Μια σοκαριστική καταγγελία ήρθε στο φως το Δεκέμβριο του 2021 από τη Δόμνα Μιχαηλίδου: ότι σε δομή που δεν κατανομαζόταν και η οποία έγινε γνωστή στα ΜΜΕ σαν «ορφανοτροφείο της Αττικής», πέντε ανήλικοι είχαν σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους, παρουσία του προσωπικού.

Τότε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε μιλήσει για την κατάσταση στην οποία ήταν τα θύματα όταν τα επισκέφτηκε: «Ήθελα να δω τα παιδιά από κοντά γιατί με ενδιαφέρει προσωπικά σε τι κατάσταση βρίσκονται. Είδα τα τέσσερα ανήλικα παιδιά, μιας και το πέμπτο έδινε κατάθεση. Τα δύο είναι υπερκινητικά και έχουν ήπια νοητική στέρηση. Δυστυχώς είναι παιδιά με εμφανή σημάδια παραμέλησης. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως το ένα παιδάκι είχε μαυρισμένο μάτι – δεν ξέρω καν πότε συνέβη αυτό και πρέπει να το ψάξουμε. Επίσης, το μικρότερο από τα παιδιά που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο έχει τρομερά σημάδια παραμέλησης στα δοντάκια του. Αυτές τις ημέρες που βρίσκονται στο νοσοκομείο τα παιδιά είναι ξυπόλητα και ο λόγος δεν είναι ότι δεν έχουν παντόφλες. Όπως με ενημέρωσαν οι νοσηλεύτριες, που είναι στο πλευρό τους μέρα-νύχτα, έχουν μάθει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι στη δομή που φιλοξενούνται κυκλοφορούν ξυπόλυτα».

«Είδα τα τέσσερα ανήλικα παιδιά, μιας και το πέμπτο έδινε κατάθεση. Τα δύο είναι υπερκινητικά και έχουν ήπια νοητική στέρηση. Δυστυχώς είναι παιδιά με εμφανή σημάδια παραμέλησης».

Σε πρόσφατη συνάντησή μας με την κ. Μιχαηλίδου, τη ρωτήσαμε πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα τους μήνες που ακολούθησαν μετά την καταγγελία, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δομή συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από την ίδια διοίκηση. Όπως απάντησε στο Marie Claire η υφυπουργός:

«Είχαμε μια καταγγελία στα χέρια μας και κάναμε αυτό που έπρεπε, δηλαδή απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία. Η Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που έχει μια καταγγελία για ένα κοινωνικό ίδρυμα, κάνει τρία πράγματα: Πρώτον, εξετάζει την καταγγελία. Δεύτερον, αρχίζει εισαγγελική έρευνα και, δεδομένου ότι συγκεντρώνει όλη την πληροφορία στα χέρια της κρίνει, π.χ., αν η συγκεκριμένη δομή μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ή αν πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες αλλαγές, για παράδειγμα να αλλάξει διοίκηση. Τρίτον, εφόσον η καταγγελία ευσταθεί, η Εισαγγελία εξετάζει αν ο ελεγκτής της συγκεκριμένης δομής φέρει κάποια ευθύνη.

»Εμείς, ως ρυθμιστές της παιδικής προστασίας, έχουμε ζητήσει να αλλάξει η διοίκηση της δομής, εγγράφως από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή το σωματείο που ορίζει τη διοίκηση και τον αρμόδιο δήμο – καλή τη πίστει, γιατί η μόνη που μπορεί να το απαιτήσει είναι η Εισαγγελία – αλλά και οι δύο το έχουν αρνηθεί.

«Ως ρυθμιστές της παιδικής προστασίας, έχουμε ζητήσει να αλλάξει η διοίκηση της δομής, εγγράφως από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή το σωματείο που ορίζει τη διοίκηση και τον αρμόδιο δήμο – καλή τη πίστει, γιατί η μόνη που μπορεί να το απαιτήσει είναι η Εισαγγελία – αλλά και οι δύο το έχουν αρνηθεί».

»Για την ώρα η έρευνα συνεχίζεται. Η Δικαιοσύνη, μέχρις ότου καταλήξει στο πόρισμά της, με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της έχει κρίνει αρκετό, για να διασφαλίσει το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, να μην έχουν σχέση με τα παιδιά όσοι κατονομάζονται στην καταγγελία και κάθε εβδομάδα στέλνει την Περιφέρεια, ως αρμόδιο ελεγκτικό όργανο, να ελέγξει ότι αυτό τηρείται».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below