Η Safina Namukwaya, μία γυναίκα 70 ετών από την Ουγκάντα, έγινε μητέρα ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού μέσω διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και είναι μία από τις γηραιότερες γυναίκες στον πλανήτη που κυοφόρησαν και γέννησαν παιδιά.


Η Namukwaya δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι πρόκειται για ένα θαύμα, ενώ οι γιατροί της είπαν πως η ιατρική επιτυχία που κρύβεται πίσω από αυτή την εγκυμοσύνη είναι τεράστια, γιατί σχετίζεται με τη δύναμη και την επιμονή που είχε η γυναίκα για να γίνει μητέρα ξανά, μιας κι έχει άλλο ένα κοριτσάκι τριών ετών.

Τόσο η ίδια, όσο και τα παιδιά χαίρουν άκρας υγείας, ωστόσο η Namukwaya έκανε γνωστό ότι ο σύντροφός της δεν εμφανίστηκε καθόλου στο μαιευτήριο, ίσως γιατί φοβήθηκε τις αυξημένες ευθύνες που θα έχει στα χέρια του λόγω των διδύμων. Συγκεκριμένα η ίδια δήλωσε ότι οι άντρες δεν θέλουν να ακούσουν ότι είσαι έγκυος σε παραπάνω από ένα παιδί.

Η 70χρονη αποφάσισε να μπει στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γιατί μεγάλωνε τα παιδιά άλλων, τα έβλεπε να φεύγουν από δίπλα της και είχε την ανησυχία ότι δεν θα είχε κανέναν να την προσέχει όταν θα μεγάλωνε εκείνη. Ακόμα, ο κόσμος την κορόιδευε που δεν είχε αποκτήσει παιδιά, κι αυτό την ενοχλούσε.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η γυναίκα είχε καταψύξει δικά της ωάρια στο παρελθόν ή χρησιμοποίησε γενετικό υλικό δότριας.

Πολλά ζητήματα, ιατρικά και ηθικά, τίθενται σε τέτοιες περιπτώσεις εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία, πρωτίστως επειδή η υγεία μίας γυναίκας είναι πολύ πιο εύθραυστη όσο μεγαλώνει και διατρέχει υψηλό κίνδυνο να υποστεί κάποια μη αναστρέψιμη βλάβη κατά τη διάρκεια της κύησης και της γέννας. Πολλές φορές οι γυναίκες δεν ενημερώνονται πλήρως για τις τυχόν συνέπειες μίας τέτοιας εγκυμοσύνης, καθώς οι πάροχοι υγείας βρίσκουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν προς όφελός τους μία τέτοια συνθήκη για να καρπωθούν μία μεγάλη ιατρική επιτυχία.

Επίσης, είναι ενδεικτικό των κυρίαρχων αντιλήψεων που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου πως μία γυναίκα που δεν έχει παιδιά μπορεί να είναι αντικείμενο χλεύης ή άλλων αρνητικών αντιδράσεων, πράγμα που μπορεί να την ωθήσει προς το να πάρει μία απόφαση που ίσως δεν επιθυμεί απόλυτα. Το γεγονός ότι την κορόιδευαν, συνδυαστικά με το φόβο ότι κανείς δεν θα βρισκόταν δίπλα της, αν ποτέ είχε ανάγκη, είναι δύο λόγοι προβληματικοί σε διάφορα επίπεδα, σχετικά με την απόκτηση τέκνων.

Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, εφόσον η εθνική νομοθεσία της χώρας το επέτρεπε και η γυναίκα είχε και έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα της, δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα για την επιλογή της. Εξάλλου, όποιος δεν έχει βρεθεί στην ίδια ή σε παραπλήσια κατάσταση δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στο μυαλό και την ψυχή της, ούτε μπορεί να ασκήσει σε μία γυναίκα τέτοιου είδους έλεγχο.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below