Μια γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ απελευθερώθηκε από τη φυλακή περισσότερα από επτά χρόνια μετά την καταδίκη της για έκτρωση.

Η 28χρονη, η οποία είναι γνωστή μόνο ως Lilian, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης το 2015, αφού γέννησε ένα κορίτσι σε δημόσιο νοσοκομείο το οποίο, λόγω επιπλοκών στην υγεία του, πέθανε στο νοσοκομείο τρεις ημέρες αργότερα.

Στη χώρα, στην οποία έχει επιβληθεί μία από τις αυστηρότερες πολιτικές ενάντια στις εκτρώσεις, η διακοπή της κύησης απαγορεύεται.

Οι εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τη Lilian ότι δεν φρόντισε το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αμέλεια και διακεκριμένη δολοφονία.

Η Lilian, η οποία έχει μια 10χρονη κόρη, υποστήριζε πάντα την αθωότητά της και δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

«Στο όνομα όλων των συμπατριωτών μου, σας ζητώ να σταματήσετε να κατηγορείτε και να διώκετε άλλες αθώες γυναίκες όπως εγώ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου.

«Ήταν μια πολύ σκληρή εμπειρία που έπρεπε να ζήσω και δεν το εύχομαι σε κανέναν».

Οι ομάδες εκστρατείας που υποστήριξαν τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας της δήλωσαν ότι απελευθερώθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά οι πληροφορίες μόλις τώρα δημοσιοποιήθηκαν. Είπαν ότι η απόφαση του δικαστή να την απελευθερώσει βασίστηκε στο γεγονός ότι βρισκόταν σε ευάλωτη κατάσταση στο νοσοκομείο όταν έχασε το μωρό της.

Η νομοθεσία του Ελ Σαλβαδόρ για τις αμβλώσεις

Το Ελ Σαλβαδόρ ενέκρινε το 1998 την αυστηρή νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν η κύηση απειλεί την υγεία της μητέρας.

Όσες γυναίκες κρίνονται ένοχες για διακοπή της κύησης καταδικάζονται σε φυλάκιση δύο έως οκτώ ετών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η κατηγορία μετατρέπεται σε ανθρωποκτονία, που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 30 χρόνων. Δεκάδες γυναίκες πιστεύεται ότι έχουν καταλήξει άδικα σε φυλακές της χώρας με την υποψία ότι έκαναν άμβλωση.

Έπειτα από πολλές εκστρατείες ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρκετές γυναίκες που είχαν καταδικαστεί έχουν αφεθεί ελεύθερες τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες όμως εξακολουθούν να παραμένουν στη φυλακή και εκτίουν ποινές δεκαετιών.

«Επιμένουμε να ζητάμε δικαιοσύνη, ώστε οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα», δήλωσε η Μαριάνα Μόισα, από την ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων Nos Faltan Las 17 (Μας λείπουν οι 17), σε συνέντευξη Τύπου που έγινε την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος αναμένεται ευρέως να επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα, λέει ότι σκοπεύει να βελτιώσει τις συνθήκες στα νοσοκομεία για να κάνει τον τοκετό ασφαλέστερο.

Ωστόσο, έχει τονίσει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον ισχύοντα νόμο περί αμβλώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ.

 

Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιος λογαριασμός Χ @@AbortoPORlaVIDA

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below