Μια μητέρα αγκαλιάζει κλαίγοντας τις δίδυμες κόρες της, που θεωρούσε νεκρές από την ημέρα ακόμα της γέννησής τους. Αυτή η αληθινή σκηνή προβάλλεται από το BBC ως η ευτυχής έκβαση μιας τραγικής ιστορίας, η οποία ωστόσο αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε μια γιγαντιαία υπόθεση εμπορίας βρεφών στη Γεωργία.

Τα δίδυμα κορίτσια Amy και Ano επανασυνδέθηκαν εντελώς τυχαία χάρη σε ένα βίντεο στο TikTok και ένα τηλεοπτικό talent show. H Amy, όταν ήταν 12 ετών, παρακολουθούσε την εκπομπή «Georgia’s Got Talent», στο σπίτι της νονάς της στη Μαύρη Θάλασσα, όταν είδε ξαφνικά να διαγωνίζεται ένα κορίτσι που όχι απλά της έμοιαζε αλλά ήταν ολόιδιο με εκείνη: «Όλοι τηλεφωνούσαν στη μαμά μου και ρωτούσαν: “Γιατί η Amy χορεύει με ψευδώνυμο;”» όπως θυμάται σήμερα το κορίτσι. Όμως η αντίδραση της μητέρας της ήταν να σχολιάσει πως «όλοι έχουν από έναν σωσία».

H Amy, όταν ήταν 12 ετών, παρακολουθούσε την εκπομπή «Georgia’s Got Talent», στο σπίτι της νονάς της στη Μαύρη Θάλασσα, όταν είδε ξαφνικά να διαγωνίζεται ένα κορίτσι που όχι απλά της έμοιαζε αλλά ήταν ολόιδιο με εκείνη.

Επτά χρόνια μετά, η Amy ανέβασε στο TikTok ένα δικό της βίντεο που 320 χιλιόμετρα μακριά, στην Τιφλίδα, έτυχε να παρακολουθήσει η Ano, όταν της το έστειλε μια φίλη. Συνειδητοποιώντας την εντυπωσιακή ομοιότητά τους, προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Amy χωρίς επιτυχία. Αποφάσισε λοιπόν να μοιραστεί το βίντεο σε μια ομάδα φοιτητών στο WhatsApp, αναζητώντας μια άκρη. Όταν ένας γνωστός της Amy είδε το μήνυμα της Ano και την ενημέρωσε, εκείνη ήξερε αμέσως ότι ήταν το κορίτσι που είχε δει, πριν από επτά χρόνια, στην εκπομπή ταλέντων.

Τα δύο κορίτσια άρχισαν να επικοινωνούν και ανακάλυψαν ότι τα κοινά τους δεν περιορίζονταν στην εξωτερική εμφάνιση. Τους άρεσε η ίδια μουσική, λάτρευαν τον χορό, είχαν ακόμα και το ίδιο κούρεμα. Ανακάλυψαν επίσης ότι είχαν την ίδια γενετική πάθηση, μια δυσπλασία των οστών.

Τα δύο κορίτσια άρχισαν να επικοινωνούν και ανακάλυψαν ότι τα κοινά τους δεν περιορίζονταν στην εξωτερική εμφάνιση. Τους άρεσε η ίδια μουσική, λάτρευαν τον χορό, είχαν ακόμα και το ίδιο κούρεμα. Ανακάλυψαν επίσης ότι είχαν την ίδια γενετική πάθηση, μια δυσπλασία των οστών.

Όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά, σε έναν σταθμό του μετρό στην Τιφλίδα, «ήταν σαν να έβλεπα τον εαυτό μου στον καθρέφτη» όπως περιγράφει η Amy. Ήξεραν ήδη ότι είναι δίδυμες αδερφές. Πιέζοντας τις οικογένειές τους να τους αποκαλύψουν την αλήθεια, έμαθαν ότι είχαν υιοθετηθεί το 2002, με διαφορά λίγων εβδομάδων.

Επειδή η θετή μητέρα της Amy δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδιά, μια φίλη τής είχε πει ότι υπήρχε ένα εγκαταλειμμένο μωρό σε νοσοκομείο και ότι αν έδινε κάποια χρήματα στους γιατρούς θα μπορούσε να το πάρει στο σπίτι της και να το μεγαλώσει σαν να ήταν το βιολογικό της. Την ίδια ιστορία αφηγήθηκε και η θετή μητέρα της Ano.

Επειδή η θετή μητέρα της Amy δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδιά, μια φίλη τής είχε πει ότι υπήρχε ένα εγκαταλειμμένο μωρό σε νοσοκομείο και ότι αν έδινε κάποια χρήματα στους γιατρούς θα μπορούσε να το πάρει στο σπίτι της και να το μεγαλώσει σαν να ήταν το βιολογικό της.

Αυτό όμως που φαίνεται να μην ήξερε καμιά από τις δύο γυναίκες ήταν ότι με αυτό τον τρόπο συμμετείχαν στο παράνομο εμπόριο βρεφών, ένα τεράστιο κύκλωμα στη Γεωργία εκείνη την περίοδο.

Καθώς οι δίδυμες αδερφές συνέχισαν να διερευνούν την οικογενειακή ιστορία τους, εντόπισαν τη βιολογική μητέρα τους, Aza, που ζούσε στη Γερμανία. Στην αρχή η Ano δίσταζε να τη γνωρίσει, καθώς νόμιζε ότι τις είχε πουλήσει. Ωστόσο φαίνεται πως η Aza είναι ένα ακόμα θύμα του κυκλώματος: Υποστηρίζει πως όταν λίγο μετά τον τοκετό οι γιατροί τής είπαν πως τα μωρά της πέθαναν.

Ενώ όλο και περισσότερες τέτοιες ιστορίες έρχονται στο φως, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα στο Facebook όπου γονείς αναζητούν τα βιολογικά παιδιά τους και παιδιά τους βιολογικούς γονείς και τα αδέρφια τους, με πάνω από 230.000 μέλη. Δημιουργός της ομάδας, μια δημοσιογράφος, η Tamuna Museridze, η οποία το 2021 ανακάλυψε και η ίδια ότι είναι υιοθετημένη και έκτοτε αναζητά τους βιολογικούς γονείς της. Στο μεταξύ, έχει βοηθήσει στην επανασύνδεση εκατοντάδων άλλων οικογενειών.

Ενώ όλο και περισσότερες τέτοιες ιστορίες έρχονται στο φως, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα στο Facebook όπου γονείς αναζητούν τα βιολογικά παιδιά τους και παιδιά τους βιολογικούς γονείς και τα αδέρφια τους, με πάνω από 230.000 μέλη.

Όπως ανακάλυψε η δημοσιογράφος στην έρευνά της, το εμπόριο βρεφών ανθούσε στη Γεωργία από τη δεκαετία του ’50 μέχρι το 2005. Πιστεύει ότι εμπλέκονταν στο κύκλωμα άτομα από όλους τους τομείς, από σεσημασμένοι εγκληματίες μέχρι οδηγοί ταξί και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης. «Η κλίμακα είναι αδιανόητη, κλάπηκαν πάνω από 100.000 μωρά» σχολιάζει σήμερα, κάνοντας μια πρόχειρη, εμπειρική εκτίμηση, καθώς φυσικά δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Μάλιστα πολλά από εκείνα τα μωρά έχουν πουληθεί σε οικογένειες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κύπρο, τη Ρωσία και την Ουκρανία, γεγονός που κάνει την επανασύνδεση με τους βιολογικούς γονείς τους ακόμα πιο δύσκολη.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below