Μια πρωτοποριακή διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Κέντρο Γονιμότητας του Newcastle, όπως έγινε γνωστό από την Εθνική Αρχή της χώρας για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Έτσι, ήρθε στον κόσμο το πρώτο μωρό από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δημιουργήθηκε με DNA τριών ανθρώπων και μια μέθοδο που αποσκοπεί στην πρόληψη της κληρονομικότητας ανίατων ασθενειών.

Η επαναστατική αυτή τεχνική καθυστέρησε να τεθεί σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», η οποία διατύπωσε τη φράση «μωρά τριών γονέων» για να χαρακτηρίσει τη γέννηση παιδιών με αυτή τη μέθοδο. Πρόκειται για μια τεχνική που έγινε γνωστή ως «θεραπεία αντικατάστασης μιτοχονδρίων» και χρησιμοποιεί ιστό από τα ωάρια υγιών γυναικών που δε φέρουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις, οι οποίες κληροδοτούν γενετικές διαταραχές. Η διαδικασία έχει διάφορα στάδια, με το πρώτο να περιλαμβάνει την in vitro γονιμοποίηση του ωαρίου της γυναίκας που φέρει κάποια επιβλαβή μετάλλαξη από το σπέρμα του συντρόφου ή δότη. Ακολούθως, γονιμοποιείται και το γενετικό υλικό της υγιούς δότριας. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, το γενετικό υλικό του πυρήνα του ωαρίου της δότριας αφαιρείται εργαστηριακά και αντικαθίσταται από το άλλο γυναικείο γενετικό υλικό. Το αποτέλεσμα είναι ένα έμβρυο το οποίο διαθέτει τα χρωμοσώματα των δυο γονέων του σε ποσοστό άνω του 99,8%, μείον τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της μητέρας, που έχουν αντικατασταθεί από το γενετικό υλικό της δότριας. Μετά, μπορεί να πραγματοποιηθεί η εμβρυομεταφορά στη μέλλουσα μητέρα και να παρακολουθηθεί κανονικά η πορεία της προς την εγκυμοσύνη.

 

Καθώς το μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται πάντα από την πλευρά της μητέρας, η αντικατάστασή του με τον πιο πάνω τρόπο είναι ό,τι πιο ασφαλές μπορεί να πραγματοποιηθεί, ώστε να γεννηθεί ένα υγιές μωρό, χωρίς το φόβο να πάσχει από σοβαρές ασθένειες όπως η μυική αδυναμία και η καρδιακή ανεπάρκεια. Η τεχνική περιλαμβάνει διάφορα ρίσκα, καθώς κάποιες φορές υπάρχει περίπτωση να «ξεφύγουν» κάποια μιτοχόνδρια της μητέρας και να περάσουν στο ωάριο της δότριας, ωστόσο μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός τρόπος για διορθωθούν αυτές οι γενετικές μεταλλάξεις. Ο καθηγητής Αναπαραγωγικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Dagan Wells δήλωσε χαρακτηριστικά ότι για την ώρα δε μπορούμε να κατανοήσουμε τη διαδικασία με την οποία, παρά την δωρεά γενετικού υλικού, το παιδί που θα γεννηθεί μελλοντικά ίσως να πάσχει από κάποια ασθένεια.

Παρόμοια τεχνική έχει εφαρμοστεί πριν από χρόνια πειραματικά στις ΗΠΑ, ωστόσο η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εισήγαγε νέα νομοθεσία ήδη από το 2015, ώστε να καταστεί η εφικτή η ευρεία εφαρμογή της μεθόδου «δωρεάς μιτοχονδρίων». Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που φέρουν σοβαρές μιτοχονδριακές μεταλλάξεις και υπό άλλες συνθήκες θα ρίσκαραν να «περάσουν» κάποια από αυτές στο παιδί τους, να προσπαθήσουν την απόκτηση ενός μωρού χωρίς τέτοιο φόβο. Το Κέντρο Γονιμότητας και η βρετανική Εθνική Αρχή συνεχίζουν να μελετούν τα δεδομένα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της τεχνικής, ώστε να καταφέρουν να εξελίξουν τη μέθοδο και να δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί και δεν τα καταφέρνουν λόγω της ποιότητας του γενετικού υλικού τους.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below