί, για την ΑΙΜ “Κάθε χαμόγελο μετράει”. Και κάθε χαμόγελο χρειάζεται υγιή και γερά δόντια για να είναι αυθεντικό.

Η σωστή φροντίδα των δοντιών είναι μια συνήθεια που πρέπει να ενταχθεί από μικρή ηλικία στην καθημερινότητά μας. Ένας καλός τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν τα dos και τα donts σε αυτή τη διαδικασία είναι να την κάνουμε να μοιάζει διασκεδαστική.

Πώς; Μπορούμε για παράδειγμα να συνδυάσουμε το βούρτσισμα με το αγαπημένο τους τραγούδι ώστε να έχει διάρκεια 2 λεπτών. Τόσο χρόνο χρειάζεται ένα καλό βούρτσισμα ώστε να προλάβουμε να καθαρίσουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

Καλό βούρτσισμα σημαίνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών, πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα με αντιβακτηριδιακά συστατικά για ολοκληρωμένη προστασία.

Προσοχή! Δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ δυνατό, γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να αλλοιωθεί η αδαμαντίνη, η ουσία που καλύπτει το τμήμα του δοντιού που είναι ελεύθερο στη στοματική κοιλότητα. Βοηθάει πολύ, βουρτσίζοντας, να εξετάζουμε τα δόντια μας με τη βοήθεια του καθρέφτη, για να μη μας διαφύγει καμία επιφάνεια, αλλά και για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε κάποια αλλοίωσή τους. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύονται μικροοργανισμοί πάνω στην οδοντόβουρτσα, άρα είναι πολύ σημαντικό να την αλλάζουμε κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα.

Στα dont’s ανήκει και το βρέξιμο της οδοντόβουρτσας ή της οδοντόκρεμας πριν βουρτσίσουμε τα δόντια. Αν και οι περισσότεροι το κάνουμε σχεδόν ασυναίσθητα, είναι λάθος γιατί εμποδίζει την οδοντόκρεμα να κολλήσει στα δόντια και αυτά να δεσμεύσουν τα συστατικά της.

Μιλώντας για αποτελεσματικό βούρτσισμα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών είναι το πιο σημαντικό, καθώς κατά τον ύπνο μειώνεται η έκκριση σάλιου, που είναι  ο μηχανισμός που διαθέτει ο οργανισμός για να προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια. Έτσι, το στόμα γίνεται πιο ευάλωτο στις επιθέσεις οξέων από τα υπολείμματα τροφών.

Ο γενικός κανόνας είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια αμέσως μετά από κάθε γεύμα. Δεν ισχύει όμως, όταν έχουμε καταναλώσει όξινες τροφές ή ροφήματα. Σε αυτήν την περίπτωση ξεπλένουμε το στόμα με νερό και βουρτσίζουμε τα δόντια μας μισή ώρα μετά, γιατί τα οξέα κάνουν το σμάλτο πιο ευάλωτο.

Ακολουθώντας όλες τις συμβουλές δεν σημαίνει ότι θα παραλείψουμε την ετήσια επίσκεψή μας στον οδοντίατρο. Μικροί και μεγάλοι.

Η στοματική υγιεινή είναι μια καθημερινή μάχη και ένας από τους συμμάχους μας σε αυτήν είναι και η AIM. Γιατί, για την ΑΙΜ “Κάθε χαμόγελο μετράει”. Το έχει άλλωστε αποδείξει εδώ και 30 χρόνια που έχει θέσει ως κοινωνική της αποστολή την ενημέρωση του ελληνικού κοινού σχετικά με τη σημασία της σωστής στοματικής υγιεινής.

Γι’ αυτό σε συνεργασία με τοπικούς οδοντιατρικούς συλλόγους, έχει επισκεφτεί σχολεία, κατασκηνώσεις και κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις των δοντιών, καθώς και ενημέρωση γονιών και παιδιών για τη σημασία της στοματικής υγείας. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότερα από 350.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά.

Παράλληλα, η ΑΙΜ, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, προστατεύει το χαμόγελο όσων το έχουν περισσότερο ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα, ένωσε τις δυνάμεις της με την PRAKSIS, την ανεξάρτητη ανθρωπιστική Οργάνωση και στηρίζει τη λειτουργία του Οδοντιατρείου της στο Community Center Αθηνών, ενός κοινωνικού οδοντιατρείου, που προσφέρει ανακούφιση και φροντίδα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα στοματικής υγείας και δεν έχουν δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης.

Προσέφερε, επίσης, τα απαραίτητα προϊόντα στοματικής υγιεινής σε ιδρύματα και φορείς που στηρίζει η Ένωση “Μαζί για το Παιδί” για να εξασφαλίσει ότι περισσότερα από 1000 παιδιά και έφηβοι θα έχουν τα εφόδια για τη σωστή φροντίδα των δοντιών τους.

Μέχρι σήμερα, η AIM έχει καταφέρει να αγγίξει τις ζωές εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Κάθε μία από αυτές ανταποδίδει με τη γλώσσα της καλοσύνης: το χαμόγελο.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις δράσεις της αλλά και την σωστή στοματική φροντίδα δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το aim.gr/hamogela. Γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, κάθε χαμόγελο μετράει.